Duizend kleuren carnaval op Tenerife

Getty Images

Het op een na grootste carnaval ter wereld wordt gevierd op… de Canarische Eilanden! Onze fotograaf Mick Palarczyk dompelde zich op Tenerife onder in een explosie van levensvreugde en creativiteit.

Op een terrasje zitten vier giechelende heksen over een tafeltje gebogen. De punten van hun zwarte tovenaarsmutsen raken elkaar bijna. Het lijkt alsof ze snode plannen bekokstoven voor de volgende volle maan, maar een moment later zie ik dat ze gewoon de menukaart ­bestuderen. Even verderop drinkt een lijkbleke Michael Jackson een biertje met Darth Vader en een ­Tyrannosaurus rex. De dino drinkt zijn bier met een rietje, wat hem ­ondanks zijn vervaarlijke tanden iets aandoenlijks geeft.

Michael Jackson was bevriend met een Tyrannosaurus rex.
Getty Images

Michael Jackson was bevriend met een Tyrannosaurus rex.

Het is carnavalszondag in Santa Cruz en de complete stadsbevolking is op de been. Er is niemand die niet verkleed is. “Dit is voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar”, vertelt Ancor, geboren en getogen ‘tinerfeño’. “Carnaval is belangrijker dan ­Kerstmis, Pasen, verjaardagen of voetbalwedstrijden. We laten er al onze creativiteit op los. Tijdens deze dagen kunnen we even een compleet ander, spannend persoon zijn.”

Getty Images

De glitter en glamour geeft het carnaval op Tenerife een Braziliaanse allure.

Samen wandelen we door de binnenstad langs het Guimerá-theater. Op het plein ervoor staat een modern bronzen sculptuur van een gezicht dat tegelijk een groot masker is, als symbool voor theater en carnaval. Een jochie in een superheldenpak klautert eroverheen en gaat helemaal op in zijn eigen carnavalswereld. Ancor leidt me door de drukke straten met feestgangers naar het clubhuis van NiFú-NiFá, de oudste ‘Murga’-groep van Santa Cruz. “De Murga’s zijn de ruggengraat van ons carnaval”, legt Ancor uit. “Het zijn groepen die al zingend de laatste nieuwtjes, geruchten en politieke schandalen aan de kaak stellen.”

Getty Images

Al zingend stellen deze 'Murga's' politieke schandalen aan de kaak.

Even belangrijk zijn de Comparsa’s, die met hun opzwepende slagwerkmuziek en acrobatische dans het ware vuurwerk van het carnaval verzorgen. En dan zijn er natuurlijk nog de carnavalskoninginnen, die in prachtige wagens met veren en glitter worden rondgereden. Ancor: “Tegenwoordig worden ook een kinderkoningin en een seniorenkoningin gekozen. En voor de mannen is er een dragqueenverkiezing.”

Getty Images

Jonge 'Mexicanen' tijdens de afsluitende parade op de boulevard.

Al deze carnavalsgroepen hebben hun eigen gala’s en optochten. Om ze allemaal te bewonderen ga ik naar de ‘Coso apoteosis’, de grote afscheidsparade die op dinsdagmiddag over de boulevard trekt. Het is een vele uren durend spektakel dat met geen pen te beschrijven valt. Wat me bij de fantastisch uitgedoste ensembles het meest ontroert, is niet eens de uitbarsting van creativiteit, maar de mix van leeftijden in de groepen: kleuters, tieners, volwassen en ouderen. De carnavalsgangers houden liefdevol rekening met de jongsten en oudsten als het die allemaal even te veel wordt. Er is niemand geïrriteerd, niemand die ergens aanstoot aan neemt, hoe bizar en ‘scandaleus’ sommige outfits ook zijn. Je zou wensen dat het op aarde het hele jaar carnaval was! 

 

Getty Images

 

Carnaval op Tenerife praktisch

Dit jaar viert Santa Cruz carnaval van 24 januari tot 1 maart. Het thema is ‘Los coquetos años 50’, vrij vertaald: de ­frivole jaren 50.
• Belangrijke data: 
– Vrijdag 21 februari: openingsparade met alle carnavalsgroepen. 
– Zaterdag 22 februari: parade en competitie van de Comparsa-dansgroepen. 
– Carnavalszondag 23 februari: vele concerten door de hele stad. 
– Dinsdagmiddag 25 februari: afsluitings­parade met alle ­carnavalsgroepen.
• In Santa Cruz vind je ook het museum Casa del Carnaval Tenerife, waar je je kunt vergapen aan mooie outfits en zelfs een kopje koffie kunt drinken in stijl.
• Meer informatie vind je op www.hallocanarischeeilanden.com en www.carnavaldetenerife.com (Engelstalig).

Auteur 
  • Mick Palarczyk
Bron 
  • Plus Magazine