Uw pensioen: weet u wat u straks krijgt?

Bijna 70 procent van de Nederlanders weet vrijwel niets van zijn pensioen. 'Hoeveel krijg ik als ik met pensioen ga?' is dan ook de meest gestelde vraag bij pensioenvoorlichting. Een logische en belangrijke vraag. Dus maak die enveloppen open en laat uw pensioenpapieren bekijken door een financieel deskundige.

Een AOW voor gehuwden en samenwonenden is € 762,88 bruto per persoon per maand. Daarnaast bouwen de meeste mensen aanvullend pensioen op, zelfstandig of via hun werkgever. Maar daarmee is het nog altijd niet meteen duidelijk hoeveel u krijgt als u met pensioen gaat.

Gratis pensioenspreekuur
Vaak kunt u via uw werkgever pensioenvoorlichting krijgen. U kunt ook uw licht opsteken tijdens de Pensioen3daagse. De Pensioen3daagse vindt dit jaar plaats op dinsdag 28, woensdag 29 en donderdag 30 oktober 2014. Bij verschillende organisaties in Nederland wordt gratis pensioenvoorlichting gegeven en pensioenspreekuren gehouden. Deelnemers aan de Pensioen3daagse zijn onder andere de Consumentenbond, het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie en verschillende banken, pensioenfondsen en -verzekeraars.

Uw pensioen bekijken
Benieuwd naar wat u tot nu toe aan pensioen hebt opgebouwd? Als u een DigiD heeft, kunt u uw pensioen bekijken via www.mijnpensioenoverzicht.nl. Op deze website ziet u, naast uw AOW, hoeveel pensioen u hebt opgebouwd en bij welke pensioenuitvoerder (pensioenfonds of -verzekeraar). Ook ziet u wat uw nabestaanden krijgen als u overlijdt.

Pensioenschijf-van-vijf
Geen DigiD? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting ontwikkelde de Pensioenschijf-van-vijf. Daarmee kunt u zien hoeveel u ongeveer hebt te besteden tijdens uw pensioen. Maak nu uw eigen Pensioenschijf-van-vijf en krijg in drie stappen een indicatie hoeveel u straks krijgt.

Wijzer in Geldzaken
Wilt u ook wijzer in geldzaken worden? Ga dan naar de gelijknamige website [link naar site]. Daar vindt u tal van hulpmiddelen en tips. Platform Wijzer in geldzaken is een initiatief van de Rijksoverheid en ruim 40 partijen.

1 Reactie

Door frans Noever (niet gecontroleerd) op za, 1-11-2014 - 10:52

Het maakt niets uit of ik het wel of niet weet wat mijn pensioen zou moeten zijn.
Het is de politiek die, in de waan van de dag, bepaalt wat wij nog terug krijgen van ons eigen geld.