Zo ging dat vroeger: Voor het eerst ongesteld

En opeens was je geen kind meer, want je was voor het eerst ongesteld. Je moeder kwam geheimzinnig naar de badkamer met een gordeltje waar een dik maandverband aan werd vastgemaakt en een plastic broekje tegen het lekken. Doodongelukkig werd je er van, maar je moeder vertelde, dat het in haar jeugd allemaal nog véél spartaanser was, met badstof lappen die uitgewassen moesten worden.

Wie weet het nog?

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

Reactie toevoegen

61 Comments

Door Jeanet (niet gecontroleerd) op vr, 19-3-2021 - 18:08

Ik was 10 toen mijn moeder zei tegen mij, je bent nu een grote meid geworden, pas maar op met jongens hoor, ik snapte er niets van, mijn jongere zusje zag dat ik maandverband had gekregen van mijn oudere zus, waarop mijn jongere zusje riep tegen mijn moeder" Mama, Jeanet gebruikt ouwe vrouwen wc papier" later hebben wij daar hartelijk om kunnen lachen maar toendertijd vond ik er niets aan ....

Door Anouschka (niet gecontroleerd) op di, 23-2-2021 - 22:41

ja, ook ik weet het nog heel goed. Een paar vriendinnen hadden "het" al en zodoende wist ik wat me te wachten stond. Mijn moeder had me nooit iets verteld. Ik was 9 jaar toen ik vaststelde dat ik bloed in mijn broekje had, mijn moeder riep heel hard door het huis naar mijn vader: "Kees, het is zover met je dochter". Ik kon wel door de grond zakken. Dat was zo vernederend en ik heb me zo geschaamd! (ja, waarvoor eigenlijk?) dat ik het in herinnering heb of het vorig jaar pas gebeurd is. Ik zat in de vijfde klas en we zouden de volgende dag voor 3 dagen met schoolreisje gaan. We sliepen in een jeugdherberg en tot overmaat van ramp hadden we ook nog een leraar en ik met die dikke oude lappen tussen mijn benen, wat in mijn 3/4 broek mogelijk zichtbaar was. Wat voelde ik me ongelukkig en opgelaten en wat was ik bang dat het door zou lekken. Ik durfde bijna nergens aan mee te doen en kon ook niet zeggen waarom niet. Ja, en ook ik kreeg een waarschuwing van mijn moeder bij de jongens uit de buurt te blijven en begreep niet waarom. Wat een tijd was dat, ongeloofelijk.

Door G.Hensels (niet gecontroleerd) op ma, 22-2-2021 - 00:39

Ben van 1945. Badstof was een luxe. Bij ons werd van oud ondergoed de beste stukken gehaald en lappen van gemaakt met knoopsgaten erin. Er kwam een toiletemmer met n sopje op de slaapkamer, waar gebruikte lappen in de week gezet werden. Een badkamer hadden we toen niet. Dit krijg je elke maand en daar was de kous met af!! --‍♀️

Door Lena (niet gecontroleerd) op vr, 12-2-2021 - 19:41

Ik was wezen schaatsen, maar ging naar huis omdat ik buikpijn had.
Thuis naar de w.c. en zag ik bloed en vertelde het aan mijn moeder ze zei: ga maar ff naar bed ik kom zo. Ik kreeg van die badstoflappen ze zei: nu ben je groot meisje geworden en Saskia het buurmeisje heeft het ook elke maand. Daar mocht ik het mee doen.

Door mevr. marty jager (niet gecontroleerd) op di, 9-2-2021 - 20:19

Ik ben geboren vóór de oorlog dus die badstof lappen heb ik ook gehad en ook uitgewassen.

Door Miny Potze (niet gecontroleerd) op ma, 1-2-2021 - 11:36

Groot meisje.

