Stap in de nachttrein en ontwaak op een droombestemming

Nachttrein
Getty Images

Er rijden steeds meer directe nachttreinen vanuit Nederland naar Europese steden. Wat zijn de mooiste Europese steden met een directe nachtverbinding vanuit Nederland?

Neem een duik in het meer van Zürich

De ÖBB Nightjet, de nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegen, rijdt dagelijks in 11,5 uur vanuit Nederland naar de Zwitserse metropool Zürich. Vanuit het raam van de trein zijn de Alpen en de historische gebouwen van Zürich te zien. De stad is opgedeeld in wijken, ook wel ‘Kreise’ genoemd. Het historische centrum, bestaande uit de chique wijk Altstadt en het meer volkse Niederdorf, is een bezoek waard. Wandel er door smalle straatjes met pastelkleurige huizen, over bruggetjes over de rivier Limmat en pleinen zoals de Paradeplatz. In de zomermaanden neem je een duik in Seebad Utoquai, het ruim 120 jaar oude houten badpaleis dat aan het meer van Zürich grenst. ’s Avonds ontspannen kan in een van de rooftopbars, zoals La Muña of Sonnenberg, voor een romantisch diner of een cocktail met een uitzicht. 

Tickets voor de nachttrein naar Zürich zijn beschikbaar vanaf 38 euro voor een zitplaats en vanaf 90 euro voor een slaapplaats. Boeken is mogelijk op www.nsinternational.com en op www.nightjet.com. 

Laat je naar 2300 meter hoogte brengen

In de Oostenrijkse Alpen ligt de hoofdstad van Tirol: Innsbruck. Vanuit Nederland rijdt de ÖBB Nightjet dagelijks in ruim 13 uur naar deze kleurrijke stad. Innsbruck ligt in een dal en wordt omringd door hoge, met sneeuw bedekte bergen. Vanuit het centrum rijdt er een kabelbaan in minder dan een half uur naar de top van de Nordkette met een hoogte van 2300 meter. Vanaf de top zijn er verschillende wandel- en fietsroutes: van de ontspannen Nordkette Perspektivenweg wandeling tot een van de moeilijkste mountainbikeroutes van Europa, de Nordkette Singletrail. Eenmaal terug in de stad is Kasteel Schloss Ambras een indrukwekkende bezienswaardigheid. Dit renaissancekasteel werd in de zestiende eeuw gebouwd en herbergt een museum met kunstwerken van bekende kunstenaars als Diego Velázquez en Lukas Cranach. 

Tickets voor de nachttrein naar Innsbruck zijn beschikbaar vanaf 30 euro voor een zitplaats en vanaf 90 euro voor een slaapplaats. Boeken is mogelijk op www.nsinternational.com en op www.nightjet.com.

Dwaal door het paleis van keizerin Sissi

Deze stad staat al jarenlang bekend als een van de meest leefbare steden ter wereld: Wenen. Het is vanuit Nederland elke dag mogelijk om in de directe nachtrein naar de Oostenrijkse hoofdstad te stappen. In totaal duurt de reis ongeveer 14 uur met de ÖBB Nightjet. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Wenen: musea, theaters, kerken en paleizen zijn er volop. Het bekendste paleis is Schloss Schönbrunn, de residentie van keizerin Sissi, waar je uren dwaalt door de klassiek ingerichte kamers. Tijd voor een tussenstop met koffie en Sachertorte? Wenen staat bekend om de traditionele koffiehuizen, oftewel ‘Kaffeehausen’. Hotel Sacher serveert volgens velen de beste Sachertorte van de stad. Genieten van een echte wiener schnitzel kan in restaurant Figlmüller. Hier krijg je een schnitzel ter grootte van je bord geserveerd.

Tickets voor de nachttrein naar Wenen zijn beschikbaar vanaf 30 euro voor een zitplaats en vanaf 90 euro voor een slaapplaats. Boeken is mogelijk op www.nsinternational.com en op www.nightjet.com.

Geniet van een koud biertje in de bierhoofdstad

München wordt ook wel de ‘bierhoofdstad’ genoemd en is de grootste stad van de Duitse deelstaat Beieren. In ongeveer 7 uur rijdt de ÖBB Nightjet dagelijks naar München. In het hart van de stad ligt de Marienplatz: het centrale plein van München. Drie keer per dag vult het geluid van het klokkenspel van het Neue Rathaus het plein. Het klokkenspel bestaat uit 43 klokken en 32 koperen poppen die een voorstelling opvoeren. Van eind april tot half mei is er een kleinere versie van het beroemde Oktoberfest in de stad: Frühlingfest. Er zijn verschillende festiviteiten: van een parade met praalwagens tot livemuziek. Even tot rust komen? De Engelse tuin, het grootste openbare park van Duitsland, is een fijne plek om aan de stad te ontsnappen. Je huurt er waterfietsen of drinkt een biertje in het Seehaus, een grote biertuin aan de rand van het meer. 

Tickets voor de nachttrein naar München zijn beschikbaar vanaf 30 euro voor een zitplaats en vanaf 90 euro voor een slaapplaats. Boeken is mogelijk op www.nsinternational.com en op www.nightjet.com.

Kijk je ogen uit in het historische centrum van Praag

De nachttrein van GreenCityTrip rijdt gemiddeld één keer per week in 13 uur vanuit Nederland naar de Tsjechische hoofdstad Praag. De stad wordt vanwege de diversiteit aan bouwstijlen en indrukwekkende architectuur gezien als één van de mooiste steden van Europa. Het historische centrum staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als de trein in Praag arriveert, valt meteen de in Jugendstil gebouwde stationshal op. De binnenstad is compact waardoor je deze gemakkelijk al wandelend ontdekt. Het lijkt alsof je door een openluchtmuseum loopt wanneer je het Oudestadsraadhuis met de astronomische klok en het dansende huis passeert. In de hippe wijk Karlín, een oude industriewijk, vind je verrassende restaurants zoals Eska restaurant and bakery. Dit restaurant met Michelinster is gevestigd in een omgebouwde stoffenfabriek.

Tickets voor de nachttrein naar Praag zijn beschikbaar vanaf 149 euro voor een ligplaats en vanaf 289 euro voor een 5-daags arrangement inclusief hotel. Boeken is mogelijk op greencitytrip.nl

ÖBB Nightjet praktisch

De ÖBB Nightjet is een nachttrein die naar tientallen Europese bestemmingen rijdt. De trein biedt keuze uit zit-, lig- en slaapplaatsen waarbij de slaapcoupés uit 1-, 2- of 3-persoonscompartimenten bestaan. Elke slaapcoupé heeft een eigen wastafel. De luxere slaapcoupé heeft ook een eigen badkamer met douche en toilet. Boek je een lig- of slaapplaats? Dan is ontbijt voor aankomst op bestemming inbegrepen. 

GreenCityTrip praktisch

Bij de treinen van GreenCityTrip is keuze uit een retourticket voor 5 dagen of een 5-daags arrangement inclusief vier nachten in een hotel. De trein heeft uitsluitend ligplaatsen waarbij er keuze is uit een 5-persoons, 4-persoons of 2-persoons coupé. De 2-persoons coupé heeft een eigen wastafel in de coupé, de andere opties hebben wasruimtes in de wagon. Er is geen ontbijt in de trein, dus het is handig om zelf eten mee te nemen.