Dit herkent alleen iedereen die in de jaren 60 of 70 jong was

Getty Images

Van houten slippers tot het suede rokje met drukknopen, of fietsen met een wasknijper aan je wiel. Stuk voor stuk typerende trends in de jaren 60 en 70. Wie weet het nog?

De Ruiter informatieboekjes

In het tijdperk vóór internet moest je net zo goed spreekbeurten houden. Maar waarover? En hoe moest je informatie vinden? Op school stonden bakken vol met boekjes, speciaal voor dat doel. Over de snelweg, dolfijnen, de aardappel, de veemarkt, de wereldzeeën. Je schreef het boekje over of leerde het uit je hoofd, en klaar was Kees.

Platenspeler

Natuurlijk moest je eerste platenspeler oranje zijn. Of paars. En het geluid kwam mono uit de speaker. Er hoorde een kersverse single bij, grote kans dat het Ben was van Michael Jackson, Song song blue van Neil Diamond of Chirpy Chirpy Cheep Cheep van Middle of the Road.

De zilveren bedelarmband

Er waren twee soorten meisjes: de pechvogels zónder bedelarmband, en de gelukkigen mét een zilveren bedelarmband. Trots lieten zij je de nieuwe bedels zien die ze op hun verjaardag hadden gekregen van een tante of hun ouders. Een theepot, een laars, een klokje. Wie een bedelarmband had, was een mazzelaar. Mee eens?

Het suede rokje met drukknopen

Op hoge, graatmagere benen naar de middelbare school met een suede rokje aan, tot ver boven de knie. Sexy was je opeens, op je 12e of 13e. Suede rook lekker en alle meisjes hadden er al één, en nu jij ook. Wel uitkijken. Als je ergens achter bleef hangen, trok je het hele rokje open. Ai...

Houten slippers

We noemden ze ook wel gezondheidsslippers. Maar waarom eigenlijk? Omdat ze van hout waren? Je kon er flink mee vallen, en dat was helemaal niet zo gezond. En van een berg afrennen ging helemaal niet. Nog altijd de littekens op mijn elleboog. 

Electro

Met allemaal verschillende kaarten kon je veel leren. Bijvoorbeeld over verkeersregels, of over dieren. Bij het goede antwoord lichtte het lampje op. Uren kon je er mee zoet zijn, totdat je ontdekte dat de lampjes altijd in dezelfde volgorde oplichtten. Toen was de lol er wel snel af. 

Wasknijper aan je wiel

Fietsen met een kartonnetje en wasknijper aan je wiel. Het ratelde stoer, iedereen hoorde je van verre al aankomen. Het maakte een beter geluid dan de doppen van de melkflessen die mooier kleurden, maar niet zo hard ratelden.

Foto: 2ehands.be

Auteur