Nostalgie: verzamelingen van vroeger

Getty Images

Voor de kinderen van nu zijn het de dierenplaatjes of voetbalplaatjes van de supermarkt die in mooie voorbewerkte albums geplakt worden. Maar vroeger was verzamelen net zo goed een rage. Wie weet het nog?

Sigarenbandjes 

Er was altijd wel een oude oom of een buurman die sigaren rookte. En dat leverde de mooiste sigarenbandjes op die je zelfs in een speciaal album kon inplakken. Veel rood en bladgoud en portretten uit de geschiedenis van Amerika. De geur van sigaren bleef nog jarenlang in je album hangen. Herinnert u het zich nog? Wat was uw favoriete merk? 

Sleutelhangers

Herinnert u het zich nog? Sleutelhangers verzamelen. Een ware rage in de jaren 60 en 70. Het waren miniatuurverpakkingen van de meest uiteenlopende merken, bijvoorbeeld Dubro, Pijnenburgkoek, Dreft en noem maar op. Al snel ontstond een levendige ruilhandel. Wat is er toch gebeurd met al die verzamelingen? Wie herinnert het zich nog?  

Speldjes 

Nog zo'n rage uit de jaren 60: speldjes verzamelen. Overal waren speldjes van. Van voetballers, merken, auto's, verkeersborden, dieren en mensen. Ieder zichzelf respecterend product, had een miniatuurtje te vergeven. Prachtige verzamelingen waren het, die je in ringbanden bewaarde en waar je beretrots op was. Ze zijn nog altijd op Marktplaats te koop. 

Suikerzakjes 

Deden we dat echt, suikerzakjes verzamelen? De hele familie nam ze mee, het liefst van zo ver weg mogelijk. De suiker at je op, het lege zakje plakte je in een multomap. Om er vervolgens nooit meer naar om te kijken. Hoewel, dat is niet waar. Sommige enthousiastelingen zijn er nooit meer mee gestopt. Er zijn zelfs ruilbeurzen voor suikerzakjes. 

Wie herkent dit nog? Laat het ons hieronder weten in een reactie!

foto: pinterest

Auteur 
  • Lenny Langerveld, redacteur Plus Magazine