Het mooiste van de provincie Waals-Brabant

Abdij
Getty Images

Ben je op zoek naar een prachtige bestemming voor een weekendje weg of een langere vakantie? Kijk dan eens naar de provincie Waals-Brabant in België. Deze streek, gelegen ten zuiden van Brussel, heeft een rijke geschiedenis en biedt tal van indrukwekkende bezienswaardigheden. Ontdek het mooiste van Waals-Brabant.

Abdij van Villers-la-Ville

Een must-see in Waals-Brabant is de indrukwekkende ruïne van de Abdij van Villers-la-Ville. Deze voormalige cisterciënzerabdij dateert uit de 12e eeuw en was ooit een van de grootste en rijkste abdijen van Europa. Hoewel de abdij nu in puin ligt, kun je nog steeds de grandeur van weleer ervaren. Wandel door de imposante ruïnes, bewonder de gotische architectuur en ontdek de serene sfeer van dit historische monument. De abdij is ook een populaire locatie voor culturele evenementen, zoals concerten en tentoonstellingen.

Domein van Solvay met Kasteel Terhulpen

Het Domein van Solvay is een prachtig landgoed met het elegante Kasteel Terhulpen als middelpunt. Dit 19e-eeuwse kasteel is omgeven door een uitgestrekt park met schilderachtige vijvers en weelderige tuinen. Binnen het domein vind je ook de Stichting Folon, gewijd aan het werk van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon. Hier kun je een fascinerende collectie van zijn schilderijen, aquarellen en sculpturen bewonderen. Het Domein van Solvay is de perfecte plek voor een ontspannen wandeling en een duik in de wereld van kunst.

Het Bois des Rêves

Voor natuurliefhebbers is het Bois des Rêves een waar paradijs. Dit uitgestrekte bosgebied biedt tal van mogelijkheden voor outdoor activiteiten. Je kunt er heerlijk wandelen langs de goed onderhouden paden, fietsen door de bossen of picknicken in de schaduw van de bomen. Het Bois des Rêves heeft ook een avonturenparcours waar je je kunt uitleven met touwbruggen, klimmuren en ziplines. Of je nu op zoek bent naar rust en ontspanning of juist wat meer actie, in het Bois des Rêves vind je het allemaal.

Kasteel van Hélécine

Het Kasteel van Hélécine is een verborgen parel in Waals-Brabant. Dit 18e-eeuwse kasteel werd gebouwd in classicistische stijl en is omgeven door een prachtig park met statige lanen en romantische vijvers. Tijdens een rondleiding door het kasteel ontdek je de rijke geschiedenis van dit landgoed en bewonder je de elegante interieurs. Het park rond het kasteel leent zich perfect voor een ontspannen wandeling of een gezellige picknick. Laat je betoveren door de sprookjesachtige sfeer van het Kasteel van Hélécine.

Domein van de slag bij Waterloo in 1815

De Europese geschiedenis komt tot leven op het Domein van de slag bij Waterloo. Hier vond in 1815 de beroemde veldslag plaats waarbij Napoleon definitief werd verslagen. Bezoek het interactieve museum waar je alles leert over deze beslissende strijd en de gebeurtenissen die eraan vooraf gingen. Beklim de Leeuw van Waterloo, een indrukwekkend monument met uitzicht over het slagveld. Je kunt ook deelnemen aan een rondleiding met gids die je meeneemt langs de belangrijkste plaatsen van de veldslag. Een bezoek aan het Domein van Waterloo is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis.

Hergé Museum

Stripliefhebbers opgelet! Het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve is gewijd aan het leven en werk van Georges Remi, beter bekend onder zijn pseudoniem Hergé, de geestelijk vader van Kuifje. In dit moderne museum ontdek je de fascinerende wereld achter de avonturen van Kuifje en zijn trouwe viervoeter Bobbie. Bewonder originele tekeningen, plak- en knipvellen en andere memorabilia. Het museum biedt een unieke kijk op het creatieve proces van Hergé en de invloed van zijn werk op de stripwereld. Een bezoek aan het Hergé Museum is een feest van herkenning voor jong en oud.

Musée L

Kunst- en cultuurliefhebbers mogen het Musée L in Louvain-la-Neuve niet overslaan. Dit universitaire museum herbergt een indrukwekkende collectie van meer dan 32.000 kunstwerken, van de oudheid tot hedendaagse kunst. Ontdek meesterwerken van Belgische en internationale kunstenaars, bewonder de schoonheid van Afrikaanse en Aziatische kunst en laat je verrassen door de innovatieve tentoonstellingen. Het Musée L is gevestigd in een architectonisch hoogstandje en biedt een unieke museumervaring. Laat je onderdompelen in de wereld van kunst en cultuur.

Wellington Museum

Duik nog dieper in de geschiedenis van de slag bij Waterloo met een bezoek aan het Wellington Museum in Waterloo. Dit museum is gevestigd in de voormalige hoofdkwartieren van de Britse generaal Wellington tijdens de veldslag. Ontdek hoe Wellington en zijn troepen leefden en streden tijdens deze beslissende dagen. Het museum toont een fascinerende collectie uniformen, wapens en persoonlijke bezittingen van de soldaten. Laat je meevoeren naar het verleden en ervaar de spanning en heroïek van deze historische strijd.

Waals-Brabant heeft voor ieder wat wils, of je nu houdt van geschiedenis, natuur, kunst of cultuur. Met zijn indrukwekkende bezienswaardigheden en prachtige landschappen is deze Belgische provincie de perfecte bestemming voor een onvergetelijke tijd. Kom het mooiste van Waals-Brabant ontdekken en laat je verrassen door de rijkdom van deze streek.

Auteur