Het is gedaan met de gratis rolkoffer

Ouder paar op vliegveld met rolkoffer
Getty Images

De tijd dat een rolkoffer gratis mee kon als handbagage, lijkt voorgoed voorbij. Maar wat kost het dan nu om handbagage mee te nemen in het vliegtuig?

Wie recent een vliegticket heeft geboekt, is het misschien al opgevallen. In veel gevallen is een rolkoffer niet meer standaard meer inbegrepen als handbagage bij je ticketprijs. De afmetingen van handbagage die mee mag in het passagiersgedeelte van het vliegtuig, zijn kleiner geworden. Bij de check-in balie zal strenger gecontroleerd worden op de afmetingen van handbagage. Vanaf 3 april houdt ook Transavia op met de gratis standaard rolkoffer in het bagagerek boven de stoelen. In plaats daarvan moet er apart betaald worden voor rolkoffers die tot nu toe nog gratis mee konden.

Op de nieuwe ontwikkeling wordt wisselend gereageerd. Veel reizigers ervaren de regelwijziging als een verkapte prijsverhoging op een vliegticket, maar er zijn ook positieve reacties van reizigers die vinden dat er op deze manier meer duidelijkheid is en je op deze manier een garantie hebt dat je je (rol)koffer kwijt kunt in de bagagevakken boven de stoelen. De nieuwe regels voor handbagage moeten ervoor zorgen dat er minder gedoe is met boarden, en er minder vertraging ontstaat.

Wat mag je nog wel gratis meenemen?

De nieuwe norm voor gratis handbagage is nu bij de meeste luchtvaartmaatschappijen 40x30x20 cm. Dat komt overeen met een tas die onder de stoel voor je past. Zit je daarboven, dan moet je bij veel maatschappijen betalen. Voor Reisbizz Magazine onderzocht adjunct-directeur van de ANVR Walter Schut wat de regels zijn voor handbagage per maatschappij. Bij Ryanair, Wizzair, Vueling, en Transavia zul je voor een rolkoffer moeten bijbetalen. Bij onder meer KLM en TUI is een rolkoffer nog wel inbegrepen.

Kijk hier voor het overzicht >>

Auteur