Wat eet de expert zelf?

Gynaecoloog Dorenda van Dijken: 'Eet gezond en vooral gevarieerd'

tafel vol met groentegerechten, plantaardige maaltijd
Getty Images

Tegenwoordig is er - vooral online - heel veel informatie te vinden over een gezonde leefstijl en voeding. De een na de andere niet onderbouwde hype komt voorbij. Voor de consument is het steeds lastiger om onderscheid te maken tussen zin en onzin. Daarom vragen we in deze rubriek: wat eet de expert zelf? Deze keer gynaecoloog en oprichter van de eerste overgangspolikliniek in Nederland Dorenda van Dijken.

1. Welke producten ontbreken nooit in je voorraadkast?

"Wat ik echt altijd in huis heb zijn: groenten, fruit en olijfolie."

2. En welke producten zal je bij jou in de kast niet vinden?

"Kant-en-klaar producten zul je bij mij in de voorraadkast echt niet vinden. Ook zal ik nooit pakjes met sauzen aanschaffen of vette chips kopen."

3. Welk gerecht zet je vaak op tafel?

"Eén van mijn favoriete gerechten is een recept uit het boek Simpel van Ottolenghi: rijst uit de oven met granaatappel, melasse, walnoten, munt, feta en olijven. Ook de papajasalade met peultjes, grote garnalen en limoen uit mijn eigen boek Eten als medicijn dat ik samen met  Janneke Vreugdenhil heb gemaakt, zet ik regelmatig op tafel. Echt heel lekker."

4. Voor welk voedingsmiddel - heb je een guilty pleasure - mag je 's nachts wakker gemaakt worden?

"Daar kan ik kort over zijn: chocolade!"

5. Hoe vaak eet je iets ongezonds?

"Soms aan het einde van de dag. Dan neem ik amandelen met caramel en zeezout of een kleine roze glacé koek."

6. Wat is je motto als het over gezonde voeding gaat?

"Mijn motto is: eet gezond en vooral gevarieerd. Niet teveel vlees en regelmatig vis. Extra supplementen zijn niet nodig, wel vitamine D. Je voelt je gewoon beter als je gezond eet en blijft bovendien goed op gewicht."

7. Tot slot nog een vraag over eten in de overgang: wat zou je iedere vrouw in de overgang willen adviseren meteen op het menu te zetten en welk voedingsmiddel moeten ze echt schrappen?

"Alles van het mediterrane dieet is prima. Daarnaast kan plantaardige voeding echt helpen tegen overgangsklachten. En wat ik zou adviseren te schrappen? Alcohol en gemberthee."

Luister ook naar deze aflevering van Gezond Gesprek. Presentator Karine Hoenderdos praat met Dorenda van Dijken over de overgang en de impact op je leven – en op je omgeving.

Dorenda van Dijken is gynaecoloog en oprichter van de eerste overgangskliniek in Nederland. Samen met cardioloog Janneke Wittekoek en psychiater Sandra Kooij richtte ze in 2022 de Stichting Hoofd Hart Hormonen (H3) Netwerk op. Aanleiding was de ontdekking dat ADHD, hartklachten en stemmingswisselingen vaak bij dezelfde patiënten voorkomen. Onlangs verscheen van Van Dijken het boek Eten als medicijn Overgang met daarin 75 recepten van culinair journalist Janneke Vreugdenhil om energiek ouder te worden.

 

 

Auteur