Eerste game voor vrouwen in de overgang

Vrouwen van 40 tot 60 jaar die last hebben van overgangsklachten kunnen vanaf maandag 19 april met een game werken aan een gezondere leefstijl. Cardioloog Janneke Wittekoek, gespecialiseerd in het vrouwenhart, heeft de game bedacht.

Ruim 1,5 miljoen Nederlandse vrouwen zitten jaarlijks in de overgang. Het is een slechte periode voor het vrouwenhart volgens cardioloog Janneke Wittekoek. "Het verlies van vrouwelijk hormoon leidt namelijk tot gewichtstoename, slaaptekort, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Leefstijlveranderingen zijn nodig om cardiologisch ingrijpen op latere leeftijd te beperken."

Grootschalig onderzoek

Het gezondheidsspel is de start van een grootschalig onderzoek naar de effecten van leefstijl van vrouwen in de overgang op cholesterol, bloeddruk en suikerspiegel. Wittekoek: "De hypothese is dat gedragsverandering begint in het brein en dat je mensen via e-healthtechnieken spelenderwijs echt gezonder kan krijgen." De game is zo ontwikkeld dat de vrouwen in kleine stapjes werken aan een gezonde leefstijl.

Avatarcardioloog

Met de game-app Greenhabit Heartlife krijgen vrouwen elke dag van hun eigen avatarcardioloog uitdagende praktijkopdrachten over voeding, bewegen, positief denken, ontspannen en geluk. "Ons brein heeft 68 dagen nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren", zegt Wittekoek. "Het spelelement zorgt ervoor dat vrouwen gezonde gewoontes leuk gaan vinden en ook volhouden."

Greenhabit Heartlife is vanaf 19 april te downloaden via de app store en google play. Voor deelname aan het onderzoek zijn 600 vrouwen tussen de 40 en 60 jaar nodig. Aanmelden kan via de website van Greenhabit.