Albert Heijn stopt na 65 jaar met papieren koopzegels: dit vinden Pluslezers ervan

Getty Images

Albert Heijn stopt eind dit jaar definitief met papieren koopzegels. Vanaf 1 juni gaat de supermarkt koopzegels aanbieden via de app. Driekwart van de Pluslezers vindt dat geen goede ontwikkeling, zo blijkt uit een poll die 1.800 mensen invulden op de Facebookpagina van Plus Magazine.

Zegels sparen via de app van de Albert Heijn was al langer mogelijk, maar alleen voor spaaracties zoals die voor voorraadbakjes. Vanaf 1 juni kunnen klanten zich ook in de Albert Heijn-app aanmelden voor het spaarprogramma met koopzegels. De overgangsperiode van papieren zegels naar digitaal sparen loopt tot eind dit jaar. Het is dus nog tot 31 december 2020 mogelijk om papieren zegels te sparen en in te leveren.

Corona

Digitaal sparen is volgens de supermarktketen milieuvriendelijker en het besmettingsgevaar met het coronavirus neemt erdoor af. Medewerkers hoeven dan geen papieren boekjes van klanten meer aan te nemen. Albert Heijn stopte in maart al tijdelijk met zijn spaaracties vanwege het extra contact tussen de klant en de kassamedewerker.

Nostalgie

Zegels sparen bij Albert Heijn kan al sinds 1955. Klanten kregen direct een hoog rendement op de spaaractie - voor een vol boekje met een waarde van 49 gulden kreeg de klant 52 gulden contant - waardoor in de beginjaren ruim 71 procent van de klanten zegels spaarde. Het is niet bekend hoeveel mensen in 2020 zegels sparen. 

Veel Pluslezers vinden het jammer dat de traditie van papieren zegels plakken, verloren gaat. Zo schrijft Pluslezer Ien als reactie op Facebook: “Ik vind dat plakken en kijken hoeveel je nog moet krijgen heerlijk. Ik stop het altijd in een potje voor iets leuks. Jammer als het stopt maar ik kan me ook voorstellen dat het kassapersoneel het zat is.”

Ook Elly baalt ervan dat de papieren boekjes verdwijnen. “Ik vind het jammer. Ik geef regelmatig een vol boekje aan mijn kleinkinderen. Dat kan dan niet meer.”

Vies werkje

Ongeveer een kwart van de Pluslezers (22 procent) vindt het geen enkel probleem om voortaan digitaal te gaan sparen. “Ik vond dat plakken maar een vies werkje”, zegt Ellie bijvoorbeeld. Chiquita vindt het ook een goede, duurzame ontwikkeling: “Geen onnodig papier meer. Alle beetjes helpen.”

Hoe werkt digitaal koopzegels sparen? Klik hier om naar de uitleg van Albert Heijn te gaan.  

Auteur