'Maagverkleining verandert darmbacteriën blijvend'

Uit onderzoek is al eerder gebleken dat een maagverkleinende operatie een verandering aan microben in de darmen veroorzaakt. Een nieuwe studie bij vrouwen laat zien dat deze verandering zeker tien jaar later nog steeds aanwezig was.
Door de darmbacteriën van de patiënten na de operatie te verplaatsen naar muizen, nam de vetmassa bij die muizen af en het verbruik van koolhydraten toe. Onderzoekers van de Universiteit van Gothenburg in Zweden schrijven dat in het tijdschrift Cell Metabolism

Operatie

Het onderzoek laat zien dat twee bariatische operaties - Roux-en-Y gastric bypass(verkleining van maag en omlegging van spijsverteringskanaal) en verticale gastroplastiek (maagband) - dezelfde verandering in de microbioom te weeg brengen. Deze verandering van de microben in de darm zijn tien jaar later nog steeds zichtbaar. Opvallend is dat de veranderingen echt het gevolg zijn van de operatie en niet van het gewichtsverlies. 

Alternatief

Vandaar dat de onderzoekers verder nadachten over probiotica als alternatief voor een maagverkleining. Voor de studie werd de microbioom van 14 vrouwen onderzocht die 9 jaar eerder een bariatrische operatie ondergingen. Muizen kregen vervolgens ontlastingsmonsters van deze vrouwen toegediend. Daardoor waren de muizen beter in staat om vet te verteren dan de controlemuizen. De vetmassa nam hierdoor af. 
 
"Onze bevindingen zijn belangrijk met het oog op de toename van obesitas en gerelateerde aandoeningen", aldus onderzoeker Fredrik Bäckhed. "Aangezien een operatie altijd risico's met zich meebrengt, is het nodig om ook naar alternatieven te kijken. Nieuwe probiotica zijn dan zeker een mogelijkheid."
Bron(nen):