Samen onthaasten

Met pensioen gaan, betekent meer tijd voor elkaar. Zo maakt u er samen iets moois van.

Daar zit je dan met z’n tweeën aan het ontbijt. Je hebt alle tijd van de wereld om een beschuitje te smeren en elkaar eens diep in de ogen te kijken. Hoe ga je de toekomstige vrije tijd samen invullen?

Nieuwe prioriteiten

Jarenlang ging ieder z’n gang. Naar het werk, afspraken met collega’s, kinderen brengen en halen, huishouden doen. De agensda was altijd vol. Dat patroon is ingesleten. Als u zich niet meer hoeft te haasten om op tijd op het werk te zijn, valt de bodem uit de dagindeling. De vanzelfsprekendheid is weg. Nu moet iedere dag, ja ieder uur worden ingevuld. Dat is een kwestie van prioriteiten stellen en de rollen opnieuw verdelen. Gaat u alléén boodschappen doen of gaat u samen? Wordt de oppasmiddag voortaan een groepsgebeuren met de kleinkinderen, oma én opa? Of gaat opa zonder oma voetballen met het kleinkind? Steeds wordt u geconfronteerd met de nieuwe situatie. In huis en daarbuiten. In de relatie tot elkaar en met de mensen om u heen.

Geef elkaar de ruimte

Wat kun je doen om samen te wennen aan een nieuwe verdeling van tijd, taken en bezigheden? En van de ruimte in huis? Letterlijk ruimte scheppen kan heel positief werken. Ieder z’n eigen plek in huis, maar ook daarbuiten. Alleen een dagje stappen met vriendinnen of een tochtje maken met vrienden. Vroeger waren de vrije momenten heilig, omdat je dan eindelijk rustig samen kon zijn. Nu loop je elkaar soms voor de voeten. Elkaar letterlijk en figuurlijk de ruimte geven is van essentieel belang om een nieuw evenwicht te creëren. Zonder volle agenda, maar met aandacht voor elkaar en een open vizier voor de wereld om u heen.

Ander werk, ander ritme

Wennen aan de nieuwe situatie kost tijd. Ook als pensionering betekent dat er toch gewerkt wordt. Steeds meer 65-plussers beginnen een eigen bedrijfje, zijn actief in allerlei besturen of doen freelanceklussen. Dan verandert er dus niet veel, zou je zeggen. Niets is minder waar, want de regelmaat van de vaste werkkring is verdwenen. Je moet dan beiden wennen aan de nieuwe onregelmatigheid en opnieuw afspraken maken met elkaar.

Seksualiteit, een teder evenwicht

Meer tijd voor elkaar, minder afleiding van thuiswonende kinderen, geen stress: na het pensioen lijken alle ingrediënten aanwezig om je seksuele relatie een nieuwe impuls te geven. Vaak gebeurt dat ook, maar soms moet je een handje helpen om ook daar een nieuw evenwicht te vinden. In wezen verandert er niet zo veel in de seksuele relatie als je met pensioen gaat. Je bent nog steeds wie je bent, een relatie is goed of slecht en wonderen bestaan niet. Het enige dat verandert is de factor ‘tijd’. Wordt er meer tijd gestopt in de relatie, dan kan die beter worden. Maar het tegenovergestelde gebeurt ook: je ziet meer van elkaar en dat valt tegen. Scheiding ligt dan op de loer. Vooral veel mannen beginnen een tweede leven met een jongere partner. Maar ook zonder derde in het spel kiezen man of vrouw soms voor totale vrijheid zonder zorg voor het gezin of de partner.

Minder tijd, meer kwaliteit

‘Nu er meer tijd is om elkaar aandacht te geven, wordt de relatie vast nog beter.’ Dat denken veel kersverse gepensioneerden. Vaak is dat ook zo. Toch zijn er valkuilen. Ten eerste zijn de verwachtingen soms zo hoog gespannen dat de praktijk tegenvalt. Ten tweede is het voor veel mensen wennen om elkaar ineens de hele dag te zien. De wederzijdse aantrekkingskracht wordt eerder minder dan meer. En als de een nog werkt en de ander is gestopt, is het ook even zoeken naar een nieuwe balans.
Wie realistisch is, weet dat een seksuele relatie niet zomaar radicaal is te veranderen. Dat hoeft ook niet. Zet eerst uw nieuwe leven op poten en de rest volgt meestal vanzelf. Als je allebei je eigen dingen blijft doen en niet de hele dag op elkaars lip zit, wordt de tijd die je samen doorbrengt vanzelf speciaal. En dan krijgt het liefdesleven een nieuwe lading.


Praten, praten, praten

Het is de kunst de nieuwe omstandigheden een plaats te geven in uw relatie, ook in de seksuele relatie. Praten is daarbij belangrijk: als je dat niet doet, kun je uit elkaar groeien in plaats van naar elkaar toe. Een beetje moeite doen, is de sleutel tot succes. Het voordeel van een langdurige relatie is dat je elkaar goed kent, weet wat je aan elkaar hebt. Al neemt de frequentie van het vrijen af, de emotionele intimiteit en tederheid worden groter. Dat is een goede basis om er na het pensioen ook in seksueel opzicht samen iets moois van te maken.
Auteur 
Bron 
  • Plus Pensioengids