Afghaanse jassen en houten slippers: 13x dit droegen we vroeger

De een denkt met weemoed terug aan de gebreide trui die moeder vroeger voor ons maakte, de ander herinnert zich vooral het gekriebel ervan. PlusOnline zet 13 kledingstukken van vroeger op een rij. Welke herinneringen roepen de kledingstukken bij u op?

1. Pofbroek

Als kind droeg je niet zomaar een korte broek. Nee, je droeg een pofbroek. Door je moeder zelf gemaakt, met elastiek dat om je benen knelde. Grote kans trouwens, dat je ook een babydoll had met een pofbroekje. Een beetje een mal kledingstuk, dat pofbroekje. Voor jongens en meisjes. Geleidelijk aan is het uit de gratie geraakt.

2. Roots schoenen

Een van de meest maffe rages van uit de jaren '70 van de vorige eeuw waren deze schoenen: de roots. Gespeend van iedere elegantie, met een verlaagde hiel en extra teenruimte aan de voorkant waardoor de schoen er nogal lomp uitzag. Onder een jurk of rok kon je ze niet dragen, dat was geen gezicht. Maar nét zo snel als ze opkwamen, verdwenen ze ook weer uit het straatbeeld. Roots. Nooit meer iets van vernomen. Toch?

3. Hotpants

Herinnert u zich dit nog? Met de zomer in aantocht komt de herinnering aan de hotpants genadeloos bovendrijven. Een rage, vooral in de zomer van 1971. Je ouders werden gek als je in hotpants de deur uit ging, liefst met sexy hoge laarzen eronder. Benen die tot in de hemel rijkten en overal bewonderend gefluit.

4. Suede rokje met drukknopen

Het suede rokje met drukknopen. Op hoge, graatmagere benen naar de middelbare school met een suede rokje aan, tot ver boven de knie. Sexy was je opeens, op je 12e of 13e. Suede rook lekker en alle meisjes hadden er al één, en nu jij ook. Wel uitkijken. Als je ergens achter bleef hangen, trok je het hele rokje open. Ai.

5. Jurkje met smockwerk

De zomer verwelkomde je met gejuich, want dan kon je eindelijk je favoriete 'smockjurkje' weer aan. Je moeder smockte een jurkje door het te bewerken met rijgdraden en borduursteken. Door het borduurwerk bleven de ingeregen plooien op hun plaats zitten en had je jurk een elastisch bovenstukje.

6. Strik in je haar

Het was de gewoonste zaak van de wereld toen we kleine meisjes waren: een strik in het haar. Je moeder had er genoeg klaarliggen. Ze waren knalrood, geel, blauw of groen en pasten bij je jas of zomerjurk. Met een haardspeldje zette ze ze vast. Wat is dat toch lang geleden! De strikken. Waar zijn ze gebleven?

7. Petticoat

Een diepe wens van menig meisje in de jaren ’50 was het om een petticoat te bezitten. Een onderrok van verschillende lagen klokkende stof, waardoor de rok die je eroverheen droeg, wijd uit ging staan. Met een pettycoat zag je er altijd uit als een plaatje.

8. Twinset

Tijdloos en altijd netjes: een twinset. Vooral moeders droegen een twinset in de jaren ’50 en ’60. Een strakke trui - meestal met een korte mouw -met een bijpassend vestje eroverheen. Liefst met een parelketting erbij. Een twinset was best wel chic, niet in het minst vanwege Hollywoodsterren als Audrey Hepburn die de twinset een vleugje glamour gaven. Als meisje kon je niet wachten tot ook jij een twinset kreeg. 

9. Broekrok

Wat een fijn kledingstuk was de broekrok. Nooit meer gedoe op de fiets!

10. Zwempak met een rokje

Een vrolijk gezicht was het, een zwempak met een rokje. Je had ze in katoen, maar ook in wol. Dat laatste kriebelde behoorlijk op het strand. En het bleef lang nat. Maar leuk stond het wel!

