Drie dingen die u thuis niet moet vergeten als u op vakantie gaat

Een verre reis of stedentrip: met deze handige tips bespaart u geld en begint duurzaam reizen al thuis in de woonkamer.

U hebt alleen of samen met uw partner een vakantie uitgestippeld en staat op het punt om te vertrekken. Duurzaam consumeren kent u wel, maar van duurzaam reizen heeft u wellicht nog niet gehoord. Het is heel simpel! Thuis kunt u al een verschil maken. 

1.  Stekkers 

Ook al staan uw apparaten niet aan, veel van deze gaan in de slaapmodus als u de stekker in het stopcontact laat. Dit betekent dat ze niet actief aanstaan, maar wel energie verbruiken om weer zo snel mogelijk aan te gaan, oftewel: weer uit die slaapmodus. Naast het sparen van energie, is het ook een goede maatregel tegen brand in huis. Opladers en stekkers vliegen niet zo snel in de brand, maar u kunt maar beter extra voorzichtig zijn. 

2. Koelkast en vriezer

Koelkasten en vriezers gebruiken veel energie, vooral in de zomer. Als u van plan bent om lang op vakantie te gaan is het slim om uw koelkast en vriezer leeg te ruimen en uit te zetten. Geen onnodige energie verbruiken is goed voor de wereld én voor de portemonnee! 

3. Verwarming

Als laatste maatregel is het belangrijk om te checken of uw centrale verwarming écht uit staat. Bij ouderwetse verwarmingen kunt u dit handmatig doen; bij slimme thermostaten is het belangrijk om de verwarmingscyclus tijdelijk stil te zetten. Hetzelfde geldt voor automatisch ingestelde vloerverwarmingen; ook deze cyclus kan tijdelijk gepauzeerd worden. Het is natuurlijk zonde als uw huis automatisch verwarmd wordt, terwijl er niemand thuis is. 

Bron(nen):