Gebreide badkleding en 13 andere herinneringen aan een dagje zwemmen

Billen in het zand en ijsje in de hand, heerlijk dagje strand. Veertien herinneringen aan een dagje zwemmen in zee of in het zwembad. Welke herkent u allemaal?

1. Naar het strand

Als je niet in de buurt van het strand woonde, was het best bijzonder als je een dagje met de auto naar het strand ging. Een fijn uitje! Op drukke dagen zagen de wegen naar het strand er zo uit.

2. In de rij bij het openluchtzwembad

Maar je kon met warm weer natuurlijk ook naar het openluchtzwembad. Dat was vaak met de fiets bereikbaar. Even in de rij staan en je was binnen.

3. Zwemtas

Wat in ieder geval altijd meeging, was de zwemtas. Vaak met een ruitjesmotief in het groen of rood. Welke kleur had u?

4. Knipkaart

In die zwemtas zat standaard een knipkaart voor het openluchtzwembad. Daar had je een zomerabonnement voor gekregen van je ouders.

5. Badmuts

Wat ook in die tas zat, was een badmuts. Was je die vergeten? Dan kon je er een huren voor een paar cent.

6. Wollen badkleding

Verder droegen we in de jaren '50 vaak een wollen badpak of zwembroek. Soms door moeder zelf gebreid. Het stond schattig, maar comfortabel zat het niet. Als je het water uitkwam, was het ding twee keer zo groot geworden. Het zakte af en het kriebelde enorm.

7. Zwempak met een rokje

Maar gelukkig voor de meisjes kwam later het badpak met rokje. En die was niet van wol! O, wat wilde je als meisje graag zo'n badpak. Had u er een?

8. Curver koelbox

Als je met je ouders ging zwemmen, at je 's middags vaak gesmeerde broodjes. Die werden meegenomen in een koelbox. Het oranje model met bruine deksel van Curver was populair in de jaren '70.

9. IJsco

Wie geluk had, kreeg een ijsco. Met een belletje hoorde je de ijscoman van veraf al aankomen. Schepijs was populair en later natuurlijk de cornetto.

10. Snoep

Bij het openluchtzwembad mocht je soms ook snoep halen! Schuimblokken voor een dubbeltje, of wijnballen en zure bommen. Welk snoepgoed was uw favoriet?

11. Verse haring

De haringkar zag je juist veel op het strand. Die verkocht haring voor niet meer dan een kwartje.

12. Houten ligstoelen

Vader en moeder lagen het liefst de hele dag in een houten ligstoel. Meestal was het doek van de stoel gestreept in verschillende kleuren.

13. Rotan zitstoel

In Scheveningen had je ook de bekende rotanstoelen. Die waren geliefd bij oudere dames en heren.

14. Rieten mat

Maar je kon ook gewoon op een matje op het strand liggen. Herkent u de rieten variant nog?

Welke herinneringen heeft u aan een dagje zwemmen? Waar ging u vaak naartoe als kind?

Reactie toevoegen

36 Comments

Door Hanny (niet gecontroleerd) op do, 9-7-2020 - 17:34

In Mijn Jeugd ...jaren 60...vanuit Amsterdam op de fiets naar Zandvoort ….lekker Zwemmen en Zonnebaden ….en daarna weer terug naar Amsterdam maar Ik had altijd het idee dat die weg (terug) veel langer was

Door A.Rijsdijk van Doorn (niet gecontroleerd) op di, 30-6-2020 - 20:41

Zwemmen in De Groene plas zwembad in Dordrecht

Door Anneke weel-dekker (niet gecontroleerd) op ma, 29-6-2020 - 13:07

Wij gingen vroeger dat ik kind was een dag in de zomer naar het strand op de fiets naar hoorn mijn vader had de grote koffer achter op zijn fiets daar zat alles in met z,n vijf en gingen we naar Bergen een hele reis vanaf Alkmaar met het boemeltje Bello naar Bergen. Een mooie dag.Ik ben nu 71 jaar

Door Thea Van der Wielen (niet gecontroleerd) op ma, 29-6-2020 - 10:18

Achterop de fiets bij pappa met de voetjes op zijsteuntjes, mijn gebreide matrozen badpakje en een beugelfles melk! Wat hebben we genoten, mag ik het nog één keer overdoen?

Door Agnes Riel (niet gecontroleerd) op zo, 28-6-2020 - 14:46

Jeetje dat was me wat. Wij moesten 2 uur lopen (kleine pootjes en dan waren wij op het strand. Wij hadden heel veel boterhammen met kaas bij ons en ieder kreeg een dubbeltje voor een waterijsje dat je door midden kon breken. Had je er mooi twee. Tevens een halve fles siroop en lege flessen. Die vulden wij op het strand met koud water. Wat een verwennerij. Elke keer waren wij verbrand, maar daar had onze moeder een fles haarlemmerolie voor. Je stonk dan een uur in de wind. Twee dagen later hingen de vellen aan ons lichaam. Dan kwam de pot met zwitsal zalf tevoorschijn. We hadden een ijzeren schep, een houten schep en verder wat oude opscheplepels oh en een emmertje zonder hengsel en een barstje erin (we moesten daarmee hard lopen vanuit de zee, anders was je emmertje leeg voordat je bij het door ons gebouwde kasteel aankwam) met z'n zessen, maar oh wat waren wij gelukkig met die zooi. En de jongens hadden inderdaad een gebreide zwembroek aan. De meisjes soort van badpak. Ikzelf (6 jaar) had er een met cupmaat d. Ik moest hem continu aan de achterkant vasthouden. Schaamteloos dat ding. Enfin mijn moeder had nog een veiligheidsspeld waar ze de achterkant samen spelden. Ik kon dus ook met twee handen gaan spelen.

Door John R. (niet gecontroleerd) op zo, 28-6-2020 - 14:08

Aangezien ik 78 jaar oud ben kan ik mij fit allemaal herinneren als die " goeie" oude tijd. Geef mij toch maar de huidige tijd.

Door Herma (niet gecontroleerd) op zo, 28-6-2020 - 09:13

Wat schattig die herinneringen. De ligstoel was voor velen een ramp om op te zetten. Voor ons niet kan ik me herinneren. Plat leggen en met je voet op het bovenste plankje gaan staan en dan kon je hem zo omhoog zetten.
Dat kinderboeken met dat vierkante bovenstukje hahaha. Zo herkenbaar allemaal.

Door t vd zwaag knev... (niet gecontroleerd) op za, 27-6-2020 - 19:16

zo, koelbox heb ik nog ,en zo,n badpak met rokje pas weer gekocht

Door Carla Bergsma Kops (niet gecontroleerd) op za, 27-6-2020 - 16:12

Ik herinner veel van de getoonde foto’s, zoals de strandstoelen en de Curverbox! Ons gezin ging op de fiets naar het Bloemendaalse strand Naar de ‘kop’ van de Zeeweg vanuit Haarlem centrum. Dat was goed te doen !

Door Margaret Wijnands (niet gecontroleerd) op za, 27-6-2020 - 12:38

Een badpak met een rokje, als je dan in het water stond, want ons gemeente zwembad was toen nog niet zo diep , dan ging je rokje drijven, zoals een balletpakje met tutu.