8 Herinneringen aan de koude slaapkamer uit je jeugd

Vroeger was alleen de woonkamer verwarmd. De winters waren veel kouder dan nu en in de slaapkamer was het vaak ijskoud en klam. Gelukkig hadden onze ouders trucjes bedacht om ons warm te houden. Welke herinneringen herkent u?

1. Pyjama op de kachel

De kachel in de woonkamer was de enige bron van warmte in huis. Dus legden onze moeders onze flanellen pyjama vlak voordat we naar bed gingen even bij de kachel. Zo ging je met een warm pyjamaatje het bed in.

2. Steen op de kachel

Wat ook werd verwarmd op de kachel: een grote steen of kei. Daar deed moeder daarna een handdoek omheen zodat de steen als kruik in bed diende. Eén Pluslezer vertelt in onze nostalgische facebookgroep zelfs dat ze de deksel van de kachel mee in bed kreeg.

3. Kruik in bed

Iets handiger in gebruik, was de ijzeren of plastic kruik. Die werd met warm water gevuld. Moeder legde de kruik voordat we naar bed gingen al in bed, zo stapte je een verwarm bedje in. Met je buik tegen een warme kruik aanliggen, iets fijners bestond er niet. Wel uitkijken dat je je niet brandde. Daarom deed moeder er vaak een gebreide of gehaakte sok omheen. Of een oude sok en dan maar hopen dat er geen gaten in zaten.

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

4. Wollen deken

Dekbedden waren er niet, vroeger. We sliepen onder een laken en een deken. En in de winter kreeg je extra dekens. De geur van fris gewassen beddengoed, het gewicht van al die dekens bovenop je, je moeder die je nog eens extra kwam instoppen en alles heel strak trok en 's ochtends wakker worden met rijp op de dekens.

5. Jas in bed

Als zelfs wollen dekens je niet warm konden krijgen, dan kreeg je ook nog de winterjas van vader over je heen. Dat was een heerlijke, dikke jas!

6. Samen slapen

Sommige kinderen sliepen ook met hun broertje of zusje in bed. Dat was lekker warm! Wel vechten om de kruik natuurlijk.

7. Levertraan

En dan voor het slapengaan: een lepel levertraan. Een smeriger goedje bestond er niet. Neus dicht en zo snel mogelijk doorslikken. De penetrante smaak raakte je urenlang niet meer kwijt, tenzij je er nog snel een dropje of klontje suiker achteraan mocht nemen. Een hele generatie kinderen groeide er mee op. U ook?

8. IJsbloemen op de ramen

De ijskoude slaapkamer uit je jeugd had een grote schoonheid in de winter: IJsbloemen op het raam. Prachtige varens en fantasievormen van ijskristallen. Met je adem kon je er nog meer maken, of ze laten smelten. De komst van dubbel glas en centrale verwarming betekenden het einde van de ijsbloemen op het raam.

Reactie toevoegen

171 Comments

Door Bep62 (niet gecontroleerd) op wo, 12-1-2022 - 16:06

Ik uit 1962 herinner mij veel van wat ik hier lees. Toch ook een fijne tijd en zo anders dan nu. Vroeger was bijna alles beter en gezelliger.wij 4 kinderen vonden de winter het allermooiste.Wakker worden en zien dat het flink had gesneeuwd, wij als een gek aankleden en in de sneeuw spelen!Wakker worden met een bevroren neus haha wat een tijd. Wel blij nu met mijn cv ,al heb ik die alleen aan als het echt koud is.Herinnet mij ook nog de kolenboer,die was helemaal zwart als hij kolen kwam brengen.
Scharenslijper en de winkel aan de deur de SRV man,wel duurder maar ook handig.Een keer is het houten wasrekje met was en al in de fik gevlogen.ik geloof dat ik het omstootte, moeder niet blij maar wel snel met emmer water.
Met kerst echte kaarsen in de boom,met een emmer water onder de boom in geval van brand!
Bij de kolenkachel s'morgens lekker warm wakker worden en aan kleden.
Wat een ontzettende andere tijd dan nu.
Heb nu een elektrische deken maar heb deze amper aan.Alleen als het 7 onder nul is,zet ik overal even de cv aan.
Ik heb 2 slaapkamers en grote huiskamer en open keuken.Het moet echt zwaar vorst zijn wil ik dat doen.
Nu hebben we overal een cv , vroeger inderdaad alleen later een gaskachel in ons nieuwe huis anno 1968.
De overige kamers een elektrische kachel maar die vrat veel stroom,dus werd weinig gebruikt.
Vroeger als je in ons oude huis (1962)in bed lag kon je s'morgens je adem zien zo koud was het.
Leuk om hier alle comments te lezen!
Mvg Bettina Klarenbeek.

Door Marinus van den... (niet gecontroleerd) op di, 11-1-2022 - 22:47

Mijn bed was direct onder de pannen. In de winter (ook in 1963 ! ) moest ik heel voorzichtig wakker worden want had ik een messcherpe ijskraag onder de kin van mijn bevroren adem. Met meerdere dikke dekens had ik het niet koud.

Door Marinus van den... (niet gecontroleerd) op di, 11-1-2022 - 22:47

Mijn bed was direct onder de pannen. In de winter (ook in 1963 ! ) moest ik heel voorzichtig wakker worden want had ik een messcherpe ijskraag onder de kin van mijn bevroren adem. Met meerdere dikke dekens had ik het niet koud.

Door Annemarie Kruijne (niet gecontroleerd) op za, 8-1-2022 - 11:35

Bij ons kwam er in de schoonmaaktijd een open vrachtwagen aan de deur waar een grote stang op zat waar een vloerkleed opgehangen werd om het stof eruit te kloppen.
Ook kwam er af en toe een man langs met een wagen met een joekel van een slang er aan om de rioolput in de tuin uit te zuigen.
Ik kan er nog misselijk van worden als ik eraan terug denk. Als hij pauzeerde om zijn brood op te eten ging hij op de rand van die stinkende open put zitten met zijn benen naar binnen. Bah!

Door Rietje Beck (niet gecontroleerd) op zo, 24-10-2021 - 01:55

Als de ijsbloemen op het houten plafond schitterden
Wist je precies dat het KOUD was, doodgewoon KOUD.

Door Rietje Beck (niet gecontroleerd) op zo, 24-10-2021 - 01:52

Als de ijsbloemen op het houten plafond schitterden
Wist je precies dat het KOUD was, doodgewoon KOUD.

Door Mart Kessels (niet gecontroleerd) op za, 23-10-2021 - 12:21

Wat was eigenlijk in Limburg unne pleug? Was dat een zak stro over je ( net als een sprei) of was dat het matras( van stro)?

Door Bob Dijksen (niet gecontroleerd) op za, 23-10-2021 - 10:32

Rijp op mijn dekens bij extreme vorst.

Door Leida (niet gecontroleerd) op za, 23-10-2021 - 03:03

Wat waren ze prachtig die ijsbloemen!!!!

Door Plugge Michael (niet gecontroleerd) op za, 23-10-2021 - 01:22

Kolen kachel in de woonkamer Elke avond kolen scheppen op het koude balcon
En dan smorgends wakker worden met ijs op de ramen . Maar eigenlijk kende je geen kou je ging gewoon door lekker buiten spelen schaatsen tot je letterlijk blauw van de kou zag .alleen maar mooie herinneringen