Geheime parels: onbekende steden in Wallonië en de Ardennen

Heeft u even geen zin meer in drukbezochte steden vol toeristen? Dan is een bezoek aan Wallonië en de Ardennen zeer aan te bevelen! Hier vindt u nog bijzondere, minder bekende historische stadjes met een rijke cultuur en geschiedenis. Wij hebben drie zeer speciale tips voor u.

Bezoek Huy/Hoei

Hoei (Frans: Huy) ligt tussen Namen en Luik. Het is een duizend jaar oude stad, die authenticiteit en een lange, rijke culturele geschiedenis uitademt. Het lijkt wel of de tijd hier stilstaat, zeker in de historische wijk van het oude Hoei.

Er is veel om te zien. De Grote Markt met de monumentale fontein ‘Li Bassinia’ bijvoorbeeld. Deze bijzondere fontein is volgens de volkstradities één van de vier parels van de stad, samen met de Rondia (het roosvenster van de kathedraal), Tchestia (het kasteel) en de Pontia (de brug over de Maas). Het oudste gedeelte van het fonteinbassin is een soort cirkelvormige, bronzen kom. Hij is gebouwd in de 15e eeuw en wordt aangevuld met vier torentjes die afwisselen met beeldjes rond een centrale toren. Dat detail is ook afgebeeld op het wapen van de stad. De personages stellen Mengold en Domitien voor, de beschermheiligen van de stad, Sainte Catherine die haar naam heeft gegeven aan de parochie waar zich de bron bevindt die de fontein van water voorziet, en een ridder, waarschijnlijk een van de graven van Huy. De beeldjes hebben een duidelijk gotische allure, net zoals de vorm van de fontein.

Betreed de weelderige collegiale kerk Notre-Dame en Saint-Domitien van Hoei. Maar liefst vijf gebedshuizen hebben elkaar opgevolgd in dit 14e-eeuwse gotische gebouw. Ontspanning is troef in het recreatiepark van Mont Mosan of tijdens een boottochtje op de Maas. Stap aan boord van de Val Mosan in Hoei en ontdek de Maasvallei op een andere manier! Deze toeristische boot neemt u, van mei tot september, mee voor een tocht van een uur op de rivier. Ideaal voor een uitstapje met uw gezin, partner of met een groep.

Bezoek tijdens het hoogseizoen ook even het fort en zijn gedenksteen, gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. Kom te weten hoe de stad Hoei bevrijd werd. In de audiovisuele ruimte hoort u getuigenissen van deze pijnlijke periode. De locatie biedt een mooi uitzicht over de stad. Dankzij het RAVeL 1 fietsroutenetwerk en de 100 km fiets- en wandelpaden komen ook natuurliefhebbers aan hun trekken.

Ontdek Charleroi

In Charleroi kijkt u uw ogen uit. De stad was vroeger een industrieel gebied, maar heeft die veren afgeschud en richt zich nu op toerisme. En met succes! Een van de meest verbluffende succesvolle renovaties is ongetwijfeld die van de kades langs de Samber waar u leuke wandelingen kunt maken.

Charleroi heeft twee gezichten: dat van de zware industrie, met zijn schoorstenen en fabrieken naast arbeiderswoningen in een vreugdevolle anarchie. En daarnaast een totaal ander beeld: dat van de natuur, wanneer men om de bocht van een pad het genoegen heeft om een terril te bewonderen of in een grote weide zijn batterijen op te laden. Het is een bewijs van de veerkracht van de natuur. De steenbergen, vroeger bewolkt door de zwarte rook, zijn nu weer groen, met diverse flora en fauna. U kunt ook hier wandelingen maken, wel met gids.


Stadsbeeld van Charleroi bij zonsondergang

Deze stad is de bakermat van uitgeverij Dupuis, die furore maakte met het beroemde tijdschrift Spirou, gepubliceerd sinds 1938. Ook vindt u hier het Museum voor Fotografie: Centrum voor Hedendaagse kunst. Voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van de fotografie! Bezoek ook zeker het Bois du Cazier, een belangrijke getuige van het industriële verleden van Wallonië, vandaag de dag een plaats van herinnering die de leefomstandigheden en de immigratie van de arbeiders illustreert.

Hoogtepunten van Louvain-la-Neuve

Louvain-la-Neuve bezoeken is een absolute must voor iedere stripliefhebber. Het museum biedt een volledig beeld van de kunstenaar Hergé en van zijn beroemdste held Kuifje. De personages van Hergé komen tot leven door archieftekeningen, posters, verzamelstukken, videofragmenten, foto’s en uiteraard vele stripverhalen. En dat alles in een echt prachtig gebouw en met heel vriendelijk personeel. Door de loopbrug lijkt het gebouw op een aangemeerd schip.


De ingang van Musée Hergé in Louvain-la-Neuve

Het is tevens een jonge studentenstad met een gezellig autovrij centrum, een gemoedelijke sfeer en kleine straatjes vol kleurrijke streetart. Er valt heel wat te doen en te zien! Louvain-la-Neuve combineert stedelijke architectuur met een groen accent. Een van de zaligste plekjes van Louvain-la-Neuve is zonder twijfel het meer. Heerlijk om daar de dag te starten! Het meer werd aangelegd als stormbekken om neerslag op te vangen en is uitgegroeid tot een oase van rust. Op een gegeven moment bereikt u de Aula Magna, de gigantische aula van de universiteit UCL. De glazen kubus heeft wat weg van het Centre Pompidou en kijkt uit over het meer. Het gebouw is een plek voor voorstellingen, concerten, lezingen en congressen. Vlak naast de Aula Magna bevindt zich de Grand Place met bruisende terrasjes, een cinema en verschillende restaurants.

Het Musée L is een universitair museum waar wetenschappelijke collecties en kunstwerken in dialoog worden gecombineerd, voor ongekende emoties. U vindt er werk van de Belgische kunstenaar Pol Bury, pionier van het kineticisme en meester van de langzame beweging. Zie onderstaand filmpje voor een impressie!