Nostalgie: dit waren de rages in onze jeugd

Getty Images

Rages in kinderspeelgoed zijn van alle tijden. Ook vroeger in onze eigen jeugdjaren, in de jaren '60 en '70, waren er genoeg. En ook toen was het volstrekt onvoorspelbaar waarom iets plotseling zo populair werd. Maar je moést meedoen. Want als kind een rage weerstaan, dat is gewoonweg onmogelijk.

Klik-klakballen

De klik-klak ballen waren in de jaren '70 heel populair. Met een snelle beweging zorgde je dat de balletjes tegen elkaar ketsten waardoor het klik-klak geluid ontstond. Maar het ging vaak fout, en dan hield je er een heel pijnlijke pols aan over. Waarom vonden we ze eigenlijk zo leuk? Wie weet het nog? 

Tollen

Een houten tol zag eruit als een soort paddenstoel. Je wikkelde een touw om de steel, zette de tol op de grond en gaf een ruk aan het touw. De tol begon dan keihard te draaien. Als je geluk had, tenminste. Meestal mislukte het, wat het was écht heel moeilijk. Kreeg u de tol in beweging? Om de zoveel jaar keert het tollen weer terug, trouwens. De meest recente vorm was het zogenaamde 'spacetollen'. 

Silly Putty 

Razend populair in de jaren '60: Silly Putty. Je kocht het in een plastic ei en kon er van alles mee doen: tegen het raam gooien, ermee stuiteren, lange slieren van maken en krantenfoto's kopiëren. Het was rubber dat nooit hard werd. Silly Putty verspreidde een heftige chemische lucht. Wie weet het nog? 

Klepperen

De rage uit de jeugd van mijn moeder was: klepperen. Als je het woord 'klepperen' noemde, begon ze gelijk te zingen: "Klepperde klepperde klep klep klep, ik ben zo blij dat ik ze heb". Ze was er dan ook een kei in. Twee plankjes hield ze tussen de vingers van één hand. Ze bewoog de plankjes razendsnel. En voila! De plankjes klepperden in allerlei ritmes tegen elkaar, als castagnettes. Wie weet het nog? 

Rubiks kubus 

Rubiks kubus is een puzzel in de vorm van een kubus, meestal bestaande uit drie rijen van elk drie blokjes. Het doel is om door de rijen te draaien, iedere zijkant dezelfde kleur te geven. Dat lukte alléén de heel fanatieken, meestal na een doorwaakte nacht. Onmogelijk, echt onmogelijk. Wie lukte het wel? 

Skippybal

Een van de leukste rages ooit: de skippybal. Een mega-stuiterbal met een handvat. Je ging erop zitten en kwam vooruit door op te springen en een eindje verderop weer neer te vallen. Als een kangoeroe, dus. De skippyballen waren niet goedkoop en niet alle kinderen hadden er één. De geluksvogels met een skippybal waren binnen de kortste keren je beste vriend. Even loskomen van de aarde. Magisch. 

Wat waren de rages uit úw jeugd? 

Foto H.G.L. Schimmelpenningh

Auteur