Mijn hart begint te bonzen als ik het zie: een bloedvlek in mijn onderbroek!
Een tijd geleden toen ik nog op de lagere school zat, stond mijn moeder voor het kabinet, deed een greep achter een stapel linnengoed en zei: weet je wat dit is?
In haar hand een lap witte badstof met aan beide uiteinden een knoopsgat.
‘Dit is voor als je ongesteld wordt. Dit gordeltje doe je dan om en dan knoop je het vast.’
En nu is het zo ver!
Ik ga naar mijn moeder en vertel het.
‘Nou, je weet waar de spullen liggen. Nu ben je een groot meisje geworden. Nu moet je maar uit de buurt van jongens blijven’.
Als het maandverband bevestigd is, ga ik buiten op de tuinbank zitten. Het is warm, insecten zoemen om me heen, ik voel me vreemd, alsof ik een geheim op het spoor ben.
‘Groot meisje, groot meisje’, gonst het door mijn hoofd.

’s Avonds onder het eten durf ik mijn vader niet aan te kijken: zou hij het weten?

De volgende ochtend als ik op school kom, loop ik naar het groepje meisjes van mijn klas. Voorzichtig zeg ik tegen één van hen: ‘Ik heb het nu ook, je weet wel’.
‘O, heb je opoe op bezoek?’ De meisjes giechelen, daar gaat de bel al en we lopen naar binnen.
Ik kan mijn aandacht niet bij de les houden. Ik voel het bloed gutsen en ben heel bang dat het door mijn zomerrokje gaat. Ik word zo raar licht in mijn hoofd en zenuwachtig vraag ik aan de leraar of ik naar huis mag.
Wat is het warm en vreemd stil op het schoolplein!
Ik loop naar het fietsenhok en terwijl ik mijn schooltas onder de snelbinders schuif, spatten er tranen op het zadel.
Ik weet dat alles nu anders is geworden.

Door L van Beurden (niet gecontroleerd) op ma, 1-2-2021 - 09:10

Toen ik voor het eerst ongesteld werd schreeuwde ik het uit op de toilet, dat er bloed uit mijn plasser kwam. Ik was nog geen 10 jaar! Moeder kwam en zei: Och meisje dan gaat je hoofdpijn over! Even later werd me uitgelegd welke doeken ik moest gebruiken en in welke emmer ik ze moest gooien.Een plastic broekje kreeg ik er later ook nog bij. Er werd niet bij verteld, dat het elke maand weer terug kwam! Ik was bij een zus logeren toen ik niet lekker was, zij vroeg mij wanneer ik voor het laatst ongesteld was geweest, ik wist niet wat ze bedoelde. Toen vroeg ze dat hele moeilijke woord, menstruatie, nou dat wist ik natuurlijk ook niet. Dan maar wanneer ik voor het laatst gebloeid had, dat begreep ik. Op school hadden we elke week zwemles, als ik ongesteld was, mocht ik natuurlijk niet vertellen van de juffrouw, waarom ik niet mee kon zwemmen. Ik kan me niet voorstellen, dat het op deze manier tegenwoordig nog zo gaat.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 29-1-2021 - 20:27

Ik heb die badstof lappen ook gehad, ik was 12, dat was in 1970.....daarna die netverbandjes die aan je schaamhaar bleven plakken. Au.

Door Trees huijbregts (niet gecontroleerd) op vr, 29-1-2021 - 11:33

Mijn moeder zij toen ik ongesteld werdt laat nu de jongens van je lijf afblijven .

Door T.J.G. (niet gecontroleerd) op wo, 27-1-2021 - 13:16

Ja hoor. De naaidoos en tupperware enz. gebruik ik nog alle dagen. En toen ik ongesteld werd ging ik de 2e dag naar mijn moeder en vroeg: Mam, kijk eens. En inderdaad, het gordeltje werd op maat gespeld en de lappen werden mijn deel tot in mijn trouwen. Voorlichting was er niet bij. Wat schaamde ik mij toen ik op de mulo tussen de middag naar huis moest en bij de te late terugkomst mij moest melden bij het hoofd van de school. Voor een volle klas werd mij gevraagd waar ik vandaan kwam en waarom ik te laat was! Ons dorp was 7 km verderop.