Alimentatie en pensioen

Vraag van de week

Mijn alimentatieverplichting aan mijn ex-echtgenote eindigt in september 2016. Ik word in januari 2015 65 jaar en mijn ex-echtgenote in augustus 2015. Mag ik de alimentatie zelf stoppen nu zij AOW en een deel van mijn pensioen krijgt?

Nee, u mag niet zelf de alimentatie stoppen ook al heeft uw ex-vrouw zelf inkomen. Veranderen van de alimentatie kunt u of samen overeenkomen of via de rechter. Beter was het wanneer er een voorziening in het echtscheidingsconvenant was opgenomen waarin deze situatie zou zijn geregeld.

Helaas is dat niet zo en moet u eerst proberen om er samen met uw ex-echtgenote uit te komen. Daarvoor hebt u informatie nodig over het pensioen en de AOW die uw ex-echtgenote van u zal gaan ontvangen. Verder moet u natuurlijk ook weten hoeveel uw inkomen er op achteruit gaat wanneer u in april de eerste AOW en pensioen gaat ontvangen.

U moet vervolgens eerst overeenkomen dat de alimentatie vermindert vanaf het moment dat u en uw ex-echtgenote pensioen gaan ontvangen. Rest er nog alimentatie op het moment dat uw ex-echtgenote AOW ontvangt, dan is een tweede correctie van de alimentatieverplichting mogelijk. Komt u er samen niet uit, dan moet u de zaak toch nog voorleggen aan de rechter.

6 Comments

Door Henk B (niet gecontroleerd) op wo, 8-4-2020 - 22:33

Je moet er op staan dat één en ander in het convenant geregeld wordt, neem desnoods een andere advocaat. Ik ben er ook niet op geattendeerd en zit nu met de brokken want mijn ex krijgt de helft van mijn pensioen EN partneralimentatie. Nu heb ik grote financiële problemen en moet straks mijn huis verkopen omdat het secreet nog 3 jaar partneralimentatie wil. Wanneer ik alles vooraf had geweten dan had ik gewoon mijn biezen gepakt en nooit meer iets van me laten horen, want wanneer je getrouwd bent en jij je vrouw geen geld geeft is er
geen rechter die jou veroordeeld. Zoals je wellicht leest ben ik heeeel boos en vooral machteloos, wil je een goede raad??, pak je rommel bij elkaar en ga gewoon weg en reageer nergens meer op.

Door F.Bloggs (niet gecontroleerd) op do, 2-4-2020 - 16:15

Wat is de situatie als ik over 5 jaar met pensioen ga en dus nu (oude regels in 2019) eigenlijk 12 jaar partneralimentatie moet betalen. Maar mijn pensioen is zodanig laag dat ik waarschijnlijk niet eens de kinderalimentatie kan betalen. Mijn advocaat vind dat ik dat dan maar tegen mijn pensioen moet regelen met een rechtzaak! Nee, ik wil dat in een Convenant regelen. Nu. In feite, ik vraag me af of mijn ex dan mij alimentatie moet betalen?

Door Henk B. (niet gecontroleerd) op ma, 13-1-2020 - 11:05

Mannen en vrouwen gelijke rechten hier in Nederland???... niet dus, de man wordt verplicht om alimentatie te betalen zelfs wanneer de vrouw tijd genoeg gehad heeft om een nieuw leven op te bouwen. Het is te walgelijk voor woorden,ex krijgt de helft van mijn pensioen en nu moet ik ook nog ex partner alimentatie betalen en ik mag niet weten of ze werk heeft. Heb mijn kinderen al jaren niet meer gezien omdat mevrouw ze dusdanig bewerkt heeft dat ze mij inmiddels uit kotsen. Ex heeft een rechtszaak aangespannen namens mijn dochter om kinderalimentatie binnen te harken en ze heeft het stelletje criminelen van het LBIO op me af gestuurd om loonbeslag te regelen. Het "recht" hier is zo krom als een hoepel, advocaten kosten een vermogen en de rechters kiezen in vrijwel alle gevallen de kant van de vrouw.

Door Gerrit van Schaik (niet gecontroleerd) op do, 31-5-2018 - 00:10

Om gek van te worden, wat een achterlijke regeling is het toch. Betaal nu11 jaar en wordt over 3 maanden 65. Krijg ze ook nog een fors deel van MIJN pensioen. Er moet toch een rechter te vinden zijn die dit verbied. Er moet dwingend recht komen dat alimentatie stopt bij de pensioen gerechtige leeftijd.

Door Hans (niet gecontroleerd) op wo, 26-7-2017 - 14:12

Ik vind het triest dat ik na een stuk gelopen relatie veroordeelt ben tot het betalen van alles bijelkaar zo een 120.000 euro Triest.
En als ik met pensioen ga kan mijn ex nog rustg dooreisen.
Advies aan iedereen , REGEL DIT IN HET CONVANANT !. Ik ben er niet op gewezen in de veronderstelling dat de pensioen verdeling een logische volgende stap zou zijn.

Door i.huitema (niet gecontroleerd) op za, 25-6-2016 - 17:27

ik heh een hypotheek van 122.000,00 euro dit ben ik maandelijks verplicht af te lossen ben ik dan nog verplicht allimitatie te betalen mijn pesioen is 740 euro maandelijks en bij pensioen 1300 maandelijks netto aflossing is maandelijks 600 euro