Gebreide badkleding en 13 andere herinneringen aan een dagje zwemmen

Billen in het zand en ijsje in de hand, heerlijk dagje strand. Veertien herinneringen aan een dagje zwemmen in zee of in het zwembad. Welke herkent u allemaal?

1. Naar het strand

Als je niet in de buurt van het strand woonde, was het best bijzonder als je een dagje met de auto naar het strand ging. Een fijn uitje! Op drukke dagen zagen de wegen naar het strand er zo uit.

2. In de rij bij het openluchtzwembad

Maar je kon met warm weer natuurlijk ook naar het openluchtzwembad. Dat was vaak met de fiets bereikbaar. Even in de rij staan en je was binnen.

3. Zwemtas

Wat in ieder geval altijd meeging, was de zwemtas. Vaak met een ruitjesmotief in het groen of rood. Welke kleur had u?

4. Knipkaart

In die zwemtas zat standaard een knipkaart voor het openluchtzwembad. Daar had je een zomerabonnement voor gekregen van je ouders.

5. Badmuts

Wat ook in die tas zat, was een badmuts. Was je die vergeten? Dan kon je er een huren voor een paar cent.

6. Wollen badkleding

Verder droegen we in de jaren '50 vaak een wollen badpak of zwembroek. Soms door moeder zelf gebreid. Het stond schattig, maar comfortabel zat het niet. Als je het water uitkwam, was het ding twee keer zo groot geworden. Het zakte af en het kriebelde enorm.

7. Zwempak met een rokje

Maar gelukkig voor de meisjes kwam later het badpak met rokje. En die was niet van wol! O, wat wilde je als meisje graag zo'n badpak. Had u er een?

8. Curver koelbox

Als je met je ouders ging zwemmen, at je 's middags vaak gesmeerde broodjes. Die werden meegenomen in een koelbox. Het oranje model met bruine deksel van Curver was populair in de jaren '70.

9. IJsco

Wie geluk had, kreeg een ijsco. Met een belletje hoorde je de ijscoman van veraf al aankomen. Schepijs was populair en later natuurlijk de cornetto.

10. Snoep

Bij het openluchtzwembad mocht je soms ook snoep halen! Schuimblokken voor een dubbeltje, of wijnballen en zure bommen. Welk snoepgoed was uw favoriet?

11. Verse haring

De haringkar zag je juist veel op het strand. Die verkocht haring voor niet meer dan een kwartje.

12. Houten ligstoelen

Vader en moeder lagen het liefst de hele dag in een houten ligstoel. Meestal was het doek van de stoel gestreept in verschillende kleuren.

13. Rotan zitstoel

In Scheveningen had je ook de bekende rotanstoelen. Die waren geliefd bij oudere dames en heren.

14. Rieten mat

Maar je kon ook gewoon op een matje op het strand liggen. Herkent u de rieten variant nog?

Welke herinneringen heeft u aan een dagje zwemmen? Waar ging u vaak naartoe als kind?

Reactie toevoegen

61 Comments

Door Louk Mandigers (niet gecontroleerd) op vr, 7-8-2020 - 13:42

Ezeltje rijden aan het strand van Scheveningen

Door Herman (niet gecontroleerd) op wo, 5-8-2020 - 14:55

In de jaren ‘70 werd topless zonnen en zwemmen vrij normaal gevonden.

Door Maja Nieuwenhuis (niet gecontroleerd) op za, 1-8-2020 - 14:55

Wij gingen vaak naar het autostrand bij Oostvoorne

Door Menno Nieuwhof (niet gecontroleerd) op vr, 31-7-2020 - 22:07

zeker herkenbaar ,ik was bij mijn tante in Anna Paulowna en wilde graag zwemmen ,11 jaar was ik toen tante had er een gelukkig een gebreide ,en ja het verhaaltje van mijn voorganger klopt precies ik kwam uit het water en je kon precies zien waar mijn piemeltje zat ,ik wist niet hoe snel ik naar dat badhokje moest om mijn broek weer aan te doen , snel weg daar ook ik schaamde mij diep , en ja waarom ?

Door Ellen (niet gecontroleerd) op vr, 31-7-2020 - 15:22

Verschrikkelijk,maar ja,iedereen liep erin.Als je uit zee kwam zat het kruis op je knietjes,nog vol met water.Mijn opa en oma hadden een gestreepte tent,waar iedereen zich in verkleedde,wij gingen dan ook lopend,met de hele familie naar het strand.Het was wel altijd heel gezellig,maar dat badpak was voor alle kinderen uit de familie rampzalig.Maar toch heb ik mooie herinneringen aan die tijd.Inderdaad at je of het nu waaide of niet altijd brood met zand en als drinken had mijn moeder een grote fles koude thee mee.Het was een mooie tijd,iedereen had plezier van een dag op het strand met de familie.Oma hield haar kleren aan en haar hoed op,zij zaten,opa en oma in een strandstoel van riet.Geweldig zo vreedzaam ging het eraan toe.

Door P.Boer (niet gecontroleerd) op do, 30-7-2020 - 14:39

Wij gingen met vakantie naar Rockanje ,wat niet genoemd is als het op strand waaide zand tussen de boterhammen en omkleden achter de handdoek.

Door Martinus Roorda (niet gecontroleerd) op do, 30-7-2020 - 10:41

Wij zijn in de beginjaren van de oorlog geboren, mijn tweelingzus en ik op het eiland Rozenburg. In de jaren vijftig gingen wij met vader en moeder met het gezin, een dagje naar het strand Rockanje. Daar was een speeltuin bij de Houtenpaartjes, met een prachtige glijbaan en een over een waterplas met een draaimolen met houtenpaartjes erop. Een keer met een neef en en nicht, met een Volkswagen Kever met vader moeder en neef en nicht en nog broertjes en zusjes erheen gereden, met 11 man gingen wij er heen. Met schoolreisje gingen wij eerst met twee boeren wagens met 2 paarden ervoor, later werden de wagens getrokken Farmall tractor. Dat waren mooie blijde schoolreisjes. In die tijd gingen wij ook een keer per week schoolzwemmen, wij met zwembroek meisjes met degelijk badpak, ook de onderwijzer ging mee in het bad, die droeg net als de meisjes een badpak. Heel anders als tegenwoordig het geval is, nu vaak met die verschrikkelijke afbeeldingen, over het hele lichaam wat ze er mooi van vinden! Ook een keer naar Schiphol met heel de de school geweest, daar heb ik nog een foto van, goede kwaliteit, duidelijk herkenbaar die er opstaan, heel anders dan nu met die zogenaamde privacy, datje elkaar niet meer mag zien, en naar Blijdorp de Dierentuin.dierentuin.

Door Liza (niet gecontroleerd) op wo, 29-7-2020 - 22:14

Naar het zwembad met een geruite badtas, gevuld met boterhammen met pindakaas en een fles met ranja en een kwartje. Kocht je een zakje Smith chips en daar zat een piepklein donkerblauw zakje in met zout.

Door Ank Biegstraaten (niet gecontroleerd) op wo, 29-7-2020 - 19:48

Mijn man en ik zijn nu 91 en 90 jaar en exact dezelfde oranje koelbox hangt bij ons nog in de garage en wordt nog wel eens gebruikt.
Ook hebben we nog twee zulke rieten matjes.

Door Greetje Jasperse (niet gecontroleerd) op wo, 29-7-2020 - 19:45

Lekkere dennenkoeken kopen in het zwembad, groot, rond en lekker!