Compensatie voor annulering of vertraging tijdens storm

Vertraging of annulering vlucht
Getty Images

Waar hebt u recht op als vluchten worden vertraagd of geannuleerd tijdens slechte weersomstandigheden? 

Harde winden in Nederland kunnen ervoor zorgen dat vluchten niet kunnen vertrekken. Storm op de bestemmingslocatie kan ook de reden zijn van vertraging of annulering van een vlucht. Over het algemeen heeft de reiziger bij bepaalde situaties recht op compensatie bij vertraging of annulering van een vlucht. Er moet in ieder geval sprake zijn van een vertraging van drie uur of meer. 

Helaas is het zo dat u, in situaties die vallen onder ‘buitengewone omstandigheden’, geen recht heeft op een vergoeding. Wat precies een buitengewone omstandigheid is, is soms onduidelijk. Het wordt omschreven als een situatie waar de luchtvaartmaatschappij geen invloed op heeft. De bedoeling hiervan is dat de maatschappij op dit soort momenten wel alles probeert om de vlucht door te laten gaan. 

Hieronder valt dus ook annulering of vertraging door slechte weersomstandigheden. Wel hebben luchtvaartmaatschappijen een zorgplicht richting haar passagiers. Dit houdt in dat er vouchers uitgedeeld kunnen worden aan passagiers of in ergere gevallen het bekostigen van een hotelovernachting. 

Bent u niet zeker van het feit of u vlucht geannuleerd is door een buitengewone omstandigheid, dan kunt u altijd uw claim indienen bij bijvoorbeeld EUclaim of Airhelp. Zij zoeken uit of u recht heeft op compensatie. U kunt gratis kijken of u recht heeft op een vergoeding door uw vluchtgegevens in te vullen. Als dit het geval is, kunt u hen de opdracht geven om een vergoeding op te eisen. Bij succes krijgt u de vergoeding min een bepaald percentage en administratiekosten. Bij Euclaim is dit 33% en Airhelp is dat 35%. Bij geen succes kost het u geen geld. 

Auteur 
Bron 
  • EUclaim
  • Airhelp