Flexibele AOW leidt tot niets

Getty Images

De wet die het mogelijk maakt om twee jaar eerder of vijf jaar later voor het eerst AOW te ontvangen is niet zinvol, zo blijkt uit onderzoek.

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het wetsvoorstel kunnen werknemers twee jaar eerder of vijf jaar later met pensioen, met als voorwaarde dat niemand onder het sociaal minimum mag zakken. Uit het onderzoek blijkt dat er vrijwel geen interesse is om eerder AOW te ontvangen, omdat de meeste mensen niet op het sociaal minimum willen leven.

Bovendien voorzien veel pensioenfondsen al in de mogelijkheid om het pensioen ‘naar voren te halen’. Vooral hoger opgeleiden maken daar gebruik van. Daarnaast heeft 83 procent van de mensen die nu nog werken voldoende aanvullend pensioen opgebouwd om minimaal een jaar eerder met pensioen te gaan, zonder onder het sociaal minimum te zakken. Bijna 70 procent kan zonder problemen meer dan drie jaar eerder stoppen met werken. 

De mogelijkheid van de flexibele AOW heeft volgens de onderzoekers nauwelijks toegevoegde waarde. Zelf bepalen wanneer je met pensioen gaat, staat hoog op de politieke agenda, maar blijkt in de praktijk al ingevuld. “Het idee van meer individuele invloed op de AOW is in theorie aantrekkelijk, maar in de praktijk onhaalbaar”, zeggen de onderzoekers. “Bijna niemand zou gebruik maken van een flexibele AOW-leeftijd.”

Bron: Binnenlands Bestuur

Bekijk ook onze video met actuele AOW-bedragen voor 2017.