4 gezellige en culturele hoogtepunten in Erfurt

Van kunsthallen en kathedralen tot drukbezochte markten en festiviteiten. In het Duitse Erfurt, een veelzijdige stad met middeleeuwse charme, verveelt de cultuurliefhebber zich geen moment.

4. Imposante kerken 

De Sint-Severuskerk en met name de Dom van Erfurt (St. Marien) zijn niet te missen als je door de stad loopt. Een bezoek aan de twee is dan ook zeker de moeite waard, vooral de gotische St Marien maakt veel indruk. In de imposante dom hangen maar liefst 13 klokken, die verdeeld worden over alle torens. De beroemde 'Gloriosa-klok', met een gewicht van meer dan 11 ton de grootste middeleeuwse klok ter wereld, is gegoten door de Nederlander Geert van Wou. 

3. Culturele schatten
Tijdens een bezoek aan Erfurt mogen de verschillende musea niet ontbreken. Het meest uitgebreid is toch wel het Museum für Thüringer Volkskunde, met allerlei exposities en geschiedenislessen over het vroegere leven in Thüringen, de deelstaat waar Erfurt de hoofdstad van is. Daarnaast kun je als kunstliefhebber terecht in het Angermuseum en het stedelijk museum in 'Haus zum Stockfisch', een van de meest representatieve huizen uit de renaissance. 

2. Sfeervolle markten

Ook de uitgestrekte en verschillende markten typeren de stad Erfurt. In het voorjaar is op de pottenbakkersmarkt het mooiste keramiek te bewonderen, 's zomers verandert de tuin- en bloemenmarkt de Domplatz in een kleurrijk sprookje en in het najaar zijn er op de 'Getreidemarkt' fruit, groente, honing en andere regionale producten te koop. Markten waar gezelligheid en culturele interesse goed samenkomen. Het jaar wordt natuurlijk, ook in Erfurt, afgesloten met een grote kerstmarkt. 

1. Feesten en festiviteiten 

Toch zijn het de unieke volksfestiviteiten die het absolute hoogtepunt van Erfurt vormen. Te beginnen met een bekend feest voor veel Nederlanders: carnaval. Ook in Erfurt begint het jaar met een uitgelaten stemming en kleurrijke invulling. In de zomer volgt het zogenaamde 'Petersbergfest', waarbij grote historische legeroptochten het straatbeeld bepalen in de oude binnenstad.

Maar vlak daarvoor maak je als toerist in Erfurt het meest grootste feest van de stad mee: Krämerbrücke (juni), dat dezelfde naam draagt als Erfurts beroemde, eeuwenoude bouwwerk. Van uitgebreide galerieën tot klein kunsthardwerk, en van gezellige antiekwinkels tot de meest intieme wijnhuisjes. In de straten en op de bruggetjes komt de middeleeuwen weer tot leven. Kooplieden trekken rond, goochelaars doen trucs en natuurlijk kan de minnezang niet ontbreken. 

Bron: germany.travel