Zet uw goede voornemens op papier

Stel heldere en haalbare doelen

Getty Images

U werd op 1 januari wakker met de overtuiging ‘Dit jaar lukt het wel om meer te bewegen en minder te eten!’. Maar ’s middags plofte u alweer op de bank met een overgebleven oliebol. Goede voornemens maken is makkelijk, maar hoe houdt u ze vol?

Het begin van een nieuw jaar is voor velen hét moment om met een schone lei te beginnen en het roer om te gooien. Veel populaire goede voornemens hebben te maken met gezonder leven, zoals minder snoepen, afvallen, meer sporten en stoppen met roken. Misschien had u in voorgaande jaren ook al dezelfde plannen, maar zijn ze in de loop van het jaar snel weer naar de achtergrond verdwenen. Deze tips helpen u om dit jaar echt gezonder te gaan leven.

Vorige poging

Vorig jaar wilde u in januari misschien ook al gezonder gaan leven, maar ergens ging het mis. Waar lag dat aan? Breng obstakels in kaart, zodat u ze dit jaar kunt vermijden. Lukte het niet om drie keer in de week te sporten, omdat u te weinig tijd had? Misschien is drie keer voor u niet haalbaar en moet u een realistischer doel stellen. Of u steekt volgend jaar minder tijd in een andere hobby, zodat u tijd overhoudt om te sporten. 

Motivatie

Als u gemotiveerd bent, is de kans dat u uw goede voornemens volhoudt veel groter. Stop dus niet met roken, omdat uw partner zo’n hekel heeft aan uw gerook. Bedenk waarom u precies gezonder wilt eten of meer wilt bewegen. Stel u zo levendig mogelijk voor hoe uw leven eruit gaat zien als u zich aan uw voornemens houdt: hoeveel fitter u zich zult voelen, hoe fris uw huis gaat ruiken nu er niet meer gerookt wordt enzovoort. Houdt dit beeld voor ogen als u een keer aan verleidingen blootstaat. Een avondje bankhangen in plaats van naar uw sportafspraak gaan weegt toch niet op tegen zo’n fijn vooruitzicht?

Heldere doelen

Heeft u de juiste motivatie te pakken, dan kunt u uw goede voornemen op papier zetten. Veel goede voornemens benadrukken dingen die u niet meer mag: niet snoepen, niet roken, niet lui zijn. Alles wat niet mag, is nou juist zo onweerstaanbaar. Omschrijf uw doelen op een positieve manier, dus neem u voor om wel te gaan sporten en te genieten van een leven zonder roken.

Zorg dat uw doelen haalbaar en concreet zijn, dat werkt beter dan vage plannen. Een handig ezelsbruggetje voor het formuleren van uw doelen is SMART: maak uw doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Neem u dus niet voor om volgend jaar wat meer te gaan bewegen of ineens de marathon te gaan lopen. Schrijf bijvoorbeeld op dat u in januari elke woensdag en zaterdag een les van een uur volgt bij de sportschool. Zo’n voornemen is veel specifieker en beter te behappen en zult u dus ook makkelijker behalen.

Andere dag

1 januari is misschien niet de beste dag om te beginnen met uw gezondere leven. Nog uitbuikend van de kerstdagen, met een kater en een schorre keel van Oudejaarsavond kunt u zich haast niet voorstellen dat u ooit weer zin krijgt in vet eten, drank of sigaretten. Vroeg opstaan, sporten en salade staan voortaan op het menu! Toch komt er al snel een moment dat de feestdagen alweer heel lang geleden lijken en u best weer zin krijgt in allerlei verleidingen. Geeft u daar eenmaal aan toe, dan lijkt uw poging helemaal voor niets geweest en pakt u uw oude gewoontes zo weer op.

Elke dag is een geschikte dag om met goede gewoontes te starten. Ging het gisteren niet zo goed met uw voornemens, dan is nog niet alles verloren. Begin gewoon de volgende dag met frisse moed opnieuw.

Bron 
  • Radboud Universiteit Nijmegen
  • WebMD