8 Herinneringen aan de koude slaapkamer uit je jeugd

Vroeger was alleen de woonkamer verwarmd. De winters waren veel kouder dan nu en in de slaapkamer was het vaak ijskoud en klam. Gelukkig hadden onze ouders trucjes bedacht om ons warm te houden. Welke herinneringen herkent u?

1. Pyjama op de kachel

De kachel in de woonkamer was de enige bron van warmte in huis. Dus legden onze moeders onze flanellen pyjama vlak voordat we naar bed gingen even bij de kachel. Zo ging je met een warm pyjamaatje het bed in.

2. Steen op de kachel

Wat ook werd verwarmd op de kachel: een grote steen of kei. Daar deed moeder daarna een handdoek omheen zodat de steen als kruik in bed diende. Eén Pluslezer vertelt in onze nostalgische facebookgroep zelfs dat ze de deksel van de kachel mee in bed kreeg.

3. Kruik in bed

Iets handiger in gebruik, was de ijzeren of plastic kruik. Die werd met warm water gevuld. Moeder legde de kruik voordat we naar bed gingen al in bed, zo stapte je een verwarm bedje in. Met je buik tegen een warme kruik aanliggen, iets fijners bestond er niet. Wel uitkijken dat je je niet brandde. Daarom deed moeder er vaak een gebreide of gehaakte sok omheen. Of een oude sok en dan maar hopen dat er geen gaten in zaten.

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

4. Wollen deken

Dekbedden waren er niet, vroeger. We sliepen onder een laken en een deken. En in de winter kreeg je extra dekens. De geur van fris gewassen beddengoed, het gewicht van al die dekens bovenop je, je moeder die je nog eens extra kwam instoppen en alles heel strak trok en 's ochtends wakker worden met rijp op de dekens.

5. Jas in bed

Als zelfs wollen dekens je niet warm konden krijgen, dan kreeg je ook nog de winterjas van vader over je heen. Dat was een heerlijke, dikke jas!

6. Samen slapen

Sommige kinderen sliepen ook met hun broertje of zusje in bed. Dat was lekker warm! Wel vechten om de kruik natuurlijk.

7. Levertraan

En dan voor het slapengaan: een lepel levertraan. Een smeriger goedje bestond er niet. Neus dicht en zo snel mogelijk doorslikken. De penetrante smaak raakte je urenlang niet meer kwijt, tenzij je er nog snel een dropje of klontje suiker achteraan mocht nemen. Een hele generatie kinderen groeide er mee op. U ook?

8. IJsbloemen op de ramen

De ijskoude slaapkamer uit je jeugd had een grote schoonheid in de winter: IJsbloemen op het raam. Prachtige varens en fantasievormen van ijskristallen. Met je adem kon je er nog meer maken, of ze laten smelten. De komst van dubbel glas en centrale verwarming betekenden het einde van de ijsbloemen op het raam.

Reactie toevoegen

149 Comments

Door Emmy (niet gecontroleerd) op wo, 24-2-2021 - 14:28

Ijsvrij van school, omdat de kachels de kou niet aankonden.

Door Tineke Keppel (niet gecontroleerd) op vr, 19-2-2021 - 14:32

Wij kregen in de winter een wollen voetendeken dit was een halve versleten deken die lag dubbel aan het voeteneinde, tussen onder en boven laken, als je daar met je voeten in lag bleven ze warm. Als je voeten warm zijn slaapt je vaak goed

Door Rita Licher-Hage (niet gecontroleerd) op ma, 15-2-2021 - 17:12

Mijn moeder deed onze bedden warm maken met het strijkijzer. Ze streek de bedden warm en dan gauw je bed in. Dat was wel heel lekker zo'n warm bed.

Door wim (niet gecontroleerd) op ma, 15-2-2021 - 13:49

vroeger in de koude winters als we jong waren legde mijn vader altijd een baksteen in de oven en als die warm genoeg was wikkelde hij die in een jutte meel zakje en die namen we dan mee in bed,

Door Erna (niet gecontroleerd) op zo, 14-2-2021 - 11:33

Geen cv en als ik dan naar bed ging op een hele koude slaapkamer legde mijn moeder een deken dubbel tussen de lakens en daar sliep ik dan in. Warmer dan een laken.

Door Henny Bulthuis (niet gecontroleerd) op za, 13-2-2021 - 15:01

Mijn moeder had een flanellen laken aan één kant dichtgenaaid, dus een soort van slaapzak. Die kwam op de kachel en als ik dan naar bed ging, snel erin en de warmte was zo heerlijk!! Lief was dat van moeder, besef je nu nog meer.

Door Pierre Stassen (niet gecontroleerd) op za, 13-2-2021 - 13:56

Gewoon een stromatras en kussen,binnen de vijf minuten was het bed warm.

Door Rob Adank/ Breda (niet gecontroleerd) op vr, 12-2-2021 - 17:57

Ik ben van 1953.Jawel!Wij woonden op de Baronielaan in Breda.Een enorm herenhuis.Kolenkachels op de begane grond.Met idd houten wasrekjes in de winter.Alle kamers op de 1ste 2de verdieping waren toen nog niet verwarmd,incl de badkamer.Je kunt je dat niet meer voorstellen.ijsbloemen op het ‘ oorlogs glas’.want in 44 was tijdens n bombardement al het glas eruit,en werd vervangen door oorlogsglas,met luchtbelletjes erin.waarschijnlijk zit dat er links en rechts nog in .Herinner me nog dat we jaren later op alle verdiepingen,kamers incl badkamer gas verwarming kregen.topper.( overigens hadden we daarvoor butaan kacheltjes, leeftijdgenoten herinneren zich dat nog wel.Een boek zou ik er over kunnen svhrijven. Deel je ervaring,graag!

Door Maria (niet gecontroleerd) op vr, 12-2-2021 - 11:45

Kan me dit ook nog heel goed herinneren, maar ook dat we toen ik 10 was verhuisde naar een nieuwbouw wijk met centrale verwarming. Weet nog dat ik het niet warm kon krijgen in dat nieuwe grotere huis, zat altijd op een dik kussen met mijn rug tegen de verwarming aan te lezen. Was zo gewend om lekker bij de kachel te zitten. Ook nu ik al ouder ben denk ik nog wel eens zou wel een kachel willen, krijg het vaak niet lekker warm, ben ook wel een koukleum hoor, maar toch. En toen we nog niet verhuisd waren kreeg ik het ondanks wat me moeder ook deed niet warm in bed, dit probleem heb ik nu nog als ik in een koud bed stap warmt mijn lichaam niet op. Weet inmiddels niet beter.

Door Ad (niet gecontroleerd) op vr, 12-2-2021 - 10:01

Stuifsneeuw kwam door dakraam op ons gezicht vallen; 2 persoons bed.we hadden 2 wollen dekens op bed anders konden we niet slapen van de kou.