Kledingstoffen: welke soorten zijn er en hoe onderhoudt u ze het beste?

Getty Images

Buitenkleding is verkrijgbaar in alle soorten en maten. Er zijn zoveel verschillende soorten kledingstoffen dat het lastig is om bij te houden hoe u elk kledingstuk mag wassen. In dit artikel leest u meer over de verschillende stoffen en hoe u deze het beste kunt onderhouden.

Soorten stoffen

Er bestaan vele soorten kledingstoffen. Van duurzame, aanpasbare G-1000-stof en luchtige sneldrogende Micro Travel tot hoogwaardige dons en Vinylon F. Welke stof heeft u nodig?

G-1000
Dit is een kledingstof die geschikt is voor ieder soort avontuur in alle seizoenen. Het dicht geweven materiaal is wind- en waterafstotend, zeer slijtvast en tegelijkertijd perfect ventilerend en sneldrogend. Dit maakt deze stof tot een zeer praktische keuze voor zowel het buitenleven als voor lange reizen en ontdekkingstochten.

G-1000 is gemaakt van een mengsel van 65% polyester en 35% katoen dat is voorzien van een dunne laag Greenland Wax. De wax geeft het materiaal een extra bescherming tegen vuil, wind en vocht en kan gemakkelijk extra worden aangebracht of eruit worden gewassen.

Met G-1000 bent u goed voorbereid voor avonturen in alle klimaten, van de tropen tot de poolgebieden. De stof is bestand tegen jarenlang intensief gebruik.

Met de milieuvriendelijke Greenland Wax kunt u uw kleding gemakkelijk zelf aan de weersomstandigheden aanpassen. Zoekt u een ondoordringbaar kledingstuk dat bestand is tegen regen en sterke wind? Dan brengt u de wax op de stof aan. Bij warmer weer wast u de wax er weer uit. Greenland Wax is een zuiver natuurproduct, gemaakt van bijenwas en paraffine.
outdoor
Eco-Shell
Eco-Shell is 100% waterdicht en houdt u volledig droog en comfortabel tijdens de zwaarste regenbuien. Ook is Eco-Shell volledig winddicht en houdt het alle kou buiten. Een nadeel is dan weer dat het statisch kan zijn en niet zo goed ademt.

Deze kledingstof is gemaakt van gerecycled polyester en heeft dezelfde bestendigheid tegen wind en vocht als traditionele shellmaterialen. Eco-Shell is net zo geschikt voor een herfstwandeling in guur weer als een winterse tocht onder veeleisende wind- en weersomstandigheden.

Dons
Dons is een natuurlijk product, dat nog steeds de beste isolerende stof is. Het is ook extreem licht en kleding van dons kan vaak zo compact mogelijk worden opgerold zodat deze weinig ruimte in de bepakking inneemt. Dons is ideaal voor koude avonturen. Het nadeel van donzen kleding is dat het, als het nat wordt, zijn zachtheid verliest en niet meer isoleert. Als u warm gekleed op pad wilt gaan is dons een goede keuze.

MT, Micro Travel
Micro Travel is een combinatie van lichtgewicht micropolyamide en luchtig, gekamd katoen. MT is zo populair omdat het u dankzij het extreme ademend vermogen heerlijk fris houdt: zodat uw kleding gegarandeerd droog, luchtig en comfortabel blijft. De stof is bovendien vrijwel kreukvrij. Deze kledingstof is zeer geschikt voor activiteiten in warme klimaten.

Hydratic
Wind- en waterdichte kleding van Hydratic voert transpiratievocht af om te voorkomen dat u nat wordt van het zweet en biedt tegelijkertijd bescherming tegen regen en vocht. Hydratic-kleding biedt bescherming tegen wind, water en sneeuw en is dus geschikt voor reizen en trips met zware weersomstandigheden.

Gore-tex
Deze kledingstof is geheel waterdicht, waardoor u aangenaam droog blijft, wat voor buitenactiviteit u ook onderneemt. Gore-tex houdt water tegen bij langdurig gebruik onder zware weersomstandigheden. Ideaal als u bijvoorbeeld op wintersport gaat.


Wasvoorschriften

G-1000-kleding
Deze kleding kunt u het beste wassen op 40°C. Na twee tot drie keer wassen zal de wax helemaal uit het kledingstuk verdwenen zijn. Kleding die is gemaakt van een combinatie van G-1000 en andere materialen mag gewassen worden volgens de wasvoorschriften in het betreffende kledingstuk. Het kan handig zijn om de wax uit een kledingstuk te wassen als u van plan bent het te gebruiken in een warm klimaat, bijvoorbeeld 's zomers of tijdens een reis naar de tropen. Zonder wax ademt het vocht effectief door het materiaal heen en blijft uw lichaam aangenaam droog.

Eco-Shell
Eco-shell is gemaakt van gerecycled polyester. Deze stof is gemakkelijk in onderhoud. Polyester mag u wassen op 40 graden en droogt zeer snel.

etiket

Dons
Deze kledingstof kunt u gewoon in uw wasmachine wassen op het wolwasprogramma, maximaal 40 graden en kort centrifugeren. Gebruik hierbij een speciaal donswasmiddel. Met normale wasmiddelen breekt het natuurlijke vet van het dons namelijk af. Ook kunt u dons het beste apart wassen.

MT, Micro Travel
Dit is een combinatie van lichtgewicht micropolyamide en luchtig, gekamd katoen. Let u er op dat deze stof kan krimpen. Dit kunt u voorkomen door uw kledingstuk maximaal op 30 of 40 graden te wassen, afhankelijk van het wasetiket.

Hydratic
Deze kledingstof is waterafstotend, kreukt niet en is vormvast. Bij het wassen moet u wel voorzichtig zijn, het water mag niet warmer zijn dan 40 graden.

Gore-tex
Gore-tex kunt u het beste wassen in de wasmachine op 40 graden en hierbij een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel gebruiken. Twee keer spoelen en minimaal centrifugeren om kreukels te voorkomen. Gebruik geen waspoeder of producten die wasverzachters, conditioners, vlekkenverwijderaar of bleekmiddel bevatten. Hierdoor wordt de kleding aangetast.

Wasetiketten
Meestal staat in het etiket van uw kleding duidelijk aangegeven hoe u het kledingstuk mag wassen. Deze wasetiketten zijn erg belangrijk voor het onderhoud van uw kleding. Het zou zonde zijn om uw kledingstuk te verprutsen door het verkeerd te wassen.

Hieronder vindt u een overzicht van de betekenis van de wassymbolen. Deze wastekens zijn de internationale standaard. U komt deze wasvoorschriften dus overal tegen:

Wasvoorschriften

Kledingonderhoud

Het onderhouden van uw outdoorkleding is heel belangrijk als u wilt dat de kleding lang meegaat.

Goede algemene tips voor het onderhoud van uw kleding:

  • Was niet te vaak en was het op de juiste manier.
  • Sorteer de kledingstukken op kleur voor het wassen.
  • Hang de kleding te luchten en gebruik een kledingborstel. 
  • Voorkom kreukels, gebruik een goede kledinghanger of vouw u kleding netjes op. 
  • Wissel regelmatig van kleding. Kledingstukken slijten als ze iedere dag worden gebruikt.
  • Was uw kleding binnenste-buiten. Het is een stuk minder erg als uw kleding slijt aan de binnenkant. Het is even wat extra moeite, maar het zorgt ervoor dat uw kleding langer mooi blijft.

Als u deze basistips voor uw kledingonderhoud gebruikt, verlengt u de levensduur van uw kleding.