Een unieke vakantie in Zweeds Lapland

Bij 'Lapland' denken veel mensen in de eerste instantie aan Finland - terwijl een prachtig deel van dit gebied juist in Zweden ligt! De natuur in Zweeds Lapland is met niets te vergelijken. Komt u ook genieten van besneeuwde bergen en diepe valleien?

Een winters avontuur in Kiruna

Kiruna bevindt zich in het uiterste noorden van Zweden. Het gebied Abisko National Park, vlak bij de stad, wordt door velen gezien als dé perfecte plek voor het spotten van het Noorderlicht. Maar dat is zeker niet alles wat u hier kunt doen!  In het gebied rond Kiruna kunt u skiën en sneeuwscootertochten ondernemen. Of ga een keer op huskysafari!

Kiruna is bereikbaar via een internationale luchthaven en is met name bekend vanwege de reusachtige ijzerertsmijn die naast de stad ligt - momenteel de grootste en modernste ter wereld. De stad ligt ongeveer 200 kilometer ten noorden van de poolcirkel in Zweden, het deel dat tot Zweeds Lapland behoort. De stad ligt aan de spoorlijn Luleå – Narvik en heeft een aantal bezienswaardigheden, waaronder de prachtige kerk van Kiruna.

Het frisse, knusse IJshotel

Ook in de buurt: het beroemde IJshotel, in het nabijgelegen plaatsje Jukkasjärvi. Zeer de moeite waard! Het bijzondere aan dit hotel is dat het ieder jaar compleet van de grond af aan opnieuw moet worden opgebouwd, omdat het in het voorjaar en de zomer is gesmolten. Ieder jaar wordt het opnieuw gebouwd met een nieuw thema. Geen twee bezoeken zijn dus hetzelfde.

U kunt hier dineren met borden van ijs, drinken uit glazen van ijs en... slapen op een bed van ijs. Het hotel bestaat uit sneeuwkamers, Arts Suites en Deluxe kamers van in totaal ruim 2000 ton ijs uit de Torne rivier. De kamers zijn uiteraard wel fris: er hangt een constante temperatuur van -5 graden Celsius. U slaapt dus op een bed gemaakt van ijs, verwarmd door een rendierhuid op het matras. Ook krijgt u een dikke slaapzak om u warm te houden. Bij het ontwaken krijgt u een heerlijk glas warm bessensap aangeboden. In zo'n hotel heeft u nog nooit overnacht!

Hoge bergen, diepe dalen

De hoogste bergen van het noorden liggen in Zweeds Lapland. De koning onder hen is de Kebnekaise, die steekt maar liefst 2.117 meter boven de zeespiegel uit. Echte aanraders zijn het Abisko National Park, Björkliden en Riksgränsen, waar u zich kunt verliezen in immense vergezichten, stroomversnellingen en ijsgrotten. Skiën, wandelen en talloze andere activiteiten zijn hier te ondernemen. Denk ook aan de stoeltjeslift, die vanaf Abisko Bergstation naar Aurora Sky Station gaat. Om daar dan te wachten tot het noorderlicht zich aandient. Die kans is zeer groot, want in de bergen zijn zelden wolken te vinden! Een letterlijk hoogtepunt van uw vakantie.

IJs, overal ijs

Als het vriest in Noord-Zweden, vriest het hard. In de winter verandert de Botnische Golf in een uitgestrekte ijsvlakte, waar ijsbrekers kreunend en krakend voortploeteren door het meterdikke ijs. De kust is een waar relief van honderden kleine eilanden. U kunt ze bereiken door met een sneeuwscooter met hoge snelheid over de ijsvlaktes van de bevroren zee te scheuren. Als dat iets te intens klinkt: u kunt ook met een hovercraft over het ijs glijden,  naar de hoge bergen pakijs aan de rand van de archipel.

Geschiedenis en culturen

Zweden is historisch gezien natuurlijk het land van de legendarische Vikingen. Maar ook in latere eeuwen speelde Zweden een belangrijke rol in de geschiedenis van Europa. Het pittoreske dorp Gammelstad in Luleå is met zijn 15e-eeuwse stenen kerk en middeleeuwse straatjes zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. In Zweeds Lapland leven tevens ongeveer 20.000 Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland. U kunt deze dorpen bezoeken en kennismaken met hun unieke cultuur, handwerk en tradities.

Wat zullen we eten?

Wat veel mensen niet weten: lekker eten is een belangrijk onderdeel van de Zweedse cultuur. Op verschillende momenten op de dag nemen ze de tijd voor een 'fika-moment', koffie met iets lekkers. Ook heeft Zweden een bak-cultuur: verse kaneelbroodjes en lekkere wafels zijn alom vertegenwoordigd. En dan zijn er natuurlijk nog de beroemde Zweedse gehaktballetjes. U kunt ook een excursie boeken om te gaan ijsvissen. Eerst vangt u zelf een maaltje vis, om het daarna te gaan grillen. Tijdens een kookworkshop in een Lapse hut kookt u zelf een heerlijk maal op het houtvuur, precies zoals de Sami vroegen deden.