Romantiek langs de Rhône

De Rhône is de grootste Europese waterleverancier van de Middellandse Zee. Maar met uitgestrekte wijngaarden en steden als Lyon en Avignon, biedt het bovenal garantie op een romantische reis.

Culinair genieten in Lyon 

Wie over de Rhône praat, heeft het al snel over Lyon. Met zijn culinaire traditie en bruisende restaurantjes is het een zeer populaire stad voor vakantiegangers die van goed eten houden. Lyon staat al eeuwenlang bekend als ‘de hoofdstad van de gastronomie’. In totaal telt het zo'n 800 restaurants, waarvan er veertien één of meerdere sterren hebben. Specialiteiten zijn: 

- cervelle de canut; een witte kaas met knoflook en kruiden
- de quenelle; gehakt of pastei, gemaakt met wit vlees of vis (meestal snoek), lichtjes gekruid 
- grattons; paté, oorspronkelijk gemaakt van de restjes van varkensvlees, tegenwoordig ook eendenvlees
- sabodet; een grote worst die in wijn gekookt wordt
- bugnes; gefrituurd en besuikerd gebakje
- cocons; marsepeinen snoepjes
- coussins de Lyon; snoepjes met chocolade en marsepein

Uitmuntende wijn

De echte wijnliefhebber is langs de Rhône bijna overal aan het juiste adres. En als we er dan eentje uitlichten, kiezen we zonder aarzeling voor de 'Beaujolais-wijn'. Vooral de Beaujolais Primeur (of Nouveau) is populair. Die ligt niet voor niets in de hele wereld op de derde donderdag van november bij de slijter. Piepjong rood met een lichte, frisse smaak. Minder bekend zijn de witte wijnen uit de Beaujolais  en nog beter zijn de rode wijnen die jong, maar niet zo piepjong als de Primeur worden gedronken. 

Authentiek Avignon

Ook een bezoek aan Avignon is meer dan de moeite waard. De twee pareltjes van de stad zijn zonder twijfel het pauselijke paleis en de beroemde brug van het liedje "sur le pont d'Avignon". Het paleis is met 15.000 m², twee binnenplaatsen en twaalf torens het grootste gotische en middeleeuwse bouwwerk van Europa. Een imposant en indrukwekkend bouwwerk dat je zeker niet mag missen als je in de buurt bent. 

De Pont Saint-Bénézet, vooral bekend onder de naam Pont d'Avignon, is in werkelijkheid geen echte brug meer, maar slechts het restant van een historische brug over de Rhône. Hij is bekend van het kinderliedje 'Sur le pont d'Avignon'. De eeuwenoude brug was oorspronkelijk 900 meter lang en vormde ooit de enige vaste oeververbinding over de rivier tussen Lyon en de Middellandse Zee. 

Ontspannen in de natuur

Tot slot voert de Rhône langs perfecte plekken voor een wandeling of een fietstocht. Het moerasgebied Camargue  waar de Rhône in zee uitmondt  staat bekend om zijn kleurrijke fauna; van grijswitte paarden en zwarte stieren tot de vele felroze flamingo's. Je kunt er paardrijden, winkelen, rondvaarten maken, wandelen, vogelen, strandjes bezoeken en het theater van Arles bezichtigen. Maar het is wel verstandig om de fiets mee te nemen; zo kun je overal komen en toch grotere afstanden overbruggen.

Bekijk ook onze Pluscruise over de Rhône