Paspoortcontrole vanuit huis

Paspoort controleren
Getty Images

Als het aan Schiphol ligt, dan zijn de wachtrijen bij de douane binnen een paar jaar verleden tijd. De paspoortcontrole kan dan namelijk vanuit huis.


Het kan nog steeds voorkomen op Schiphol: meer dan een uur in de rij staan voor de paspoortcontrole. Vooral als er meerdere vluchten rond dezelfde tijd aankomen en er daardoor veel passagiers tegelijk door de controle moeten, kan de paspoortcontrole lang duren. Daarom is er met een proef begonnen om de controle vanuit huis te doen, via een app waarmee reizigers zich vooraf kunnen registreren. 
 

Hoe werkt het?

Die proef duurt tot eind maart en wordt gedaan met reizigers die met KLM van Canada naar Nederland vliegen. Met behulp van een app of hun telefoon kunnen ze thuis een gezichtsfoto uploaden en alle benodigde informatie over hun reis invullen. Bij aankomst op Schiphol hoeven ze vervolgens alleen nog maar hun paspoort tegen de detectiepoort aan te houden. Die scant snel de gegevens en passagiers kunnen vrijwel direct doorlopen. 

De verwachting is dat het nog enkele jaren duurt voordat deze nieuwe manier van paspoortcontrole voor alle aankomende passagiers op de luchthaven toegepast kan worden, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Deelname aan de proef is vrijwillig.

De nieuwe vorm van paspoortcontrole past in de ontwikkeling van een nieuw digitaal reisdocument voor alle lidstaten van de Europese Unie. 

Auteur