Nostalgie: de kroontjespen

Herinnert u zich dit nog? De kroontjespen was de nachtmerrie van iedere linkshandige scholier.

Want hoe moest je voorkomen dat je de inkt met je eigen hand weer uitveegde? Maar ook voor de anderen was het een verdraaid lastige opgave om zonder knoeien te schrijven. Met vloeipapier kon je de letters versneld drogen, met de inklap de pen schoonmaken. De generatie van de Mammoetwet ontsprong de dans: zij mochten als eersten met de balpen aan de slag. Herinnert u het zich nog?

Meer van dit soort nostalgische foto's bekijken? U vindt er meer op onze Facebookpagina!

7 Comments

Door Frits Mooijaart (niet gecontroleerd) op di, 25-6-2019 - 14:47

Ik heb van mijn vader (geboren 1907) een apparaat in huis waarmee je, door het op een met inkt geschreven tekst te plaatsen en het heen en weer te wiegen, de inkt versneld kon laten drogen.Van onderen is het boogvormig en over de boog is vloeipapier bevestigd. De bovenkant heeft een greep waarmee je het makkelijk kan vasthouden. Vraag: Hoe heet zo'n apparaat?

Door Agnes (niet gecontroleerd) op do, 7-12-2017 - 19:54

De vulpen hebben we er nog tussenin gehad!

Door Margreet (niet gecontroleerd) op ma, 10-4-2017 - 18:32

Ook ik heb op school altijd met de kroontjespen geschreven. Ik vond het prachtig en had bijna nooit een vlek. Ik had m'n eigen inktlap, die hadden we met handwerken gemaakt. Voor de linkshandigen was een kroontjes pen echt niet handig!( maar een lei ook niet...)

Door marga (niet gecontroleerd) op vr, 20-11-2015 - 19:34

ik ben van 1955.
heb op lagere school 6 jaar lang met kroontjes pen geschreven.
ben rechts maar had ook steeds vlekken op papier ondanks vloei papier.

Door Leo A. van Leeuwen (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2015 - 14:58

Na de kroontjespen kwam de balpen. Ook de hersens hoeven niet meer gebruikt te worden, daar hebben ze nu een rekenmachientje ;-)

Door C.G. van Beusekom (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2015 - 12:48

In de goeie oude tijd toen mijn linkse vrouw op school was, bestond het probleem niet. Iedereen was verplicht RECHTS te schrijven, of je het kon of niet. Toen onze twee linkse kinderen naar school moesten was de ballpoint al vele jaren toegestaan, dus die hadden er geen moeite mee.

Door alice de koning-rot (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2015 - 12:06

Ik heb met de kroontjespen leren schrijven in de 1ste en 2de klas,in de 3de kwam de balpen.Ik heb op een proefschool van de mamoetschool gezeten en de MAVO gedaan.Ben in 1953 geboren.