Zo ging dat vroeger: Voor het eerst ongesteld

En opeens was je geen kind meer, want je was voor het eerst ongesteld. Je moeder kwam geheimzinnig naar de badkamer met een gordeltje waar een dik maandverband aan werd vastgemaakt en een plastic broekje tegen het lekken. Doodongelukkig werd je er van, maar je moeder vertelde, dat het in haar jeugd allemaal nog véél spartaanser was, met badstof lappen die uitgewassen moesten worden.

Wie weet het nog?

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

Reactie toevoegen

28 Comments

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 25-11-2020 - 10:21

Onsmakelijk onderwerp, ongepast. Niet preuts, wel smerig.
Dat helpt niet, sommige onderwerpen zijn ongepast voor dit blog, maar men luistert niet naar het publiek.

Door Sophia Botermans (niet gecontroleerd) op ma, 23-11-2020 - 18:54

Ik was 13 jr(1959) en ging elke vrijdagavond om 6 uur naar de gymnastiekvereniging.Nog even naar de toilet, Oeps!! Ik was wel voorgelicht! Mijn moeder nam me mee naar haar slaapkamer, kreeg 2 van die nogablokken + een badstofbandage met gordeltje in mijn broekje. Ik moest gewoon naar de gymnastiek, vreselijk! En dan in zo'n strak gympakje. Ik voelde me doodongelukkig, en dacht dat iedereen het zag. Dat was echt een foutje van Mam.
Ik ben nu 74, het is altijd een trauma voor me gebleven, ook nu nog met inlegkruisjes. Ik kijk nog altijd naar vrouwenbillen of .........

Door Marja de Rooij (niet gecontroleerd) op ma, 23-11-2020 - 13:01

Was een regelrechte ramp! Ook ik heb met die "lappen" en gordeltje moeten werken
Ja, groot meisje....was je klaar mee. Ondanks de betere hulpmiddelen heb ik menstruatie altijd een ramp gevonden. op de meest ongelegen momenten, zelfs op mijn trouwdag..
Was toen nog geen "pil". ben nl van 1939. Ja, pil was er wel, maar kreeg je alleen via NVSH als je 3 of 4 kinderen had. Men wist nog niet of slikken op den duur niet zou leiden tot onvruchtbaarheid. Ik had een tante die zei, dat duidelijk was , dat Onze Lieve Heer een man was....had het beste voor de mannen gehouden

Door Gh Goustovsky (niet gecontroleerd) op ma, 23-11-2020 - 11:58

Oeps , bloed in mijn slip. Was op logeren bij een tante die overstuur mijn ouders belde.Wat bleek...ik was nog niet ongesteld maar ik had de vorige dag bieten gegeten,lol

Door Patty (niet gecontroleerd) op zo, 22-11-2020 - 04:17

Oh la la, al op leeftijd en dan nog zo'n denkwijze...?!!Just asking...!

Door Ria van der Ham (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 12:32

Toen ik voor het eerst ongesteld werd, lag mijn moeder in het ziekenhuis. Ik zag bloed in mijn slipje en had geen verband. Ik waste die slipjes iedere keer uit. Later kreeg ik zelfgemaakt verband van oude luiers. Die moest je in een emmer water zetten. Wat stonk dat. Gelukkig kwam er later weggooiverband.

Door Jannie Oskam (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 11:43

Mijn oom had net een maagbloeding gehad en ik dacht dat ik die nu ook had. Mijn moeder nam me mee naar de slaapkamer en daaruit begreep ik dat het niets ernstigs was. Ook ik kreeg een gordel met stoffen verband en een plastic broek. Ik was nu "een groot meisje" maar ik had geen idee wat dat was. Alles moest ook nog stiekem vanwege mijn broers.

Door Joke (Jopie) Beuken (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 11:07

Ik was 14 jaar. Ik moest elke week naar het ziekenhuis voor een soort bestraling. Voor mijn buik en achter mijn rug werd een rond ding gedraaid en moest ik stil blijven zitten. Waarom? Men zei voor rugpijn. Op een middag zat ik mijn huiswerk te maken. Ik had aan mijn moeder gevraagd of ik 's avonds met mijn broer en nicht mee mocht naar Loosdrecht (we woonden in Hilversum) om te zwemmen. Het antwoord was: "Nee daar ben je nog veel te klein voor." Vervolgens ging ik verder met mijn huiswerk. Opeens schrok ik me naar.... ik plaste in mijn broek. Ik rende naar de WC, maar het was geen urine maar bloed. Toen schrok ik nog meer. Ik rende vervolgens naar mijn moeder - die zoals gewoonlijk 's middags altijd in haar nest lag te roken. Mam ik bloed, help. Antwoord: Oh nou ben je een groot meisje geworden. Ik snapte er geen lor van, maar zei: Oh, dan mag ik nu mee naar Loosdrecht? Niet dus. Ik kreeg wat oude lappen en die moest ik maar in mijn broek doen.

Door Marie-José (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 10:03

Wat een ellende die menstruatie. Ik was al met mijn elfde jaar ongesteld en dat was vreselijk. Ik was een mager meisje maar kreeg al vroeg borstjes. Wat schaamde ik me. Ook was ik erg naar van de menstruatie, misselijk en veel pijn en zeker een week bloedingen.
Ik kreeg toen ik naar de MULO fietste één verbandje mee naar school. Ik at onderweg mijn middagboterhammen al op zodat ik een plastic zakje had om tussen mijn onderbroek en het katoenen verbandje te leggen. Maar altijd was ik toch doorgelekt. Ik heb het als één grote ellende ervaren zeker toen ik ook nog een half jaar bij andere mensen moest gaan wonen vanwege ziekenhuisopname van mijn moeder. Wat heb ik toch veel kunst en vliegwerk uit moeten halen en ik prees de dag dat ik tampons ging dragen.

Door Maria (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 09:37

Geen onderwerp voor zo'n rubriek als deze. Niet preuts, wel privé.
De nostalgie kan ook te ver doorschieten en dat is hier het geval.
Net als de onbelangrijke kwestie: een vibrator na je 50ste, zoals hiernaast.
Zal wel voor de publiciteit en reclame-inkomsten worden gedaan.