Een warm welkom in Noord-Scandinavië

Welke plaatsen moet u echt bezoeken als u in de zomer naar Scandinavië gaat? In dit artikel tips en bestemmingen in het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland.

Wanneer je Scandinavië zegt, denkt men in de eerste instantie aan een dik pak sneeuw en lage temperaturen onder nul. Maar dat klopt niet! Scandinavië is een veelzijdig gebied. Ook in de zomer is Scandinavië een prachtige bestemming voor een vakantie. In juni, juli en augustus zijn de dagen lang en kunt u genieten van de lange zomerdagen waar geen einde aan lijkt te komen. De dagen zijn helder en heerlijk, ideaal voor een natuurrijke vakantie waar u geniet van kristalheldere meren en vele feesten. Want ook de bevolking zelf is blij dat het weer langer licht is en de temperaturen hoog.

Uitgestrekt, ongerept Lapland

Een provincie die u in de zomer zeker een keer moet bezoeken is Lapland, een uitgestrekt gebied door drie landen. Een echte aanrader is het maken van een campertrip. Lekker rondreizen op uw eigen tempo, door het pure en ongerepte noorden - de laatste wildernis van Europa. Lapland heeft zeer uitgestrekte taiga wouden: een aaneenschakeling van naaldbossen, hoogveengebieden, kraakheldere meren en bergen die steeds hoger worden naarmate u noordelijker komt.

Een plek waar u de schoonheid van het land in u op kunt nemen is het 'Masugnsbyn Naturreservat'. Hier vindt u een 50 meter diepe canyon die stamt uit de ijstijd. Er is een uitzichtplaats, en u kunt ook met een trap de canyon in. Wilt u een eland van dichtbij zien? Dan is een bezoek aan het elandenpark in Vittangi de moeite waard. Verder naar het noorden vindt u de Lapporten (vertaling: De Poort naar Lapland): een hangend U-vormig dal dat één van de bekendste symbolen is van Lapland. Houdt u van wandelen, dan kunt u zeker terecht in het Abisko National Park, hét wandelparadijs van Zweden. Ook zijn er excursies beschikbaar: per helicopter naar een eeuwenoude, bevroren gletsjer om deze te bewandelen. Een unieke ervaring.

Bezoek in Lapland zeker ook rendierpark Salla. Een gids neemt u graag mee in de wereld van de rendierhouder. Diep in het bos wordt met een speciale lokroep de groep rendieren bijeen gehaald en u mag ze vervolgens voederen. Geniet daarna van een warm drankje bij het vuur, de heerlijke stilte in dit gebied en leer alles over het rendier.

De Lofoten

De Noordkaap is het noordelijkste punt van het Europese vasteland. U heeft hier een goed zicht op de middernachtzon. Iedere dag kunt u een stukje meevaren met de voormalige postboot, de Hurtigruten, een prachtige gelegenheid om de noordelijke kust te aanschouwen. Ook een hoogtepunt: de indrukwekkende eilandengroep de Lofoten.

De Lofoten liggen midden in de ruige Noorse Zee. De grootste eilanden zijn met elkaar gekoppeld door een netwerk van bruggen en tunnels. De bergen rijzen rechtop uit zee. Langs de kust zijn er schilderachtige plaatsjes te bezoeken, verborgen stranden en accommodaties aan het water. Zo kunt u bijvoorbeeld overnachten in een 'Rorbu', een authentiek vissershuisje, waar u zelf ook kunt vertoeven en kunt meedoen met de visserij. Maar als dat niets voor u is, zijn er genoeg uitstekende hotels in het plaatsje Svolvaer.

Verder kunt u bij de Lofoten ook op zeearendensafari in het mysterieuze Trollfjord. In de archipel van Vesterålen vindt u vele soorten zeevogels en majestueuze walvissen. Noordelijk van de Lofoten vindt u deze vredige regio, waar u ook veel kunst kunt bezichtigen. Een bezoekje hier is een feestmaal voor lichaam en geest. U bezichtigt kleine rotsige eilandjes aan de kust, alpine bergen, schitterende stranden en fjorden, vergezeld door weerbarstige kliffen.

Steden om te bezoeken

De Sami, het nomadische volk dat in Noord-Scandinavië woont, hebben twee hoofdsteden: Inari (Finland) en Karasjok (Noorwegen). In beide plaatsen vindt u een prachtige expositie over de Sami. Inari in het bijzonder is het centrum van de Sami-cultuur, en hier kunt u in het Siida museum kennis maken met de historie, gebruiken en gewoontes van dit speciale volk. Tip: er is ook een zilversmid tegenover dit museum, waar u prachtig zilverwerk kunt vinden: spelden, hangers en andere Sami sieraden.

Bezoekt u liever een wat kleinschaliger stadje, dan kunt u op bezoek in Sommarøy, in Noord-Noorwegen. Hier wonen slechts 400 inwoners. U bezoekt hier het lokale museum, de art studio, de kerk en het legendarische dorpscafé de Kaillkråa. Wanneer de vrouwen boodschappen doen, blijven de mannen hier achter. Iedereen heeft een eigen koffiekop met zijn naam erboven.

De Noorse stad Tromsø wordt ook wel het Parijs van het Noorden genoemd. De stad bevindt zich ongeveer 350 kilometer boven de Poolcirkel, en is de grootste stad van het noorden van Noorwegen. Het is een plek waar cultuur en natuur elkaar ontmoeten. Er zijn in Tromsøtalloze restaurants die zich specialiseren in traditionele gerechten met verse ingrediënten uit het Poolgebied. Maar er zijn ook veel restaurants met internationale keukens: uiteraard zijn er ook aan steakhouses en pizzeria's geen gebrek. Voor de liefhebbers van buitenactiviteiten is er ook genoeg keus, het stadscentrum van Tromsø ligt vlakbij schitterende ongerepte natuur, waar u kunt gaan vissen, kajakken, wandelen of een tocht maken met een hondenslee.

Bezoek in Tromsø ook de bijzondere, iconische Ishaven kathedraal, met prachtig glas-in-lood aan de voorzijde. Ga langs het Polaria museum: vertelt het verhaal van moedige poolexpedities. Tromsø was ooit het centrum van de zeehondenjacht in Noorwegen, en de stad is in de late 19e eeuw gesticht. Tromsø is al sinds mensenheugenis dé uitvalbasis voor poolexpedities, en in dit museum vind je veel gerelateerde objecten en kunstwerken, en worden bijzondere avonturiers in het zonnetje gezet. Er zijn in Tromsø opgeteld meer dan 170 activiteiten te ondernemen, voor natuurliefhebbers, avonturiers of romantische koppels. Voor elk wat wils!