9 herinneringen aan de strenge winter van 1979

Getty Images

De winter van 1979, ruim veertig jaar geleden, was een strenge. Gemiddeld werd het niet warmer dan -0,8 graden. Twee sneeuwstormen zorgden ervoor dat ons land volledig ontregeld raakte. Het openbare leven lag stil. We vroegen Pluslezers wat ze zich er nog van herinneren. Negen bijzondere verhalen.

Verkeer

“Ik lag in het ziekenhuis te bevallen van mijn oudste zoon. Ik kon niet naar huis, de auto was ingesneeuwd en er was geen OV. Het was te glad voor taxi’s, dus ik heb 6 dagen in het ziekenhuis gelegen zonder bezoek. Ik heb mij prima met de andere vrouwen op de zaal vermaakt en achteraf bekeken was ik lekker uitgerust toen ik thuis kwam.” (Frieda Groeneveld)

“Ik had net een nieuwe baan, maar geen bus om er te komen. Toen ben ik maar gaan liften. Onderweg moesten we soms de auto wél weer de weg op duwen omdat die er steeds weer vanaf gleed. Gelukkig reden we niet hard en was er geen schade. En iedereen hielp elkaar.” (Henny El Awadi-Jekel)

(Tekst gaat verder onder de foto)

Getty Images

Foto: 15 februari 1979, Purmerend, Nationaal Archief.

“Het staat nog in mijn geheugen gegrift. Ik was werkzaam bij een school in Kampen. Op de snelweg van Wezep naar Kampen ben ik halverwege totaal ingesneeuwd met mijn Simca. Mijn lieve boer heeft mij met zijn tractor uit de sneeuwduinen getrokken en teruggebracht.” (Reina Roeten)

“Nog net met de laatste bus uit Friesland glijdend over de afsluitdijk naar Noord-Holland. Daarna was Friesland afgesloten.” (Bouke Lanjouw)

“Mijn broer moest zijn huwelijk uitstellen. Mensen konden niet komen.” (Mieke Hageman)

Gewoon werken

“Ik weet het nog goed: ik bracht toen kranten rond in het dorp en in de polder. De kranten waren te laat, ik heb die dag tot 19.00 uur s’ avonds kranten weggebracht. Ik heb nog steeds respect voor iedere bezorger met dit weer.” (Marjan Torres)

“Op de fiets naar het werk. We kregen een flesje Berenburg en 100 gulden als beloning.” (Willem Weemhoff)

Getty Images

Foto: 14 januari 1979, ijspret op de Gouwzee bij Monnickendam, Nationaal Archief.

Sneeuwpret!

“In Sittard zag je mensen al langlaufend op ski's door de straten gaan.” (Lenie van Deelen)

“We hingen met een slinger van sleetjes achter een auto!” (Leontine Polderman)

Bekijk een impressie van de winter van '79 in de video hieronder.

Auteur 
  • Redactie