Prostatitis: een ontstoken prostaat

Een oorzaak van pijn en plasproblemen

Alle mannen hebben een prostaat. Deze klier maakt het vocht aan waarin zaadcellen rondzwemmen. Hij speelt een belangrijke rol in de voortplanting, maar kan ook voor problemen zorgen. Zo kan het klierweefsel ontstoken raken, met pijn en plasproblemen als gevolg.

Een prostaatontsteking oftewel prostatitis geeft niet altijd klachten. Sommige mannen lopen er al een hele tijd mee rond voordat ze er iets van merken. Als de prostaat ontstoken is, zwelt deze klier wat op, waardoor hij tegen de blaas en de plasbuis aandrukt. Dat leidt tot plasproblemen, zoals vaak aandrang hebben, een zwakke straal, kleine beetjes moeten plassen, urine niet lang kunnen ophouden en een branderig gevoel bij een bezoekje aan de wc.

De ontsteking kan ook gepaard gaan met pijn op verschillende plekken in het onderlichaam, waaronder in het kruis, de onderbuik, de liezen en de onderrug. Sommige mannen voelen zich ziek en krijgen koorts. Een prostaatontsteking kan acuut zijn: de ontsteking steekt dan plotseling de kop op en duurt niet lang. U kunt ook last hebben van chronische prostatitis. De klachten houden dan langer aan, maar zijn meestal minder hevig.

Te veel bacteriën
Bacteriën zijn meestal de oorzaak van een ontsteking aan de prostaat. Bacteriën die eigenlijk in de darmen thuishoren, kunnen via de plasbuis in de blaas terechtkomen. Dat kan meestal geen kwaad. De blaas kan best tegen wat bacteriën en u plast ze telkens uit, waardoor het er niet te veel worden. Soms krijgen ze wel de kans om zich flink te vermenigvuldigen. Bijvoorbeeld als u weinig drinkt, veel zweet, uw weerstand niet helemaal op peil is of omdat het erg agressieve bacteriën zijn.

De bacteriën kunnen zich aan de blaaswand hechten en doordringen tot in het klierweefsel van de prostaat, waardoor u een prostaatontsteking krijgt. Als de prostaat ontstoken is, heeft u vaak ook een blaasontsteking of heeft u deze eerder al gehad. Soms is een seksueel overdraagbare aandoening, zoals chlamydia, de oorzaak van een prostaatontsteking. 

Antibioticakuur
De huisarts voelt via de anus of de prostaat ontstoken is, want de klier is dan pijnlijk en wat gezwollen. Urineonderzoek kan de diagnose bevestigen. Neem daarvoor wat ochtendurine in een schoon, goed afgesloten potje mee naar de dokter. Die kan dan zien of er een ontsteking aanwezig is en maakt een kweekje om erachter te komen welke bacterie de oorzaak is.

Een prostaatontsteking kan vanzelf overgaan. Gebeurt dat niet, dan schrijft de huisarts een antibioticakuur voor. Meestal heeft dat binnen een paar dagen effect. U moet de kuur helemaal afmaken om te voorkomen dat er bacteriën achterblijven, ook als de klachten al verdwijnen.

Daarnaast kunt u paracetamol of ibuprofen slikken tegen de eventuele pijn. Drink veel, ga meteen naar de wc als u moet en plas de blaas dan rustig volledig leeg. Een paar dagen na de kuur bekijkt de huisarts nogmaals de urine om te zien of de ontsteking verdwenen is.

Trefwoorden:

3 Comments

Door A,Wagenaar (niet gecontroleerd) op di, 20-11-2018 - 19:14

En als dan (veel) later blijkt, dat je prostaatkanker hebt. Na de eerste ontdekking in 2010. in 2015 Geopereerd en in 2015 7/8 prostaat verwijderd. Na de operatie 10 dagen op sterven na dood door infecties. Was per abuis naar de huisartsenpost gegaan na de operatie vorige dag en dat liep dus helemaal fout af. Bij de EHBO was dit waarschijnlijk anders aangepakt.
Afgelopen jaar bleek, dat met het heerlijke (10+16) naalden prikken men niet hoog genoeg was gekomen.Bovenin bleek in 2017 nog een plek te zitten. Toen PSA tegen de 25.Eerst werd gezegd, dat er niets meer aan te doen was, maar bij AvL toch een half jaar later geopereerd en daarna 35 x bestraald of i.d. Ik was er niet ziek van. Pas na het het stoppen ging het een tijdje fout, pijn.

Nu gaat het goed met me , Althans, na de operatie en 35 bestralingen.Wel vaak pijn kort na het plassen en dat wil maar niet over gaan. Het duurt gelukkig nooit lang die pijn.

Met vriendelijk groeten

Door Roy (niet gecontroleerd) op zo, 14-5-2017 - 12:52

Ook ik had last van chronische prostatitis en heb veel anti-biotica geslikt i.c.m. veel drinken. Ik slik nu al jaren een cranberry capsule per dag, die goed zijn tegen (blaas)ontstekingen en heb veel minder last van prostatitis.

Door Albert R (niet gecontroleerd) op vr, 12-5-2017 - 15:01

de uroloog van het ziekenhuis wist na 4 behandeling niet meer wat te doen tegen het nadruppelen, dus verdikte prostaat. ben toen naar Andros mannenkliniek gegaan. 2 jaar pillen, hielpen wel maar niet voldoende. toen TUMT behandeling laten doen. nooit meer last gehad.