Prachtig Praag

De kersttijd maakt Praag nog gezelliger dan normaal. Met kerstmarkten op de historische pleinen en stalletjes vol stevige Tsjechische specialiteiten. Het feest als een echte Tsjech vieren? Dan eet je op kerstavond een traditionele gebakken karper.

Kerst in Praag is net even anders dan wat je gewend bent. Vertrouwd zijn natuurlijk de kerstmarkten, waarvan de grootste op het Oude Stadsplein en op het Wenceslausplein te vinden zijn. Wie liever wat minder drukte om zich heen heeft, gaat naar het Republieksplein – Náměstí Republiky – of Vredesplein – Náměstí Míru. Deze twee kerstmarkten worden vooral door lokale bewoners bezocht. Hier kunnen de bezoekers kerstspulletjes kopen en smikkelen van stevige Tsjechische specialiteiten zoals aan het spit geroosterde ‘Praagse ham’, gegrilde worstjes die ‘klobása’ heten, pannenkoeken – palačinky – en allerlei gebak dat voor hun ogen wordt bereid. Dat alles wordt weggespoeld met een soort glühwein die svařák heet, of met een pilsje, want die biersoort is immers in Tsjechië uitgevonden.

 

Bijzonder zijn de zwarte plastic tonnen op straat waarin karpers zwemmen. Zoals Engelsen kalkoen met kerst op tafel zetten en wij Nederlanders graag gourmetten, eten Tsjechen traditiegetrouw een karper met Kerstmis. Niet op eerste kerstdag zoals bij ons, maar op kerstavond. Dan komt kerstfiguur Ježíšek (‘kindje Jezus’) uit het dorpje in de Boheemse bergen waar hij zou wonen, naar de stad en legt heimelijk cadeautjes onder de kerstboom terwijl de familie karpersoep en gebakken karper met aardappelsalade eet. 

De kersttijd is een mooie periode om romantische plekjes in Praag te bezoeken. Bijvoorbeeld het Petřín Park, de Praagse Burcht en de nabijgelegen Sint-Vituskathedraal. Ook de middeleeuwse Karelsbrug is een romantisch plekje om met z’n tweetjes overheen te wandelen. Bij voorkeur vroeg in de ochtend of later op de avond, want dan zijn de meeste andere toeristen weg en is het er relatief rustig.

Praag praktisch

• Vliegen kan rechtstreeks naar Praag vanuit Amsterdam met easyJet (www.easyjet.nl), KLM (www.klm.nl) of Czech Airlines (www.csa.cz). Vanuit Eindhoven vlieg je met Transavia (www.transavia.com) of Ryanair (www.ryanair.com).
• Meer info: www.czechtourism.com. Meer over Kerstmis in Praag op www.prague.eu/en/christmas.
• Praag is geliefd bij toeristen. Boek dus tijdig een hotel. Fotograaf Wim Lanser sliep in Hotel Occidental, zie www.barcelo.com.

Praag tijdens een cruise kan ook. Exclusieve Pluscruise Moldau en Elbe met 2 dagen Praag. Vertrek 5 september 2019. Kijk hier voor meer informatie >>
 

Bron(nen):