Bijna 24.000 nieuwe orgaandonoren tijdens donorweek

Getty Images

Tijdens de donorweek hebben bijna 24.000 Nederlanders zich laten registreren als orgaandonor. Bijna 4000 mensen hebben juist laten vastleggen dat ze geen organen willen afstaan of dat anderen er na hun dood over mogen beslissen. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met vorig jaar.

De donorweek is onderdeel van de campagne 'Donor worden. Waar wacht je nog op.' Deze campagne benadrukt dat orgaandonatie belangrijk is en waarom je je moet registreren als donor. Door persoonlijke verhalen in beeld te brengen van mensen die onverwachts een donororgaan nodig hadden, groeit de bewustwording dat het iedereen kan overkomen.

Voorlopig resultaat

Tijdens de week zijn in het land ook veel papieren donorformulieren ingevuld. Deze registraties zijn nog niet allemaal meegenomen in dit voorlopige resultaat. Jeantine Reiger, woordvoerder van de campagne: "Uit de vragen die er bij de Nederlandse Transplantatie Stichting binnenkomen en uit reacties op social media zien we dat het besef door dringt dat je zomaar ook ooit zelf een orgaan nodig kan hebben. En dat roept vragen op. Want, wat zou je zelf willen als je op de wachtlijst staat? Zou je dan zelf een orgaan willen ontvangen? En, is het dan niet logisch je als donor te registreren voor een ander? Het is voor veel mensen een eye opener dat de kans dat je zelf een orgaan nodig hebt, groter is dan de kans dat je daadwerkelijk organen kunt doneren. Ik ben ervan overtuigd dat dit besef heeft geleid tot registraties deze week. En we zijn echt blij met iedere nieuwe ja-registratie. Dat redt levens en dat is heel hard nodig, want mensen sterven terwijl ze wachten op een orgaan."

Auteur 
  • Franca van Dalen
Bron 
  • Nederlandse Transplantatie Stichting