Dekkingsgraden pensioenfondsen hoogste in tien jaar

Getty Images

Dankzij de sterk gestegen rente in maart is de dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen flink gestegen. De gemiddelde dekkingsgraad ging van 115 procent naar 120 procent. Dit is de hoogste stand in ruim tien jaar.

Dit blijkt uit de Pensieonthermometer van Aon, dienstverlener op het gebied van onder andere pensioenoplossingen. De indicatieve beleidsdekkingsgraad steeg naar 112 procent. Bij deze beleidsdekkingsgraad komen indexaties van pensioenen duidelijk in zicht. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van dekkingsgraden van het afgelopen jaar.
 

Beleggingen

De pensioenfondsen haalden in maart een klein positief rendement op de beleggingen van 0,2 procent. De aandelen van ontwikkelde markten zijn met bijna vijf procent gestegen. Aandelen van opkomende markten daalden met ruim een procent door de lockdown in China. Dankzij de hogere prijzen van olie, gas en tarwe stegen grondstofbeleggingen met acht procent. Door de gestegen rente was het rendement op obligaties negatief.
Tegenover een rendement van 0,2 procent staat een daling van de verplichten van ruim vijf procent. Deze daling is veroorzaakt door de hogere rente. Dankzij het positieve rendement en de lagere verplichtingen steeg de dekkingsgraad naar het hoogste peil van de laatste tien jaar.

Auteur 
  • Perry van Dijk
Bron 
  • Aon.com