Oja! Deze 5 meisjesboeken lazen we vroeger

Uren konden we wegdromen bij boeken over schoolavonturen, warme gezinnen, gezellige vriendinnenclubjes en eerste verliefdheden. Deze vijf boeken heeft u ongetwijfeld als meisje gelezen!

1. Pitty naar kostschool

Pitty naar kostschool is een boekenreeks van de Britse schrijfster Enid Blyton. De reeks gaat over de kostschooljaren van het Engelse meisje Pitty. Pitty in de derde, Pitty als vierdeklasser, enzovoort. Een kostschool? Dat kenden we hier helemaal niet. Hoogtepunt van Pitty’s kostschooljaren waren heimelijke nachtelijke feestjes op de slaapzaal met koude kip. Dát ooit te kunnen meemaken, daar droomde ieder tienermeisje van.

2. De olijke tweeling

De meisjesboeken ‘De olijke tweeling’ gaan over de tweeling Ellis en Thelma die als twee druppels water op elkaar lijken. Eindeloos veel deeltjes waren er over de olijke tweeling. De olijke tweeling op avontuur, de olijke tweeling krijgt rolschaatsen, enzovoort. Een man valt door hun schuld in het water, ze leggen sneeuwballen in het bed van de buurvrouw en smokkelen een hond mee naar een bruiloft. Onbenullig plezier, maar de boeken van de olijke tweeling, daar kon je járen mee vooruit. Wie weet het nog?

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

3. De boeken van Anneke Bloemen

Meisjes die in de jaren 60 opgroeiden en van lezen hielden, konden hun hart ophalen bij de boeken van de schrijfster Anneke Bloemen. Meisjesboeken over klein leed en brave avonturen. Over één hoofdpersoon schreef Bloemen gelijk maar een hele serie, vaak op verzoek van de uitgever. En zo maakten we uitgebreid kennis met Polly Parker (Polly draagt ’n zonnehoed), Merel van Haeghe (Madeliefjes voor Merel), Loesje Mertens (Loesje krijgt de schuld) en Annemieke Over (Annemieke zwaait af). Namen en titels uit een lang vervlogen tijd. Wie weet het nog? Wie heeft ze nog? 

4. Joop ter Heul

Joop ter Heul was de hoofdpersoon in de vooroorlogse boeken van Cissy van Marxveld. In De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul maken we kennis met haar onhandige lange armen, grote voeten, piekende haren en vriendinnenclub de Jopopinoloukico-club. Zelfs in de jaren 70 lazen de dochters en kleindochters van de eerste generatie lezeressen, nog steeds met véél plezier de boeken over Joop ter Heul. En net als hun moeders maakten ze mee, hoe Joop van een levenslustige bakvis veranderde in een zorgzame moeder en echtgenote. Wie weet het nog?

5. Schoolidyllen

In 1900 schreef schrijfster Top Naeff de klassieker Schoolidyllen. Nu, ruim een eeuw later, is het boek nog altijd in herdruk te koop. Schoolidyllen gaat over de schooltijd van Jet van Marle en haar vriendinnen. Jet is wees en wordt liefdeloos opgevoed door haar oom en tante. Ze vindt levensvreugde bij haar vriendinnen en bij zingen. Aan het einde van het boek overlijdt Jet nadat ze in de sloot is gevallen en als lezer huil je met de vriendinnen mee. Tranen met tuiten. Wie weet het nog?

Reactie toevoegen

46 Comments

Door Eveline Strik (niet gecontroleerd) op di, 13-4-2021 - 23:00

Jaaa inderdaad, toen ik eenmaal de weg naar de bibliotheek had gevonden, dankzij mijn vriendinnetje, heb ik ook de boeken gelezen zoals Joop ter Heul, Schoolidyllen, Heidi,
Jaap Holm en z'n vrinden. En ook Reis door de nacht en de daarop volgende delen (oorlogsboek) Kruimeltje, Ratje een jongen van de straat, Roeland Westwout en Rozen en Distels...Heerlijk, zulke boeken!!!

Door Harleen (niet gecontroleerd) op ma, 12-4-2021 - 14:55

De boeken over Pitty ken ik niet, wel de serie "De Vijf" die als ik me goed herinner ook door Enid Blyton is geschreven. Verder was ik fan van Leni Saris, heb ze bijna allemaal, en van Sanne van Havelte. Maar ook de serie over de Kameleon las ik en verder de boeken van Piet Prins over Vier vrienden en van Anne de Vries(Bartje, Hilde, etc.). Pure nostalgie allemaal, heerlijk!

Door Lisette (niet gecontroleerd) op zo, 11-4-2021 - 09:16

Mariska de Circusprinses. Super leuke boeken die ik eind zestiger jaren heb gelezen.
En mijn droom beroep was circusartiest--

Door Adrian Bijl (niet gecontroleerd) op vr, 9-4-2021 - 09:05

De waterhoentjes over meisjes die bij een zwemclub zijn en daar veel plezier beleven. De dolle tweeling een tweeling die naar kostschool gaan en daar leuke en ondeugende avonturen beleven

Door Nicole (niet gecontroleerd) op za, 3-4-2021 - 15:18

Pitty naar de kostschool
Jimmy t clowntje
Dolle Nicole
In de Soete Suikerbol
De hele serie van Leni Saris
De serie van Bob Evers
Heerlijk wegdromen

Door Nicole (niet gecontroleerd) op za, 3-4-2021 - 15:17

Pitty naar de kostschool
Jimmy t clowntje
Dolle Nicole
In de Soete Suikerbol
De Olijke Tweeling
De hele serie van Leni Saris
De serie van Bob Evers
Heerlijk wegdromen

Door Amy (niet gecontroleerd) op do, 1-4-2021 - 19:18

Heb de hele serie van Billy Bradley gelezen en later Patti op kostschool.

Door Annemiek (niet gecontroleerd) op wo, 31-3-2021 - 23:20

Wipneus en Pim bij Snuffelbaard

Door M.Schonenberg (niet gecontroleerd) op wo, 31-3-2021 - 10:15

Blijf lachen irmgard,ging over een meisje dat doordat ze TBC had,lange tijd in een sanatorium moest verblijven.
Had het boek zelf geschreven,later nog een boek,weet de titel niet meer.
Tessa speelt met vuur heb ik zo vaak gelezen.
Ook al om dat er bij ons weinig of geen boeken werden gekocht.
Lid van de bibliotheek was niet aan de orde.
Handjes uit de mouwen,vonden mijn ouders belangrijker.
Zo ging dat vaak in onze jeugd,op wat enkelingen na.

Door Anneke Nieuwenhuis (niet gecontroleerd) op di, 30-3-2021 - 21:27

Informeer maar eens bij KinderBoekenHuis in Winsum, tel.nr. 0595-443663. Openingstijden dinsdag t/m vrijdag 10-16 uur,zaterdag 12-16 uur. Ze hebben daar duizenden boeken.