De mooiste kastelen van Polen

De steden en het landschap van Polen staan vol met prachtige kastelen en paleizen. Het zijn er te veel om allemaal te bezoeken, daarom zetten we de mooiste en bijzonderste op een rij.

Slot Mariënburg: Zetel van de Teutonen

Het grootste middeleeuwse kasteel van Europa ligt aan de rivier de Nogat, bij de stad Malbork in Pommeren. Het kasteel is een van de hoogtepunten van de gotische architectuur in Polen en heeft een terechte plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gekregen. Om een indruk te geven van de omvang van het complex: het bestaat uit drie kastelen: het Lage Kasteel, het Midden Kasteel en het Hoge Kasteel. Voor alleen die laatstgenoemde zijn maar liefst 4,5 miljoen bakstenen gebruikt.

Het werd in de 14de eeuw de zetel van de Grootmeester van de Teutoonse Ridders. Vandaag de dag geeft dit kasteel een uniek inkijkje in het leven van deze ridderorde, met als een van de hoogtepunten de grote eetzaal, die tot de mooiste seculiere interieurs van Europa behoort. Ook vinden gedurende het jaar verschillende bijzondere activiteiten plaats. De Licht & Geluid show bijvoorbeeld, de reconstructie van de belegering van Malbork of de middeleeuwse markt op de kasteelmuren.

Tip: dit kasteel ligt op de Route van de Gotische Kastelen. Deze route van 642 kilometer neemt je mee door een divers Pools landschap en langs veertien prachtige kastelen.

Ogrodzieniec: spoken in de ruïne

Het kasteel van Ogrodzieniec moet ooit een imposant bouwwerk geweest zijn. En dat is het nog steeds, alleen is het nu wel vervallen tot ruïne. De spookachtige witte muren vormen een opvallend contrast met de groene heuvels waarop het eens zo machtige kasteel gebouwd is. Het kasteel was een van de vele die de handelsroute van Krakau naar Silezië bewaakten.

Overdag kun je hier veilig rondstruinen, maar ’s avonds komt het kasteel tot leven. Dan dwaalt een duister wezen door de gangen van het kasteel: de vroegere kasteelheer die zijn onderdanen martelde. In de gedaante van een grote zwarte hond maakt hij het kasteel in de nachtelijke uren onveilig.

Het Paleis van Izrael Poznański: Het Louvre van Łódź

Het paleis dat Izrael Poznański in de buurt van Łódź liet bouwen is een van de opvallendste bouwwerken van Polen. Dat blijkt ook uit een anekdote van een Poolse reisgids: “Meneer Poznański, in welke stijl wilt u uw paleis laten bouwen?”, vraagt de architect en als antwoord krijgt hij: “Hoe bedoel je, welke stijl? Ik ben rijk genoeg voor alle stijlen!”

Zowel van binnen als buiten is het paleis rijkelijk versierd en de combinatie van verschillende bouwstijlen heeft het bouwwerk de bijnaam ‘Het Louvre van Łódź’ opgeleverd. Struin door de kleurrijke paleistuinen of leer alles over de interessante geschiedenis van Łódź in het Museum van de Stad Łódź.

Niedzica en Czorsztyn: weerspiegelingen in het meer

In het zuiden van Polen ligt het Keteldal, een van de meest schilderachtige regio’s van dit deel van het land. Aan de voet van de Pieniny vindt u twee prachtige kastelen: Czorsztyn en Niedzica. De eerste is een imposante ruïne, en herinnert aan de roerige geschiedenis van het slot. Daar tegenover ligt Niedzica, dat daarentegen zeer goed bewaard is gebleven. Een museum in het kasteel belicht de geschiedenis en de cultuur van de regio. En vergeet vooral niet te genieten van het uitzicht vanaf dit terras van het kasteel: de prachtige ligging aan het meer van Czorsztyn maken deze kastelen twee van de bijzonderste van Polen.

Czocha: van vesting tot aristocratische residentie

Het 13de-eeuwse kasteel Czocha is een van de hoogtepunten van Neder-Silezië. In de 13de eeuw werd het gebouwd als verdedigingswerk op de grens met Tsjechisch-Silezië. Later werd het bewoond door verschillende invloedrijke adellijke families. Na een paar roerige eeuwen werd Czocha aan het einde van de 18de eeuw verwoest door een grote brand. Tijdens een grondige renovatie werd het majestueuze kasteel weer in zijn oude glorie hersteld en tegenwoordig is het, naast een hotel en museum, ook een populaire filmlocatie.

De Drakengrot van de Wawel

Wawel is meer dan alleen een kasteel: het is een van de symbolen van Polen en de grootste toeristische trekpleister van de stad Krakau. Op de heuvel ligt het vroegere koninklijk paleis, dat teruggaat naar de tijd dat Krakau de hoofdstad van Polen was. Behalve het kasteel staat de Wawel bekend om de kathedraal van Krakau en de Drakengrot, waar volgens de overlevering de draak Smok Wawelski leefde.

Het kasteel is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt gezien als monument op het gebied van geschiedenis en architectuur en een schatkamer van kunstwerken en nationale relikwieën.

Książ: het sprookje van Prinses Daisy

Hoog boven de bomen en heuvels van Neder-Silezië torent een sprookjesachtig paleis uit. Het kasteel van Książ is de voormalige middeleeuwse prinselijke residentie die later in barokstijl herbouwd is. Het barokke interieur – en dan met name de verblijven van prinses Daisy – is een van de fraaiste interieurs van Polen.

Een nachtelijke rondleiding door dit paleis – waar ook een hotel en restaurant gevestigd zijn – brengt een unieke sfeer tot leven. Ook vinden er regelmatig festivals plaats, waaronder het Festival van Bloemen en Kunst en het Internationale Festival van Kamermuziek van Prinses Daisy. En zoekt u een wat duisterder kant van dit kasteel? Breng dan een bezoekje aan de tunnel die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gegraven werd.

Pieskowa Skała: De Wawel van Nationaal Park Ojców

Het is moeilijk om een mooier gelegen kasteel te vinden dan Pieskowa Skała. Omringd door groene heuvels, rotsen en bossen, en met zijn prachtige architectuur, interieurs, tuinen en zelfs een eigen dierentuin, was dit kasteel mooier dan menig prinselijke residentie van Polen. Het sprookjesachtige kasteel is geïnspireerd op het beroemde kasteel van Wawel, dat hoog boven Krakau uittorent.

Een compleet overzicht van de interessantste Poolse kastelen en paleizen vindt u hier.