11. Beenwarmers

Als we het nu terugzien, denken we: waarom droegen we dat!? Maar het was echt in de mode: beenwarmers. Het liefst een stuk over je schoenen heen, in een vrolijk kleurtje.

12. Afghaanse jas

De droom van iedere tiener in de jaren ’70 was een Afghaanse jas. Jimmy Hendrix had er één, net als Boudewijn de Groot en Janis Joplin. Wie een Afghaanse jas droeg, was hip, vrijgevochten en stoer. Dat waren de coole gasten waar je bij wilde horen. Klein minpuntje: er zaten nauwelijks knopen aan. Als je dagelijks door wind en wind naar school moest fietsen, was je beter af met een stevige wollen jopper. Althans, dat vond je moeder, want joppers hadden een rits.

 

13. Gezondheidsslippers

Houten slippers. We noemden ze ook wel gezondheidsslippers of kleppers. Maar waarom eigenlijk? Omdat ze van hout waren? Je kon er flink mee vallen, en dat was helemaal niet zo gezond. En van een berg afrennen ging helemaal niet. Nog altijd de littekens op mijn elleboog. Wie weet het nog?

Reactie toevoegen

33 Comments

Door Ria (niet gecontroleerd) op do, 3-6-2021 - 23:27

Behalve de hotpants en de Afghaanse jas heb ik het allemaal gedragen. Heel herkenbaar.

Door loesje,Huissen (niet gecontroleerd) op za, 28-11-2020 - 19:02

Oh,wat ben ik het met je eens!!!! ;-)

Door loesje,Huissen (niet gecontroleerd) op za, 28-11-2020 - 18:59

Een herkenning van mensen van mijn leeftijd. Mijn kinderen kunnen zich daar NIETS bij voorstellen. Die denken dat er in Nederland grotten waren en in een ervan ben ik geboren volgens hen. Een jeugd zonder telefoon,TV en een pot met dubbeltjes voor als je gas op was.

Door Marie-Therese (niet gecontroleerd) op wo, 9-9-2020 - 14:01

Niet alleen houten gezondheidslippers, maar ook houten Zweedse klompen.
Jao die broekrokken, kort of midi,waren maar wat fijn op de fiets.
Van mij mogen ze weer!!
Over die hotpants: een vriendin had de euvele moed om er mee naar mee naar kantoor te gaan, ze werd regelrecht naar huis gestuurd om "wat fatsoenlijks" aan te gaan doen. Van haar moeder kreeg ze ook nog op der kop om het lef ZO naar haar baas te gaan

Door Ger de Greef (niet gecontroleerd) op wo, 9-9-2020 - 00:04

Ik had vroeger zo'n afghaanse jas maar mijn moeder vond dat ie in de was moest omdat ie smerig was. Daarna kon ik hem rechtop ergens neerzetten en bleef ie gewoon rechtop staan hij was helemaal hard geworden. Wat was ik boos op ons moeder. Zij was er niet zo rouwig om want ze vond die jas nooit mooi.

Door Lia rijnbeek (niet gecontroleerd) op vr, 28-8-2020 - 19:50

Die roods zou ik zo weer kopen als ze in de winkel lagen, waren niet bepaald elegant maar ze liepen een potje lekker! En bij de pettycoat hoorde een torenhoog getoupeerd BB kapsel. De jongens met een Puch hadden de meisjes met een pettycoat niet graag achterop want de pettycoat kwam vaak tussen het wiel en ketting.

Door RJ (niet gecontroleerd) op do, 27-8-2020 - 09:47

Houten slippers of kleppers vond en vind ik nog steeds fantastisch! Ik heb zeker 10 paar en draag ze nog steeds dagelijks, ook op m'n werk. Krijg soms wat vreemde blikken maar meestal hele positieve reacties ;-)

Door Alie (niet gecontroleerd) op ma, 17-8-2020 - 10:15

Goede morgen er is een Birkenstock te koop die erop lijkt!Niet van hout!