Valkuilen bij mobiel internet in het buitenland

Wil je op vakantie Facebook bijhouden of reisinformatie opzoeken op je smartphone? Dan heb je internetverbinding nodig. Binnen de EU vallen de kosten nog mee, maar in sommige landen lopen die snel op.

Tarieven voor bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn aan een maximum gebonden. Binnen de EU kost bellen nu nog maximaal 35 cent per minuut; vanaf 1 juli wordt dat 29 cent per minuut. Gebeld worden kost maximaal 10 cent; vanaf 1 juli 8 cent. Een sms’je versturen gaat per die datum van 11 naar 10 cent. Internetkosten afrekenen gebeurt per MB. Een MB kost nu nog 83 cent, per 1 juli 54 cent. Het gebruik van al die handige apps is dus zeker niet gratis.

27 landen

De overgrote meerderheid van de Europese vakantielanden valt binnen de Europese Unie, die 27 landen telt. Naast Nederland zijn dat België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Een aantal populaire vakantielanden in Europa behoort echter niet tot de EU. Denk aan Zwitserland, Noorwegen, Turkije, IJsland, Monaco en Kroatië. Voor deze landen gelden dus geen maximumtarieven voor mobiel bellen of internetten. De provider mag de tarieven voor deze landen zelf bepalen.

Een steekproef wijst uit dat de kosten in Noorwegen, IJsland en Zwitserland vaak nog wel in de pas lopen met EU-tarieven. Ga je naar één van deze landen op vakantie, dan is het verstandig de tarieven vooraf te checken bij je provider. In andere niet-EU-landen zijn hoge kosten heel gebruikelijk. Internetten in een land als Kroatië kost bijvoorbeeld vaak €5 of €10 per MB. Ook in andere werelddelen zijn dit gangbare tarieven.

Maximaal €60,50

Of je nu binnen of buiten de EU reist, altijd geldt de bescherming tegen torenhoge rekeningen voor mobiel internetten in het buitenland. Providers sturen een waarschuwing als je internetrekening over de €60 dreigt te gaan. De limiet ligt bij €60,50. Daarna wordt internet geblokkeerd. Je moet een sms sturen aan de provider om toch te kunnen blijven internetten.

Soms krijgen vakantiegangers na thuiskomst toch een gepeperde rekening gepresenteerd. Dat kan gebeuren wanneer je een oud abonnement hebt waarbij de waarschuwing tegen overschrijding van de €60-grens uitgeschakeld is. Ook wanneer je bij je provider kiest voor een voordeeloptie voor bellen in het buitenland, vervalt het waarschuwingsbericht. De Consumentenbond vindt dat deze uitzonderingen niet mogen bestaan, zodat consumenten bij thuiskomst nooit onverwacht een hoge rekening kunnen krijgen. De Consumentenbond heeft het onderwerp onder de aandacht gebracht van de Autoriteit Consument en Markt. Overigens hoef je een rekening van honderden euro’s niet zomaar te slikken. Klagen bij de provider helpt.

Tips om een hoge rekening te voorkomen

  • Overweeg een voordeeloptie in te schakelen. Dat is een bundel of een speciaal tariefplan voor bellen en/of internetten in het buitenland. Voor de bundel betaal je een vast bedrag per maand. Voor het tariefplan, met lage beltarieven, betaal je een relatief hoog starttarief. Voordeelopties zijn vooral interessant als je veel belt en/of internet of buiten de EU op vakantie gaat.
  • Sta je voor de keuze om een nieuw mobielabonnement af te sluiten? Kijk dan vooraf naar de kosten van mobiel internet in het vakantieland van je keuze. Buiten de EU kunnen de kosten enorm uiteenlopen.
  • Slim internetgebruik bespaart MB’s. Schakel bijvoorbeeld automatische updates uit zolang je in het buitenland bent en sla YouTube even over.
  • Koop een lokale prepaid simkaart, waarmee je gebruik kunt maken van lokale tarieven. Om deze te kopen en activeren heb je misschien wel wat kennis van de taal nodig. Zo kan het nodig zijn de helpdesk te bellen.
  • Gebruik WiFi-hotspots in café’s en hotels.

Lees ook: overal gratis wifi met een speciale app

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl