Oja! Deze 5 meisjesboeken lazen we vroeger

Uren konden we wegdromen bij boeken over schoolavonturen, warme gezinnen, gezellige vriendinnenclubjes en eerste verliefdheden. Deze vijf boeken heeft u ongetwijfeld als meisje gelezen!

1. Pitty naar kostschool

Pitty naar kostschool is een boekenreeks van de Britse schrijfster Enid Blyton. De reeks gaat over de kostschooljaren van het Engelse meisje Pitty. Pitty in de derde, Pitty als vierdeklasser, enzovoort. Een kostschool? Dat kenden we hier helemaal niet. Hoogtepunt van Pitty’s kostschooljaren waren heimelijke nachtelijke feestjes op de slaapzaal met koude kip. Dát ooit te kunnen meemaken, daar droomde ieder tienermeisje van.

2. De olijke tweeling

De meisjesboeken ‘De olijke tweeling’ gaan over de tweeling Ellis en Thelma die als twee druppels water op elkaar lijken. Eindeloos veel deeltjes waren er over de olijke tweeling. De olijke tweeling op avontuur, de olijke tweeling krijgt rolschaatsen, enzovoort. Een man valt door hun schuld in het water, ze leggen sneeuwballen in het bed van de buurvrouw en smokkelen een hond mee naar een bruiloft. Onbenullig plezier, maar de boeken van de olijke tweeling, daar kon je járen mee vooruit. Wie weet het nog?

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

3. De boeken van Anneke Bloemen

Meisjes die in de jaren 60 opgroeiden en van lezen hielden, konden hun hart ophalen bij de boeken van de schrijfster Anneke Bloemen. Meisjesboeken over klein leed en brave avonturen. Over één hoofdpersoon schreef Bloemen gelijk maar een hele serie, vaak op verzoek van de uitgever. En zo maakten we uitgebreid kennis met Polly Parker (Polly draagt ’n zonnehoed), Merel van Haeghe (Madeliefjes voor Merel), Loesje Mertens (Loesje krijgt de schuld) en Annemieke Over (Annemieke zwaait af). Namen en titels uit een lang vervlogen tijd. Wie weet het nog? Wie heeft ze nog? 

4. Joop ter Heul

Joop ter Heul was de hoofdpersoon in de vooroorlogse boeken van Cissy van Marxveld. In De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul maken we kennis met haar onhandige lange armen, grote voeten, piekende haren en vriendinnenclub de Jopopinoloukico-club. Zelfs in de jaren 70 lazen de dochters en kleindochters van de eerste generatie lezeressen, nog steeds met véél plezier de boeken over Joop ter Heul. En net als hun moeders maakten ze mee, hoe Joop van een levenslustige bakvis veranderde in een zorgzame moeder en echtgenote. Wie weet het nog?

5. Schoolidyllen

In 1900 schreef schrijfster Top Naeff de klassieker Schoolidyllen. Nu, ruim een eeuw later, is het boek nog altijd in herdruk te koop. Schoolidyllen gaat over de schooltijd van Jet van Marle en haar vriendinnen. Jet is wees en wordt liefdeloos opgevoed door haar oom en tante. Ze vindt levensvreugde bij haar vriendinnen en bij zingen. Aan het einde van het boek overlijdt Jet nadat ze in de sloot is gevallen en als lezer huil je met de vriendinnen mee. Tranen met tuiten. Wie weet het nog?

Reactie toevoegen

101 Comments

Door H. Bentvelzen-Smit (niet gecontroleerd) op za, 18-9-2021 - 14:50

Het lijkt alsof er vóór 1960 niet werd gelezen. Wij lazen Arendsoog van J. Nowee. En Pim Pandoer de schrik van de Imbosch. Allebei spannende series. Marjolijntje van Freddy Hagers , Curly door Miep Bouwhuys. En na de oorlog kwam Sjors en Jimmie en Monkey en Popey! Puk en Muk en de heks! Die las je op de wat toen heette de Lagere School in het vrije lees uurtje en als je snel klaar was met je schriftelijk werk, boeken uit de klassebibliotheek.

Door hanny (niet gecontroleerd) op za, 11-9-2021 - 11:33

Ik heb de boeken van Joop ter Heul nog.

Door Joke Rood (niet gecontroleerd) op vr, 10-9-2021 - 15:55

Ik heb de hele serie van Loesje Mertens nog. Ondanks dat ik de noeken verslonden heb--

Door Henny Verweij (niet gecontroleerd) op vr, 10-9-2021 - 14:33

Ik heb ooit een trilogie van Annemieke van Oven gehad. Ik zou deze graag nog een keer lezen. Wie heeft hem nog ergens liggen en zou ik die eventueel over mogen nemen.

Door Jose van den Eijnden (niet gecontroleerd) op do, 9-9-2021 - 01:22

Het boek van To Hölscher Hoe trotskopje genas.
Zij woonde in Helmond.

Door Mieke van Niekerk (niet gecontroleerd) op ma, 6-9-2021 - 11:36

Anneke Bloemen: ik heb toen echt zitten huilen toen Merel niet bij haar vriendinnen in de klas zou komen......

Door Mieke van Niekerk (niet gecontroleerd) op ma, 6-9-2021 - 11:34

Vogeltje had kinderverlamming gehad en zat in een rolstoel. Daar ging het eerste boek over en dat lag gewoon in de straatbieb! Het tweede boek heb ik nooit meer kunnen vinden helaas. Ik zag het bij Boekwinkeltjes maar een ander was me voor.
Het tweede boek ging over de verliefdheid van Vogeltje. Ze hield van een man, Paul, maar die koos helaas voor haar zus Riet. Nu weet ik niet meer of Riet overleed, maar ik geloof dat Vogeltje en Paul alsnog een stel werden.
Ik zou Vogeltje blijft zingen nog erg graag willen hebben.....

Door Erna (niet gecontroleerd) op ma, 23-8-2021 - 14:11

Alles gelezen. En nog veel meer ook--, ook wat ze toen jongensboeken noemden. Ik heb de hele plaatselijke bieb uitgelezen in die tijd. Heerlijke tijd, dat gevoel wat je had als je met een nieuwe stapel maar huis ging op woensdagmiddag. En dan snel de eerste uitlezen en nog gauw een nieuwe halen net voor sluitingstijd!

Door Erna (niet gecontroleerd) op ma, 23-8-2021 - 14:07

Joop is nooit overleden. Dat moet haar tutor zijn geweest, juffrouw Wijers. Inderdaad heel zielig..

Door Maria (niet gecontroleerd) op ma, 23-8-2021 - 08:16

Ik spaarde in begin jaren zestig met dubbeltjes, later kwartjes de hele serie van Joop ter Heul bij elkaar. Was ook favoriet van mijn moeder vroeger.