Plasproblemen bij mannen

Vaak gevolg van vergrote prostaat

Getty Images

Bijna een kwart van de oudere mannen krijgt last van plasproblemen. Vaak worden ze veroorzaakt door een vergrote prostaat. Wat kunt u eraan doen?

Hoe vaak komt het voor?

Zo'n 20 tot 25 procent van de oudere mannen heeft plasproblemen.[ITEMADVERTORIAL]

Wat zijn de klachten?

Dat varieert van vaak moeten plassen (ook ’s nachts), de plas niet goed kunnen ophouden, een enorme aandrang tot plassen die plotseling kan optreden, nadruppelen, niet goed kunnen uitplassen of een zwakkere urinestraal, tot het niet op gang komen van de plas.

Hoort het bij het ouder worden?

Ja, met de jaren neemt bij mannen de kans op plasklachten toe.

Wat als u er niets aan doet?

Dan kunnen de klachten erger worden of stabiel blijven, maar ook vanzelf minder worden. Plasklachten worden meestal veroorzaakt door een vergrote prostaat. De prostaat groeit bijna altijd met het ouder worden. Dat leidt overigens niet altijd tot plasklachten. Er is geen reden om bang te zijn dat plasklachten tot prostaatkanker leiden.

Wat kan de arts doen?

De huisarts kan onderzoeken of de prostaat vergroot is en of er een ontsteking in zit die de klachten verergert. Een ontsteking kan met medicijnen worden behandeld. Een vergrote prostaat kan worden geopereerd, maar dat is niet altijd nodig. Een prostaatoperatie is in 75 tot 90 procent van de gevallen effectief, maar bij 10 procent valt het effect tegen. Soms nemen de klachten zelfs toe, maar dat is zeldzaam.

U kunt zelf proberen de plasklachten te verminderen door vaker naar het toilet te gaan zonder dat er meteen aandrang is, door zittend te plassen (wat het volledig uitplassen makkelijker maakt), de tijd te nemen voor toiletbezoek en dat zo ontspannen mogelijk te doen.

Bron 
  • Plus Magazine