Lekker ingestopt door onze ouders

Dekbedden waren er niet, vroeger. We sliepen onder een laken en een deken. En in de winter kreeg je extra dekens. De geur van fris gewassen beddengoed, het gewicht van al die lakens bovenop je, je moeder die je nog eens extra kwam instoppen en alles heel strak trok... Veiliger kon je je niet voelen. Herinnert u het zich nog? Wij lezen graag uw reactie!

Discussier ook mee op onze Facebookpagina >>

Reactie toevoegen

7 Comments

Door Lidia Zandstra (niet gecontroleerd) op vr, 1-2-2019 - 11:29

Het lieve instoppen, maar vooral de strakke lakens en dekens, zodat je het in winter niet koud kreeg. Nog steeds heb ik op mijn 68ste deze gewoonte, me strak in mijn dekbed te stoppen. Behalve in de zomer.

Door maartje (niet gecontroleerd) op vr, 1-2-2019 - 05:24

Mijn lieve moeder stopte mij lekker in, de pop lag naast mij en de slaapkamer was erg koud maar ik ging tegen de pop aangekropen op Klaas Vaak liggen wachten en sliep bijna onmiddellijk. De pop is er nog, Klaas Vaak allang niet meer.

Door Angela (niet gecontroleerd) op zo, 20-1-2019 - 10:32

Of ik het nog weet? Jaaaaaaa. Ook de extra dikke deken die 's winters op ben kwam, en de kruik in bed als het vroor...........Als we dan in bed lagen, lag je zo vast onder die deken dat je haast niet om kon draaien, maar het gaf een gevoel van warmte en veiligheid.....en inderdaad, als ma ons dan kwam instoppen en die kus....die maakte het af, die mis ik nu nog......

Door Marja Stoffel (niet gecontroleerd) op vr, 18-1-2019 - 15:41

Ja, dat herinner ik mij zeker. Mijn moeder trok de dekens zó strak, dat ik het geboel had van een ballerina, want mijn tenen werden helemaal omlaag getrokken. Ik liet het zo, totdat ze mijn kamertje uit was en dan ging ik de dekens weer wat losser maken, dat vond ik toch prettiger. Maar de liefde waarme ze het deed was voor mij toch wel het allermooist.

Door Jan (niet gecontroleerd) op vr, 18-1-2019 - 10:32

Toen ik klein was sliep ik in de bedstee. Een bedstee stond in de kamer meestal tegen een buitenmuur. Moeder deed in de winter 's avonds de kachel uit maar het bleef nog lekker warm, ook in de bedstee. Ik lag samen met mijn broer. Soms was het vechten om meer plaats en dan moest vader weer als scheidsrechter optreden. We lagen onder een laken en een paar dekens. Was het heel koud dan kregen we een 'gestikten' deken. Dat was een zelf gemaakte deken van lappen die opgevuld was. De deur van de bedstee werd op een kiertje gezet. Geloof maar dat we heerlijk sliepen. Toen we wat ouder waren, werd op de open zolder een ledikant gezet en gingen we daar slapen. Voor hoge nood stond er een po onder het ledikant en maakten we gebruik van een zaklantaarn, want een vaste electro aansluiting was er niet.

Door Anke Laging (niet gecontroleerd) op vr, 18-1-2019 - 08:23

En dan dat heerlijke randje aan de bovenkant van het laken. Duim in de mond en lekker kraken.

Door L. Molenaar (niet gecontroleerd) op do, 17-1-2019 - 19:23

Zeker herinner ik me de het heerlijke gevoel van het dagelijkse ritueel van het in bed gestopt worden. hoe ik tussen de fris geurende lakens kroop in een bed waarvan het matras (een grijze zak met witte strepen) door mijn moeder eerst was opgeschud en dan helemaal bol stond: . Het bed siste een beetje als het door m'n gewicht inzakte; een fijn geluid. Ook herinner ik me de nieuwe flanellen pyjamaatjes waar ik dan altijd aan lag te ruiken: onovertrefbaar heerlijk! Ze trok dan het bed aan de zijkanten omhoog om het laken en de dekens goed in te stoppen. Verrukkelijk. De nachtkus maakte deze hemel compleet!