Parkinsonpatiënten hebben baat bij hometrainer

Getty Images

Parkinsonpatiënten die in een vroege fase van hun ziekte thuis trainen op een hometrainer, gaan minder hard achteruit. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Het onderzoek

De onderzoekers lieten een groep patiënten met een zittend bestaan drie keer in de week thuis trainen op een hometrainer. Een andere groep, de controlegroep, deed rek- en strekoefeningen. De resultaten, gepubliceerd in The Lancet Neurology, zijn positief. "De controlegroep scoorde na de onderzoeksperiode ruim vier punten slechter op de schaal waarmee we de motoriek van parkinsonpatiënten meten", zegt hoogleraar en leidinggevende van het onderzoek Bas Bloem tegen de NOS. 

De fietsende groep was na de onderzoeksperiode van zes maanden een stuk fitter en lieten een significant mindere toename van ziektesymptomen zien. 

Langere termijn

Om zekerheid te krijgen over het positieve effect moet gekeken worden of de verschillen tussen de beide groepen blijven bestaan. Volgens Blom zijn de resultaten positief omdat patiënten die minder snel achteruitgaan minder pillen en consulten in het ziekenhuis nodig hebben. Ook hebben ze minder last van complicaties aan longen, hart en vaten.

In totaal deden ruim driehonderd patiënten mee aan het onderzoek. De deelnemers waren dertig tot vijfenzeventig jaar oud.

Meer lezen?

Lees ook dit interview met neuroloog Bas Bloem: 'We zijn bezig met een parkinsonvaccin'. Een artikel uit septembernummer 2019 van Plus Magazine. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Bronnen: NOS, The Lancet Neurology