Waar reizen motorrijders naartoe in 2023?

Motorrijden
Getty Images

Motorrijders popelen om na een lange winter weer in het zadel te kunnen springen. Wat zijn de meest geliefde motorreislanden in 2023?

Wat zijn de meest geliefde motorreislanden in 2023?

De klassieke motorbestemmingen blijven ook in 2023 populair. De Alpen natuurlijk, met Zwitserland als letterlijk hoogtepunt. Voor de unieke Zwitserse paswegen en schitterende landschappen betaal je wel een prijs, want het land blijft peperduur. Een veel betaalbaarder alternatief is Slovenië, dat iets verder weg ligt maar net als Zwitserland geweldige stuurwegen en ruige berglandschappen biedt. Bijvoorbeeld in het Triglav-gebergte in het noordwesten. Je betaalt in Slovenië gewoon met de euro, da’s handig.

Ook het woeste Schotland blijft geliefd bij motorreizigers. Je bent daar bovendien al na een nachtje varen met de ferry van DFDS van IJmuiden naar Newcastle. Al na een uurtje of twee rijden vanuit deze Engelse havenplaats steek je de Schotse grens over. De Schotse Hooglanden is de meest geliefde regio, maar motorrijders kunnen ook de ruige eilandengroep Hebriden overwegen.

Dé droombestemming voor vele motorrijders is Noorwegen. Geen wonder, want rijdend langs de fjorden en opkijkend tegen de rotswanden die boven je uit torenen, lijkt het alsof je in een “Lord of the Rings’-film bent beland. De reis naar Noorwegen was altijd lang, maar duurt nu nog maar een nachtje. Er vaart namelijk een nieuwe ferry van Eemshaven vlakbij Groningen naar Kristiansand in Zuid-Noorwegen. Kijk op hollandnorwaylines.com/nl voor meer informatie.

Welke mooie bestemmingen tipt onze reisredacteur en motorrijder Thijs Joosten?

- Ierland heeft een grillige westkust die gemaakt lijkt voor motorrijders. Je volgt hem over de ‘Wild Atlantic Way’, de langste kustroute van de wereld. Hoogtepunten onderweg zijn de Atlantic Drive op Achill Island, het schiereiland Beara en de kliffen van Slieve League vlakbij het leuke stadje Donegal. En natuurlijk de vissersdorpjes met hun gezellige pubs onderweg.

- Motorrijders die zin in bochten hebben, gaan naar de Eifel of het Sauerland. Maar daar kan het zeker in de weekenden er druk zijn. Een leuk en veel minder bezocht alternatief is de Harz. Daar liep in de tijd van de Koude Oorlog het IJzeren Gordijn, waardoor een enorme strook land tientallen jaren ongemoeid is gelaten. Een ongerept paradijsje voor motorrijders. De hoogste berg heet Brocken, en die kun je beklimmen in het enige stoomtreintje van Duitsland.

- Een ander Duits alternatief is het Odenwald, noordoostelijk van Heidelberg gelegen. Je geniet er niet alleen van mooie bochten, maar ook van schattige vakwerkstadjes als Miltenberg, de kloof Margarethenschlucht en het Felsenmeer, een met rotsen bezaaide helling die je kunt beklimmen.

- Corsica is met zijn ruige bergen populair bij motorreizigers, maar een aantrekkelijk alternatief is het buureiland Sardinië. De kustroute SS 125 ofwel de ‘Orientale Sarda’ is een droomweg. Gezien de lengte van ruim 350 kilometer rij je hem het beste in twee dagen. Wie op een allroad-motor onderweg is en onverhard terrein niet schuwt, kan op de vele gravelpaden van Sardinië zijn hart ophalen. Ook vind je op het eiland heuse bergpassen, vooral in het nationaal park Gennargentu. Uitblazen doe je aan de Costa Smeralda, de kuststrook waar ook de rich and famous hun vakantie doorbrengen.

Wil je meer weten over de nieuwste motoren, over motorsport en mooie motorbestemmingen? Neem dan een kijkje op www.motor.nl, de makers van de tijdschriften Moto73 en Promotor. Of ga naar hun populaire Youtube-kanaal www.youtube.com/@MotorNL

Auteur