48 uur in Antwerpen

Antwerpen
Getty Images

Antwerpen verveelt nooit. De knusse stad aan de Schelde ondergaat een verjongingskuur. Nieuwe wijken met iconische architectuur verrijzen en ook enkele musea hebben een spannend nieuw jasje gekregen.

DAG 1
Ochtend
Nieuw licht op oude meesters
Na een grondige verbouwing die elf jaar duurde, is het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) flink door de designmolen gehaald. Het grootste kunstmuseum van Vlaanderen heeft er een strak, modern deel bijgekregen waar hedendaagse kunst is te zien van onder andere René Magritte. Ook de oude meesters kregen een nieuw jasje. In de statige ruimtes waar Rubens en Rembrandt hangen, zijn speelse, artistieke elementen bijgekomen die jong en oud zullen aanspreken en het goed doen op Instagram. 
kmska.be

Parijse allure
Het Zuid, de wijk waarin het KMSKA ligt, is een charmante wijk met Parijse allure. De straatjes rondom het museum herbergen tal van bijzondere art nouveau-panden als het liberaal volkshuis ‘Help u zelve’. Uit de gevel van ‘’t Bootje’, een bijzonder pand dat eigenlijk ‘De vijf werelddelen’ heet, komt de boeg van een schip tevoorschijn. Lekker lunchen in Parijse stijl kan in eetcafé Patine aan de Leopold de Waelstraat.
gastro-by-mo.be/patine

Middag
Frietzak
Wie de Leopold de Waelstraat in ‘t Zuid volgt, komt bij een moderne eye-catcher uit. Het Paleis van Justitie is een nieuw icoon in de skyline van Antwerpen. Het gebouw van architect Richard Rogers, die eerder ook Centre Pompidou in Parijs en de Millennium Dome in Londen ontwierp, is een opvallende constructie van glas en metaal. Aan de opvallende punten in het dak, dankt het gebouw, dat officieel het Vlinderpaleis wordt genoemd, de bijnaam ‘De Frietzakken’. 

Nieuw Zuid
Achter het Vlinderpaleis is de nieuwe woonwijk ‘Nieuw Zuid’ gebouwd, met veel aandacht voor architectuur en groen. De wijk is een proeftuin voor duurzaam en klimaatbestendig bouwen. Ook bevinden zich hier enkele hippe galerieën, winkels en restaurants, maar ook café Den Tripel, een klassieke, bruine kroeg vol nostalgie. 
volkscafedentripel.be

Houten roltrap
Langs de vernieuwde Scheldekaaien is het een mooie wandeling terug naar het centrum. De kades zijn ingericht op meer gezelligheid en veiligheid.  Om de stad te beschermen tegen overstromingen is zelfs een mobiele waterkering aangelegd. Neem ook zeker de Sint-Annatunnel naar de andere oever van de Schelde. In deze voetgangers- en fietstunnel met zijn houten roltrappen en met tegels beklede muren waan je je terug in de tijd. Aan de overkant is het genieten van het uitzicht op stadskasteel Het Steen, het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen. 

Avond
Lichtjes op de Schelde
Vlakbij stadskasteel Het Steen huist restaurant RAS. Dit Restaurant aan de Stroom zit in het iconische Zuiderterrasgebouw aan de Schelde, getekend door de bekende Belgische architect bOb Van Reeth. Gasten genieten ’s avonds van het lekkere eten en de lichtjes op de Schelde.
www.ras.today

DAG 2
Ochtend
Nello en Patrasche
Ook de beroemde Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is opgekuist. Daardoor schittert de Belforttoren, de grootste gotische toren van de Nederlanden, weer in de Antwerpse skyline. Een nieuwe toevoeging aan de voet van de kathedraal is een reusachtig beeld van het weesjongetje Nello en zijn hondje Patrasche die volgens het bekende verhaal ‘A Dog of Flanders’ droevig aan hun eind kwamen in de kerk.

Terug naar de Belle Epoque
Vlakbij de kathedraal en de Grote Markt vertrekken vanaf het Steenplein fietstours naar onder andere de trendy wijken Zurenborg en het Groen Kwartier. In Zurenborg kun je je vanaf de kasseien van Cogels-Osylei vergapen aan de herenhuizen en stadspaleizen uit de tijd van de belle époque. Ook de architectuur van het naburige Groen Kwartier is opmerkelijk. De soldaten hebben hier plaatsgemaakt voor bakfietsouders. Dit oude militaire terrein is gerenoveerd tot een gezellige groene woonwijk met veel horeca. Zo zit sterrenrestaurant The Jane nu in de voormalige kapel. En het oude augustijnenklooster huisvest een hotel.
www.antwerpbybike.be

Groenten van de dakboerderij
Lunchen met groenten en honing van de eigen dakboerderij kan bij PAKT, een creatieve smeltkroes van bedrijven, ateliers en horeca op een oud industrieterrein aan de rand van het Groen Kwartier.
pakt-antwerpen.be

Middag 
Modetempel
De Antwerpse Zes is de bijnaam van een groep bekende modeontwerpers die in de jaren tachtig aan de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen afstudeerde. Werk van Dries van Noten, Ann Demeulemeester en andere leden van de zes internationale modeontwerpers is te zien in het modemuseum MoMu. Net als het KMSKA heeft dit museum onlangs een nieuwe look gekregen. Fashionista’s die na het museum de smaak te pakken hebben, kunnen in dezelfde straat de hippe winkels van de Antwerpse modescene induiken. 
momu.be

Modieuze Maria
In de nabijgelegen Sint-Andrieskerk heeft modeontwerpster Ann Demeulemeester op verzoek van de pastoor het Mariabeeld voorzien van een eigentijdse jurk. Het glas-in-lood van deze pittoreske kerk werd al door Vincent van Gogh in een brief aan zijn broer Theo geprezen. sint-andrieskerk.be

Avond

Restaurant Hoffy's in de diamantwijk is een bijzondere plek om de Joodse keuken te ontdekken en meer te weten te komen over de Chassidische Jiddische cultuur. www.hoffys.be

3 x winkelen
Van haute couture tot curiosa, Antwerpen huisvest tal van aparte winkels:

* Van dino’s tot Napoleon, je kunt het zo gek niet bedenken of er is een kerstbalversie van te koop bij Christel Dauwe Ornaments in de Kloosterstraat. christeldauwe.be

* Naast kleding van Ann Demeulemeester zijn in de gelijknamige winkel ook lampen, meubels en servies van deze ontwerpster te koop. anndemeulemeester.com

* Steen en been in de Volksstraat is een paradijs voor verzamelaars van mineralen, fossielen, skeletten en andere bijzonderheden. steenenbeen.be

Antwerpen praktisch

* Het stijlvolle boetiekhotel 't Sandt is gevestigd in een historisch pand en ligt op loopafstand van veel bezienswaardigheden. www.hotel-sandt.be

* Als buitenlandse bezoeker mag je alleen in parkeergarages en op P+R-plekken aan de rand van de stad parkeren. Kijk op www.slimnaarantwerpen.be Met de trein reizen kan een slimme keus zijn. Voor de Eurostar (voorheen Thalys) is het handig om een zitplaats te reserveren. www.nsinternational.nl

* Kijk voor toeristische informatie op www.visit.antwerpen.be