Vroege overgang vergroot risico op hartziekten

Getty Images

Vrouwen die al jong in de overgang komen, lijken een groter risico te lopen op hartziekten en vroegtijdig overlijden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC.

De onderzoekers keken naar 32 eerdere studies waaraan in totaal meer dan 300.000 vrouwen deelnamen. Ze vergeleken vrouwen waarbij de menopauze voor hun 45e begon met vrouwen die na hun 45e in de overgang kwamen.

Het risico op hartziekten bleek 50 procent groter te zijn bij vrouwen die jonger dan 45 jaar waren toen de menopauze zich aandiende. Vroeg in de overgang komen bleek bovendien het risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden te vergroten. De kans op een beroerte was echter niet hoger bij vrouwen die jong in de overgang kwamen.

Preventie

Deze studie toont echter alleen een verband aan tussen een vroege menopauze en hartziekten. Er is niet bewezen dat vroeg in de overgang komen hartziekten of vroegtijdig overlijden veroorzaakt.

Vrouwen die vroeg in de overgang zouden baat kunnen hebben bij preventieve behandelingen tegen hartziekten, zoals hormoontherapie.

Vroege overgang

Meestal begint de menopauze op 51-jarige leeftijd, maar één op de tien vrouwen komt op hun 45e al van nature in de overgang. Daarnaast kunnen bepaalde behandelingen tegen kanker en het operatief verwijderen van de eierstokken tot een vroegtijdige menopauze leiden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in JAMA Cardiology.

Bron 
  • WebMD