Oja! Deze 5 meisjesboeken lazen we vroeger

Uren konden we wegdromen bij boeken over schoolavonturen, warme gezinnen, gezellige vriendinnenclubjes en eerste verliefdheden. Deze vijf boeken heeft u ongetwijfeld als meisje gelezen!

1. Pitty naar kostschool

Pitty naar kostschool is een boekenreeks van de Britse schrijfster Enid Blyton. De reeks gaat over de kostschooljaren van het Engelse meisje Pitty. Pitty in de derde, Pitty als vierdeklasser, enzovoort. Een kostschool? Dat kenden we hier helemaal niet. Hoogtepunt van Pitty’s kostschooljaren waren heimelijke nachtelijke feestjes op de slaapzaal met koude kip. Dát ooit te kunnen meemaken, daar droomde ieder tienermeisje van.

2. De olijke tweeling

De meisjesboeken ‘De olijke tweeling’ gaan over de tweeling Ellis en Thelma die als twee druppels water op elkaar lijken. Eindeloos veel deeltjes waren er over de olijke tweeling. De olijke tweeling op avontuur, de olijke tweeling krijgt rolschaatsen, enzovoort. Een man valt door hun schuld in het water, ze leggen sneeuwballen in het bed van de buurvrouw en smokkelen een hond mee naar een bruiloft. Onbenullig plezier, maar de boeken van de olijke tweeling, daar kon je járen mee vooruit. Wie weet het nog?

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

3. De boeken van Anneke Bloemen

Meisjes die in de jaren 60 opgroeiden en van lezen hielden, konden hun hart ophalen bij de boeken van de schrijfster Anneke Bloemen. Meisjesboeken over klein leed en brave avonturen. Over één hoofdpersoon schreef Bloemen gelijk maar een hele serie, vaak op verzoek van de uitgever. En zo maakten we uitgebreid kennis met Polly Parker (Polly draagt ’n zonnehoed), Merel van Haeghe (Madeliefjes voor Merel), Loesje Mertens (Loesje krijgt de schuld) en Annemieke Over (Annemieke zwaait af). Namen en titels uit een lang vervlogen tijd. Wie weet het nog? Wie heeft ze nog? 

4. Joop ter Heul

Joop ter Heul was de hoofdpersoon in de vooroorlogse boeken van Cissy van Marxveld. In De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul maken we kennis met haar onhandige lange armen, grote voeten, piekende haren en vriendinnenclub de Jopopinoloukico-club. Zelfs in de jaren 70 lazen de dochters en kleindochters van de eerste generatie lezeressen, nog steeds met véél plezier de boeken over Joop ter Heul. En net als hun moeders maakten ze mee, hoe Joop van een levenslustige bakvis veranderde in een zorgzame moeder en echtgenote. Wie weet het nog?

5. Schoolidyllen

In 1900 schreef schrijfster Top Naeff de klassieker Schoolidyllen. Nu, ruim een eeuw later, is het boek nog altijd in herdruk te koop. Schoolidyllen gaat over de schooltijd van Jet van Marle en haar vriendinnen. Jet is wees en wordt liefdeloos opgevoed door haar oom en tante. Ze vindt levensvreugde bij haar vriendinnen en bij zingen. Aan het einde van het boek overlijdt Jet nadat ze in de sloot is gevallen en als lezer huil je met de vriendinnen mee. Tranen met tuiten. Wie weet het nog?

Reactie toevoegen

71 Comments

Door Susan Sonnenberg (niet gecontroleerd) op za, 5-6-2021 - 08:46

Alle boeken heb ik nog en lees ik nog steeds. Heerlijk. Vooral alle boeken van VCissy van Marxveldt

Door Truus Verkerk (niet gecontroleerd) op za, 29-5-2021 - 19:40

de Kingfordschool.

Door Anja (niet gecontroleerd) op di, 25-5-2021 - 19:06

Alle bovengenoemde boeken heb ik gelezen of heb ik nog. De boeken van Joop ter Heul, Een Zomerzotheid en Marijke (ook van Cissy van Marxveldt) lees ik nog zeker 1 keer in de 2 jaar.

Door anjadelavieter@... (niet gecontroleerd) op zo, 23-5-2021 - 13:41

Ik las Steffie's dolle bakvis jaren en natuurlijk Joop ter Heul.

Door Eki Kuis (niet gecontroleerd) op vr, 21-5-2021 - 15:32

Schoolidyllen kreeg ik met Sinterklaas van een tante. Het heeft een tijd geduurd voor ik eraan begon, eerst aan een vriendin uitgeleend. Ik vond die schooldirecteur zo'n idioot om bij de oom en tante te gaan klagen over het overschrijven van andermans huiswerk! Ik leed toen al aan normvervaging! Hoe kon ze dat nu zien. Eigenlijk vond ik het een gruwelijk ouderwets boek.

Door Anneke Vroeijenstein (niet gecontroleerd) op do, 20-5-2021 - 17:09

Ik heb alle boeken nog maar sta op het punt ze op te ruimen. De Pitty's, Billie Bradley, De Vijf. Alles van Enid Blyton maar ook heel veel Witte Raven Pockets van o.a. Leni Saris. Om te smullen toen!
Oudste dochter was ook dol op Kitty!

Door Maria Moeton - ... (niet gecontroleerd) op do, 20-5-2021 - 15:58

Toevallig ligt de hele serie voor mij op tafel om door te geven aan mijn dochter. Toen Cissy van Marxveldt was overleden ben ik naar de rouwkamer op het Zandpad in Amsterdam naast het Vondelpark gegaan om haar te bedanken voor de vele uren leesplezier. Ik was er helemaal alleen en het was de eerste keer dat ik een dode zag. Ik was zeer onder de indruk, maar blij dat ik deze stap gezet had. Ik zal zo’n 10 of 12 jaar zijn geweest.

Door Nell van Gool (niet gecontroleerd) op wo, 19-5-2021 - 11:38

Als juf op een Uloschool voor meisjes las ik,als er hard was gewerkt, graag aan mijn klas de boeken van Joop ter Heul voor.Op een gegeven moment hoorde ik gesnif in de klas.Ze zaten allemaal te huilen.Joop was overleden.

Door J.de Vries (niet gecontroleerd) op do, 13-5-2021 - 07:53

Op (de bijna autoloze ) straat ,touwtjespringen,tollen ,knikkeren,diabolo,diefje met verlos ,maar vooral buitenspelen!!

Door "Hanneke" (niet gecontroleerd) op di, 11-5-2021 - 21:20

@Marithé: En dank je wel! Ik ben "pas" achter in de 50, maar hield heel erg, en nu nog steeds, van die oude meisjesboeken. Nostalgie, en een flink stuk sociale geschiedenis. Uit bijv. Joop ter Heul, maar ook uit de GoudElsje-serie, of uit Sanne van Havelte leer je veel over hoe de maatschappij er bij het verschijnen van de boeken uit zag. Ook overigens uit de boeken van Enid Blyton! De verhouding ouders en kinderen, standsverschillen, ook in Nederland.