Dit kochten we op de schoolcampus van de V&D

Getty Images

Het nieuwe schooljaar begon steevast met een bezoekje aan de schoolcampus van V&D. Dáár besloot je wie je wilde zijn. Romantisch of stoer? Afwijkend of 'mainstream'? Eindeloos wikken en wegen, totdat je alle schoolspullen voor een heel jaar in je boodschappenmandje had. Dankzij de schoolcampus werd naar school gaan een feestje.

Ryam agenda 

Op school telde je in de jaren 70 niet mee als je geen Ryam schoolagenda had met stoffen kaft. Vooral de meisjes stopten er hun ziel en zaligheid in. De agenda werd helemaal volgeplakt, bij voorkeur met foto's van popsterren. Vele uren werden besteed aan het verfraaien van de agenda die alsmaar uitdijde. Wie weet het nog? 

Pukkel 

Halverwege de middelbare school wilde je echt niet met een leren schooltas rondsjouwen in de jaren 70. Dat was veel te braaf en totaal niet hip. Wie er echt bij wilde horen, had een groene, canvas pukkel. Daarmee zag je er opeens heel relaxt en tof uit. School werd er een minder serieuze bedoening door. Herinnert u zich de pukkel nog? 

Boeken kaften  

En dan was het zo ver! Op school ging je je boeken halen en die moesten zo snel mogelijk gekaft worden. Daartoe had je al wekenlang kaftpapier in huis, met etiketten erbij. Samen met je moeder of met een groepje vriendinnen die óók schoolboeken hadden gehaald ging je aan de slag: boeken kaften. Zou het nog steeds zo gebeuren? 

Geodriehoek

Voor de brugklasser was de geodriehoek het spannendste onderdeel van de schooluitrusting. Een raadselachtig ding. Wat zou je er mee gaan doen? Zou er écht een moment aanbreken dat je kon begrijpen wat erop stond? De geodriehoek had met wiskunde te maken, maar je kon er ook heel goed propjes mee schieten. Wie weet het nog? 

Passer

Bij de standaard-uitrustig van een middelbare scholier hoorde een passer. Venijnig ding, met scherpe punten. Jarenlang zat de passer in je etui, zonder dat je er veel gebruik van maakte. De passer had, net als de geodriehoek, met wiskunde te maken. En als je 'm dan eindelijk nodig had, was het potloodje stomp. Of weg. Of anderszins onbruikbaar. Hopeloos. 

Gum

Een gummetje of een stufje. Je kon er je potlood-aantekeningen mee weggummen. Heel praktisch. Later werd stuf een nogal beladen begrip. Want toen ontdekte je dat stuff hetzelfde was als wiet. Ai, dat was 'different stuff'. Maar in die eerste onschuldige schooljaren was stuf nog gewoon gum. En zo handig. Ieder jaar een nieuwe gum, waarom ook niet? 

Schooltas 

Een leren schooltas met twee vakken en allemaal handige zijvakken. Voor je pennen, etui en geodriehoek. Als je 'm opendeed, kwam de geur van vers leer je tegemoet. Als brugklasser vertrok je op de eerste schooldag met je schooltas achterop je fiets. Stoer en al bijna volwassen. Het echte leven ging beginnen. En jij was er klaar voor. 

Etui 

Voor je pennen, viltstiften, potloden, gum, geodriehoek en passer. En voor de geheime briefjes die je stiekem onder de les uitwisselde. Op je etui kalkte je met een viltstift een Ban-de-bom vredesteken. Of iets anders. Yes. Peace. Love. In letters met schaduw. De buitenwereld openbaarde zich, aan de buitenkant van je etui.

Foto: SchoolTV

Auteur