Zomerse dagen van vroeger

Lome, lange dagen. Buitenspelen en zeepkisten bouwen. Op schoolreis naar speeltuin De Bedriegertjes of naar de Efteling waar de fakir op zijn vliegende tapijt een magisch hoogtepunt was. En achteraf waren er de vakantiekiekjes van vader met zijn boxcamera. Wie herinnert het zich nog?

Jurkje met smockwerk

De zomer verwelkomde je met gejuich, want dan kon je eindelijk je favoriete 'smockjurkje' weer aan. Je moeder smockte een jurkje door het te bewerken met rijgdraden en borduursteken. Door het borduurwerk bleven de ingeregen plooien op hun plaats zitten en had je jurk een elastisch bovenstukje. Smocken, wie kan het nog?

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

Zeepkist bouwen

Een onderstel met wielen, een paar plankjes, een touw en een kist of grote doos. Meer was er niet nodig, voor een zeepkist. Je vader timmerde 'm voor je in elkaar. Het liefst ging je een helling af, dan kon je je eigen snelheid maken. En 's avonds op straat hield je races. Coureurs waren we!

Op schoolreisje naar de Efteling

Magischer dan de Efteling kon het leven niet worden. In het tijdperk vóór de python en de piraña stonden de sprookjesachtige attracties centraal, zoals de dansende rode schoentjes en de Lange Jan. Hoogtepunt waren de fakir op zijn vliegende tapijt en het sprookje van de Indische waterlelies. De dansende feeën vergat je je hele leven niet meer.

Boxcamera

De boxcamera. Wie had ‘m niet? Als je vader op een verjaardag of tijdens de vakantie een foto wilde maken, boog hij zich voorover, om van boven af in de lens te kijken. De camera hield hij voor zijn buik. Hij riep nog wat aanwijzingen, keek een paar keer zenuwachtig op en weer neer, en klak… drukte af. Een trots bezit, zo’n camera.

Naar de speeltuin

De allerleukste speeltuin van Nederland was 'De Bedriegertjes'. Met glijbanen, een loopschijf, de oceaangolf, de rodelbaan, het vliegend rad, de draaiton en een dwaaltuin. Het huisje van Hans en Grietje en een levensechte afbeelding van Roodkapje en de wolf. De bedriegertjes, dat waren de spuitgaten, waaruit op gezette tijden water omhoog spoot.

Rolschaatsen

In de lente pakte je je rolschaatsen weer uit de kast. Simpele dingen waren het: twee riempjes, een metalen verbindingsstuk en wielen die binnen de kortste keren vierkant werden. Met een riem of veter bond je de rolschaatsen zo strak mogelijk om je schoenen heen. En racen maar!

Hotpants

Als we denken aan mooie zomerdagen komt de herinnering aan de hotpants genadeloos bovendrijven. Een rage, vooral in de zomer van 1971. Je ouders werden gek als je in hotpants de deur uit ging, liefst met sexy hoge laarzen eronder. Benen die tot in de hemel rijkten en overal bewonderend gefluit. Zou het ons nog staan?

De witte was op 'de bleek'  

Na het wassen spreidden veel moeders de witte lakens uit op 'de bleek', het grasveld in de tuin. De zon gebruikten ze als vlekkenverwijderaar; de was werd witter en frisser door het drogen op het gras. Woest waren ze, als we er als kinderen per ongeluk overheen renden of fietsten. Al het werk voor niets gedaan.