Hoe veilig is vliegen nu echt?

Getty Images

Het lijkt misschien alsof vliegen minder veilig is geworden, maar het tegendeel is waar. Vorig jaar was zelfs het op een na veiligste jaar ooit in de luchtvaart, ondanks mediaberichten over crashes en incidenten.

Dankzij sociale media kan iedereen kennis nemen van elk voorval in het luchtverkeer, hoe onbeduidend meestal ook. En elk ongeval wordt breed uitgemeten in de pers. Denk bijvoorbeeld aan de recente crash van het Braziliaanse voetbalteam in Colombia. Ongevallen in het wegverkeer komen helaas veel vaker voor, en daarom krijgen die veel minder aandacht.

325 doden

Veel mensen denken na het lezen van die berichten dat vliegen minder veilig is dan vroeger. Volgens onderzoek van de Duitse airline Lufthansa is 70 procent van de passagiers weleens bang om te vliegen en laat 30 procent zich bij het boeken door de veiligheidsreputatie van de maatschappij leiden. Toch kwamen er in 2016 'slechts' 325 mensen om het leven in het wereldwijde luchtvervoer, terwijl er maar liefst 3,7 miljard vliegpassagiers veilig hun bestemming bereikten.

In vergelijking met vijftig jaar geleden, toen het massavervoer via de lucht opkwam, is vliegen vele malen veiliger geworden. Dat komt door technische verbeteringen en ook door betere procedures. IATA, de wereldwijde belangenvereniging van de vliegbedrijven, maakt zich al jarenlang met succes sterk hiervoor.

Veiligste vliegvelden

Maar hoe veilig vliegen ook is; er zijn airlines die nog nét even veiliger zijn dan andere. Het is geruststellend om te weten dat onze eigen KLM de allerveiligste van heel Europa is. Twee onderzoeksbureaus, Airlineratings.com en en het Duitse Jacdec, onderzoeken elk jaar hoe veilig de grootste vliegbedrijven van de wereld zijn.

Volgens Jacdec bleken in 2016 alleen Cathay Pacific uit Hongkong, Air New Zealand uit Nieuw-Zeeland, Hainan Airlines uit China en Qatar Airways uit Qatar nog veiliger dan KLM. De Duitsers kijken naar zaken als dodelijke ongevallen, schade aan de vliegtuigen en schadevrije perioden. Onze KLM stond in 2015 op de zesde plaats wereldwijd en is nu dus een plekje naar boven opgeschoven.

Geen dodelijk ongeval

Als we naar de hele geschiedenis van de luchtvaart kijken, is Qantas uit Australië de allerveiligste ooit. Nog nooit is er iemand omgekomen op een vlucht van deze Australische vliegmaatschappij, en dat is uniek in de wereld. Ook volgens Airlineratings.com is KLM een van de veiligste airlines ter wereld: 'we' staan in de top 20. KLM vloog vorig jaar van alle Europese airlines ook nog eens het vaakst op tijd, blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau OAG.

Zo boek je een goedkope vliegvakantie

Auteur 
  • Thijs Joosten, reisredacteur Plus Magazine