De top 5 mooiste steden in Portugal

Getty Images

Portugal is een populaire vakantiebestemming. Het is een veelzijdig en warm land, met zowel culinaire als culturele hoogtepunten. Welke vijf Portugese steden moet je absoluut gezien hebben?

1. Lissabon

Een open deur natuurlijk, maar wel onmisbaar. Lissabon is de hoofdstad van Portugal en tevens de grootste stad van het land. De agglomeratie telt zo'n 3 miljoen inwoners. Lissabon ligt vlak bij de Atlantische Oceaan en is daarmee een uitermate geschikte bestemming voor een welverdiende strandvakantie. In voorstad Santa Maria de Belém vindt u het Hiëronymietenklooster (Mosteiro dos Jerónimos) en de Torre de Belém, die allebei op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. In het klooster ligt onder meer de wereldberoemde ontdekkingsreiziger Vasco da Gama begraven.

Getty Images

2. Coimbra

Coimbra is de hoofdplaats van het gewest Centro, het subgewest Baixo Mondego en het district Coimbra, aan de oevers van de rivier de Mondego. De gemeente van Coimbra behoort met meer dan 140.000 inwoners tot de grootste van het land. In de hoge middeleeuwen was het gedurende ruim een eeuw de hoofdstad van Portugal. Coimbra herbergt schitterende kathedralen en kloosters. Populaire voorbeelden zijn Se Velha, Se Nova en het klooster van Santa Cruz. Ook de Universiteit van Coimbra mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan de plaats.

Getty Images

[ITEMADVERTORIAL]

3. Braga

Een andere aantrekkelijke stad in Portugal is Braga. Braga ligt in het noorden van het land en heeft zo'n 200.000 inwoners. Het is een stad met een uitgebreide, rijke historie, die overal weer terug te zien is. Ten zuidoosten van de stad vindt u schitterende bezienswaardigheden. Daar liggen drie heilige plekken in de bergen die voor veel Portugezen veel betekenis hebben: Bom Jesus, Sameiro en Falperra. Onmisbaar tijdens een bezoek aan Braga is het bedevaartsoord Bom Jesus do Monte.

Getty Images


4. Faro

Faro is een prachtige havenstand helemaal in het zuiden van Portugal, in de Algarve. De stad dateert al uit de IJzertijd (zo'n 800 v. Chr.). Een hospitaal, de oude stadsmuur, het stadhuis; alles in Faro typeert een zeer oude, maar klassieke sfeer. De stad werd tot drie keer toe verwoest door aan aardbeving. Bisschop Dom Francisco Gomes maakte zich sterk voor de verdere ontwikkeling van de stad. Zijn standbeeld staat op het hoofdplein van Faro, bij de binnenhaven. 

Getty Images


5. Porto

Als kers op de Portugese taart is er ten slotte nog Porto. Porto ligt in het noordwesten van Portugal aan de Costa Verde. Kleurrijke gebouwen, historische plekken en schitterende stranden; vele aspecten maken de stad prachtig en veelzijdig voor iedere bezoeker. Porto is de op één na grootste stad van Portugal, na Lissabon, met een agglomeratie van ongeveer 2 miljoen inwoners. Het staat vooral bekend om haar beroemde port(o)wijn die in Vila Nova de Gaia wordt gelagerd. Vroeger heette de stad Cale en later Portucale, waar de landsnaam Portugal van is afgeleid. Vooral het oude centrum van Porto, Ribeira, is een plek om van te watertanden. Het staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst.

Getty Images

Ontdek ook de vijf mooiste plekken van Portugal.