Zeven keer prachtig Waals werelderfgoed

kathedraal tournai
Getty Images

De UNESCO Werelderfgoedlijst heeft vele prachtige gebouwen, tradities en evenementen op de lijst staan. Ook in het Belgische Wallonië vindt u een aantal bijzondere klokkentorens, geoparken, kathedralen, mijnen en tradities. We hebben de 7 mooiste voor u op een rij gezet.

1. Klokkentorens van Wallonië

belfort mons
Getty Images
Wallonië heeft prachtige, oude klokkentorens, ook wel Belforts genoemd. U vindt ze onder andere in Charleroi, Mons, Tournai, Binche en Thuin. Het belfort in Charleroi is 70 meter hoog en via 250 trappen kunt u naar boven. De toren is een mooie combinatie van classicisme en Art Deco, ontworpen in 1936 als deel van het stadhuis. Het belfort in Mons (Bergen) is 87 meter hoog en de enige in België met een sobere barokstijl. De toren wordt ook wel “El Catiau” genoemd en is hét symbool van de Monse identiteit. Het belfort in Thuin is een overblijfsel van een kerk die in 1811 verwoest werd om plaats te maken voor een plein. Alle torens hebben een eigen verhaal en zijn bijzondere, oude symbolen van de Waalse steden.

2. Kathedraal van Tournai

kathedraal tournai
Getty Images
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal uit 1254 telt maar liefst vijf torens. De kathedraal heeft een Romaanse middenbeuk, dwarsbeuk en een Gotisch koor en is daarmee een middeleeuws juweel op de Werelderfgoedlijst. De kathedraal staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst en de torens zijn tot wel 83 meter hoog. In het interieur vindt u het meesterwerk van Corneille de Vriendt, een oksaal in Renaissance stijl. Daarnaast zijn er aantal bijzondere glasramen en staat er in het midden van het koor een prachtig marmeren altaar.

3. Scheepsliften bij Mons

De Hydraulische liften van het historische 'Canal du Centre' staan erkend als werelderfgoed door UNESCO.  De scheepsliften werden gebouwd om een hoogteverschil van 17 meter te overbruggen. De hydraulische liften zijn de enige in hun soort die nog in werking zijn in de wereld. Bekijk hier een korte video over de liften en boten.

4. Carnaval van Binche

Ieder jaar wordt er een traditioneel carnavals feest gehouden in de straten van Binche. Het feest is in 2003 door UNESCO erkend als Mondeling en Immaterieel Erfgoed van de mensheid. Maanden van te voren bereiden de inwoners zich voor op het Carnaval. Op 15, 16 en 17 februari 2015 is het zo ver, dan gaan honderden 'gilles' verkleed de stad in. De Gilles zijn mannen in een speciaal kostuum met één dezelfde masker en ze lopen allen op klompen. Verder zijn er vele andere groepen, parades en traditionele opvoeringen. Bekijk hier een video over 'Le carnaval de Binche':

5. Waalse steenkolenmijnen

In 2012 zijn er vier steenkolenmijnen in Wallonië toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Het gaat om de steenkolenmijnen van Grand-Hornu, Bois-du-Luc, Bois du Cazier en Blegny-Mine. Dit jaar werd Bois-du-Luc opgenomen in de lijst van het Werelderfgoed. Aan het einde van de 19de eeuw werd er een speciaal mijndorp ontworpen. De arbeiders konden er van alles krijgen, zoals eten, verzorging, ontspanning, educatie en kerkdiensten. De Blegny-Mijn is een van de belangrijkste mijnsites in Wallonië. U kunt met een liftkooi 30 tot 60 meter afdalen tot in de ondergrondse galerijen. Bekijk daar hoe de machines werden gebruikt en ontdek de verschillende afdelingen.

6. Reuzenoptocht in Aat

reuzenoptocht
Getty Images
In het vierde weekend van augustus vindt dit opmerkelijke evenement plaats in het plaatsje Aat. In 2005 werd het erkend door UNESCO als Mondeling en Immaterieel Erfgoed van de mensheid. Het komt oorspronkelijk uit de 15de eeuw en gaat over het verhaal van David en Goliath (Gouyasse). Tijdens de optocht brengt Gouyasse zijn verloofde voor het altaar van de St-Julien kerk en gaat daarna de strijd aan met de kleine David. Na het gevecht wordt er traditionele 'Gouyasse'-taart gegeten, een soort bitterkoekjestaart. De volgende dag is er een optocht met vele traditionele reuzen en praalwagens.

7. Geopark Famenne-Ardenne

Het Famenne-Ardenne UNESCO Global Geopark bevindt zich in de gemeentes Beauraing, Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne, Nassogne, Rochefort, Tellin en Wellin. In het Geopark vindt u grotten en rotswanden, unieke ondergrondse rivieren, sites van groot wetenschappelijk belang, rotsen en gesteenten die getuigen van karakteristieke paleoklimaten en paleo-omgevingen, landschappen, een grote biodiversiteit, bebouwd erfgoed… Ze hebben hun ontstaan te danken aan de unieke omgeving en bodemsamenstelling van het gebied Famenne-Ardenne.

Meer over het Waals werelderfgoed

Auteur 
  • Ingeborg de Vries