Geschiedenis van Flevoland

Getty Images

Flevoland is nieuw, maar heeft toch ook een geschiedenis en dat verrast u misschien. Ingenieur Cornelis Lely speelde een sleutelrol als het gaat om het erfgoed van Flevoland. Zonder zijn ambitieuze plannen voor de Zuiderzeewerken was de geschiedenis van deze provincie misschien niet ontdekt.

Flevoland is de jongste van onze twaalf provincies en bestaat uit de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. Het gebeid is ontstaan door drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee, met daarbinnen de voormalige eilanden Urk en Schokland.

Flevomeer en Almere

Voor Flevoland werd ingepolderd, bestond het gebied dus voornamelijk uit water. Er waren overigens vroeger meer eilanden, waaronder Flevo. Tussen 790 en 1250 kreeg het Flevomeer een open verbinding met de Noordzee. Hierdoor werd een aantal eilanden en dorpen verzwolgen door de zee. De nieuw ontstane binnenzee werd Almere genoemd, waar de stad naar is vernoemd.

Schokland

Eén van Flevolands parels is het UNESCO Werelderfgoed Schokland. Schokland staat symbool voor de strijd tegen water. Al in de prehistorie werden de eerste bewoners van Schokland door het water verdreven. Eeuwen later vochten de Middeleeuwse boeren en daarna de vissers vanaf hun terpen tegen de stormvloeden en overstromingen, maar ook zij legden het af tegen het water. Het eiland werd in de negentiende eeuw definitief ontruimd door Willem III. Schokland is nu een eiland op het droge. 

Bodemschatten

De geschiedenis van Flevoland is ook terug te vinden in de bodem. Zo liggen er nogal wat scheeps- en vliegtuigwrakken. De posities zijn gemarkeerd met blauw-wit gestreepte palen met een rood scheepje of een rood vliegtuigje erop. Een aantal schepen is opgegraven en terug te vinden in het museum Nieuw Land. Maar dat is niet het enige dat er is gevonden.

[ITEMADVERTORIAL]

Slenk en Kogge

Zo bevindt zich aan het Eemmeer bij Zeewolde de Laakse Slenk. Dit is een prehistorische waterloop waar archeologische vondsten uit verschillende tijden zijn gedaan. Bijvoorbeeld vuurplaatsen en kampementen en andere sporen van prehistorische bewoning. Ook is er een Kogge gevonden, een laat middeleeuws scheepstype. En in de gesteentetuin op Schokland zijn allerlei zwerfkeien te zien, die door de gletsjers van de voorlaatste IJstijd in de Noordoostpolder zijn achtergelaten.

Flevolandse gemalen

Om de voortdurende strijd tegen het water niet te verliezen, zijn gemalen in Flevoland van groot belang. Die houden de waterstand op peil. Deze gemalen zijn op diverse plekken in Flevoland te bekijken en soms ook te bezoeken. Gemaal Wortman aan de Oostvaardersdijk in Lelystad staat in het diepste deel van de polder. Het is en blijft fascinerend om het verloop van het waterpeil aan beide kanten te aanschouwen.

Meer geschiedenis van Flevoland

In het Nieuw Land Museum komt u meer te weten over de prehistorie van Flevoland, de strijd tegen het water en de inpoldering. Er zijn bijzondere tentoonstellingen en presentaties voor jong en oud. Naast het museum ligt de Bataviawerf. Hier worden schepen uit de Gouden Eeuw gereconstrueerd die belangrijk zijn geweest voor de maritieme geschiedenis van Flevoland en Nederland. Naast het bekijken van de gereconstrueerde schepen, is er veel te doen en te beleven voor kinderen.

 

Bron: www.ookflevoland.nl

Auteur